Fien Callens wil met Youth Yellow Tigers tweede ronde op EK U18 in Plovdiv halen

Fien Callens speelt bij Hermes Oostende, maar is ook coach van de Youth Yellow Tigers. © VDB
Redactie KW

Met sprekende cijfers – drie keer 3-0 winst – plaatsten de Youth Yellow Tigers zich voor het EK volley U18, dat zaterdag in Bulgarije wordt afgewerkt. Coach Fien Callens hoopt op een bevestiging van haar meisjes.

De West-Vlaamse Fien Callens is zelf nog actief als speelster bij Hermes Oostende, maar dus ook coach van de Youth Yellow Tigers : “We kenden alleszins een goede voorbereiding met oefenwedstrijden tegen Belgische eersteklassers en de laatste week een stage van vier dagen in Italië. We vertrekken donderdag dan ook met vertrouwen naar Plovdiv om ons goed aan de omstandigheden te kunnen aanpassen,” klinkt het enthousiast bij Fien Callens.

Zaterdag beginnen ze aan het EK met een altijd speciale derby tegen Nederland. “Twee ploegen die mekaar door en door kennen. In deze leeftijdscategorie kunnen details van belang zijn en kunnen één of twee gelukte of gemiste ballen voor een plotse ommekeer zorgen. Als we echter zo constant en bestendig kunnen blijven presteren als in het kwalificatietoernooi, dan moeten we tot mooie resultaten kunnen komen,” vindt de bondscoach.

“We moeten gewoon naar onze eigen kwaliteiten kijken en hopen dat iedereen fit blijft. We spelen in twee poules van zes ploegen en ik zou graag in onze groep bij de eerste vier eindigen, ook al spelen we tegen titelverdediger Polen en tegen gastland Bulgarije. Als we nadien in het eindklassement ook nog bij de eerste zes geraken, dan kunnen we van 7 tot 16 augustus meedoen aan het WK in Lima (Peru). Ik zou zeker ontgoocheld zijn, mocht dit alles niet lukken. Maar we denken tegelijkertijd ook op langere termijn. Een viertal meisjes uit deze lichting komen volgend seizoen terecht bij Kieldrecht en dat betekent ook een hele stap voor hen. Het kan de weg zijn naar een plaats bij de Yellow Tigers binnen enkele jaren. Want een plaats in de nationale vrouwenploeg moet uiteindelijk het einddoel zijn,” weet Fien.

West-Vlaamse speelsters

De deelnemers aan het EK zijn in twee poules ingedeeld. In Samokov spelen Servië, Rusland, Duitsland, Italië, Slovenië en Griekenland. In Plovdiv zit België in een groep met Nederland, Polen, Turkije, Tsjechië en thuisland Bulgarije.

Twee West-Vlaamse meisjes maken deel uit van de de selectie : Laure Flament (VDK Gent) en Manon Stragier (beloftenteam, Liga B). Janne Devos (tweede beloftenteam, tweede divisie) viel als 13 speelster net naast de selectie.

De Belgische selectie bestaat verder uit Charlotte Coppin, Lotte De Quick, Amber De Tant, Anna Valkenborg, Hanne Coppens, Elien Peeters, Silke Van Avermaet, Lisa van den Vonder, Britt Herbots en Justine D’Hondt.

Wedstrijden van de Belgen

De matchen starten telkens om 20 uur.

Zaterdag 28 maart : België – Nederland

Zondag 29 maart : België – Polen

Maandag 30 maart : België – Turkije

Dinsdag 31 maart : rustdag

Woensdag 1 april :België – Tsjechië

Donderdag 2 april : Bulgarije – België.

(MC/AD/WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier