https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geen straf voor Knackspelers Tuerlinckx, Verhanneman en coach Vanmedegael na tumult in derby tegen Menen vorig seizoen

Het dreigde uit de hand te lopen toen enkele supporters van Menen (niet te zien op de foto) Verhanneman verbaal op de korrel namen. © foto MPM
Maxime Petit
Maxime Petit Sportmedewerker

De ongeregeldheden die zich vorig jaar voordeden na de derby Menen – Roeselare blijven zonder gevolg voor Hendrik Tuerlinckx, Matthijs Verhanneman en coach Steven Vanmedegael. De spelers werden door het bondsparket onsportief gedrag aangewreven terwijl de coach van het belagen van de scheidsrechters ten laste werd gelegd.

Op 23 januari van vorig jaar ontaardde de beklijvende derby tussen Menen en Roeselare in de Vauban in een bedenkelijk schouwspel. De spelers van Roeselare voelden zich terecht belazerd door de scheidsrechter na een paar beslissingen in het nadeel wat hen de tiebreakzege en de leiding in het klassement kostte. Tuerlinckx en Vanmedegael gingen meteen uitgebreid verhaal halen bij de scheidsrechters van dienst. De Knackcoach zei nadien nog dat hij het jammer vond dat de nederlaag te wijten was aan de onkunde van een ref…

Het dreigde pas helemaal uit de hand te lopen toen een drietal Menenfans na de match vanuit de tribunes obscene gebaarden maakte naar Verhanneman. Met de steun van Tuerlinckx gingen ze daar verbaal op in en een paar bestuursmensen en toenmalig medespeler Stijn Dejonckheere konden Verhanneman en Tuerlinckx nog tegenhouden.

Passie en respect

“Het was een zeer spannende derby, zoals zo vaak in Menen”, blikt Tuerlinckx nog eens terug op het tumult van bijna exact een jaar geleden. “De sfeer onder de spelers was goed maar de scheidsrechter maakte meerdere fouten op cruciale momenten. Sport staat gelijk aan passie en uiteraard waren we gefrustreerd na de nederlaag, want we wilden die match zo graag winnen. Als kapitein vroeg ik nadien uitleg aan de scheidsrechter, dat is mijn rol. Maar ik heb dat op een correcte manier gedaan. Dat wil zeggen dat ik die man met respect heb benaderd, zoals ik dat altijd doe. Respect behoort nu eenmaal tot mijn normen en waarden.”

Tuerlinckx en Vanmedegael gingen na de derby verhaal halen bij de scheidsrechter.
Tuerlinckx en Vanmedegael gingen na de derby verhaal halen bij de scheidsrechter.© foto MPM

“Wat met de fans gebeurde is een ander verhaal. Misschien zou ik nu twee keer nadenken alvorens ik zou ingaan op provocaties van de tegensupporters. Toch vond ik dat ze de grens overschreden omdat ze persoonlijk werden in die provocaties. Ook dan heb ik als kapitein mijn verantwoordelijkheid opgenomen. Er was een grens overschreden.”

Het feit dat de scheidsrechter geen verslag maakte na het tumult bewijst toch dat wij niet over de schreef gingen

Wij waren zeer verbaasd toen achteraf bleek dat het bondsparket een straf vorderde tegen ons want er was zelfs niemand van het bondsparket aanwezig op die match. Ze baseerden zich op geruchten en op wat beelden die het hele verhaal niet juist schetsen. Het feit dat de scheidsrechter geen verslag maakte na het tumult bewijst toch dat wij niet over de schreef gingen?”

Tegen coach Steven Vanmedegael werden twee speeldagen effectieve schorsing gevorderd, terwijl het Bondsparket voor Tuerlinckx en Verhanneman één effectieve speeldag schorsing vorderde. Maar zowel in eerste aanleg als in beroep is die vordering afgewezen als ongegrond. Ook ex-speler Ruben Van Hirtum werd in eerste instantie een voorwaardelijke schorsing van 1 speeldag geëist, maar ook dat is afgewezen. Voor hem ging dat sowieso zonder gevolg blijven aangezien hij niet meer actief is als volleyballer.”

Als we passie en emoties al niet meer mogen uiten, dan lopen de sportzalen nog sneller leeg

“Ik ben blij dat de perikelen nu eindelijk van de baan zijn”, zucht Tuerlinckx. “Stel je maar eens voor dat de schorsing toch uitgesproken werd en dat we daardoor de topper tegen Maaseik of Aalst moesten missen. Ik sta nog altijd recht in mijn schoenen en vind dat we niets verkeerd deden. Alles kaderde gewoon in de passie voor onze sport. Als we die passie en onze emoties ook al niet meer mogen uiten, dan lopen de sportzalen nog sneller leeg”, aldus nog de kapitein van Knack Volley.

Roeselare ontvangt zaterdag Greenyard Maaseik op Schiervelde, met dus Tuerlinckx en Verhanneman tussen de lijnen. (MPM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.