Ex-Knackspeler Brecht Van Kerckhove is nieuwe bondscoach van Red Dragons

Brecht Van Kerckhove. © BELGA
Redactie KW

Vrijdag werd Brecht Van Kerckhove voorgesteld als nieuwe bondscoach van de Red Dragons. De 42-jarige Alkenaar werd er eind 2016 assistent onder Vital Heynen.

In clubverband is Van Kerckhove al vier seizoenen hoofdcoach van damesclub As in Liga A. Afgelopen zomer vormde Van Kerckhove met de Italiaan Andrea Anastasi de trainerstandem bij de nationale volleybalmannen en samen loodsten ze hen naar een historische zevende plek op het WK in Italië. Ondanks het sportieve succes gaf Anastasi eerder deze maand onverwacht zijn ontslag omwille van familiale redenen.

De keuze voor de voormalige spelverdeler van onder andere Roeselare en Torhout is enerzijds verrassend omdat hij in tegenstelling tot zijn voorganger weinig internationale ervaring kan voorleggen, maar anderzijds beschikt Van Kerckhove wel over het ideale profiel. Hij ligt immers enorm goed in de groep, kan zijn spelers goed inschatten, is een sterke motivator en staat tactisch stevig in de schoenen. De spelers zijn dus best opgezet met de promotie. Zij verkiezen immers een goedlachse bekende in plaats van een anonieme buitenlander waaraan ze zich opnieuw moeten aanpassen.

Kris Eyckmans wordt de assistent van Van Kerckhove en Dominique Baeyens krijgt ook een plek in het project. De voormalige bondscoach wordt ‘prestatiemanager’. Hij zal daarbij een adviserende en evaluerende rol vervullen.

Internationale staf blijft grotendeels ongewijzigd

De internationale staf die vorig seizoen onder Anastasi samengesteld werd blijft grotendeels ongewijzigd. Zo blijft Karol Redzioch, de vaste assistent van Anastasi bij Gdansk, in dienst bij de Dragons. Een andere Pool, Damian Musiak (Cuprum Lubin) blijft tornooiscouter en de fysieke begeleiding is nog altijd in handen van de Argentijn Daniel Lecouna (o.a. ex-Belchatow, ex-Finland en momenteel Monza). De medische omkadering wordt ingevuld door het sportmedisch adviescentrum van de KU Leuven onder leiding van professor Koen Peers waardoor de Dragons beroep konden doen op o.a. dr. Stijn Bogaerts en Styn Vereecken.

Vanaf 25 mei treedt België aan in de Golden European League en speelt het tegen Slovakije, Turkije en Letland. Dat wordt dus de officiële vuurdoop voor Van Kerckhove. In september volgt het EK in eigen land. In een nog later stadium proberen de Red Dragons zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio, de ultieme droom van de spelers en entourage.

(MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier