Ex-coach Dominique Baeyens analyseert Knack en competitie: “Elke ploeg is versterkt”

Dominique Baeyens verwacht een heel boeiend volleybalseizoen. © CHRISTOPHE KETELS BELGAIMAGE
Redactie KW

Knack Volley start zaterdag de nieuwe volleybalcampagne met een duidelijke ambitie: op nationaal vlak alles winnen en Europees doorstoten naar de kwartfinales van de Champions League. Realistisch? Wij vroegen het oud-speler en ex-coach Dominique Baeyens.

Dominique Baeyens heeft er drie seizoenen als speler opzitten bij Knack en maar liefst 15 als trainer-coach. Daarin leidde hij de club naar zes titels en vier bekers. De voorbije negen jaar was hij directeur van de Topsportschool in Vilvoorde, nu is hij verantwoordelijke voor het beloftenproject ‘Grow4Gold Paris 2024’ en blijft hij zetelen in de topsportcommissies volleybal. Hij volgt van daaruit alles op de voet. De ideale deskundige om vooruit te blikken.

Stabiliteit

“Je kan er niet naast kijken dat Knack Roeselare weer de uitgesproken titelkandidaat is. Geen valse bescheidenheid dus en ik kan best appreciëren dat men bij Knack die hoge ambities resoluut verwoordt. Dat is zeker geen grootspraak, maar illustreert dat de Knack-entourage zich bewust is van de eigen kwaliteiten. Hamvraag blijft natuurlijk hoe zwaar het vertrek van Tuerlinckx zal doorwegen. Maar Knack staat al jaren voor grote stabiliteit en kwaliteit. De kern wijzigt nooit veel en wordt steeds kwaliteitsvol aangevuld. Dat was in het tussenseizoen niet anders. Knack gaat dan ook terecht zelfverzekerd het seizoen in.”

“Knack is dé titelfavoriet, maar ook over Maaseik en Aalst hoor ik veel positieve signalen”

Van wie het grootste weerwerk verwacht mag worden? “Ik zag nog geen enkele oefenwedstrijd, maar heb nog altijd heel wat contacten. De stabiliteit die Knack kenmerkt, vind je niet terug bij Maaseik of Aalst. En toch durf ik hen als de andere titelfavorieten bestempelen. Ze stellen een omzeggens nieuwe kern voor. Maaseik heeft de traditie mee om titelkandidaat te zijn. En trainer Joel Banks slaagt er elk jaar weer in om een stevig collectief te maken. Met Ferre Reggers trok Maaseik een Belgisch talent aan en het spelverdelersduo blijft hetzelfde. Aalst pakt na dat mislukte jongste seizoen ook met heel wat nieuwkomers uit waarin toch wel kwaliteit steekt. Ik hoor niets anders dan positieve signalen. Belangrijk voor deze ploegen is dan wel hoe rap ze een collectief vormen.”

Subtoppers

“Ik verwacht wel dat ook een Haasrode Leuven en Menen het de titelkandidaten moeilijk kan maken. Vergeet niet dat Haasrode met een Tuerlinckx, Valkiers en de talentvolle Lennert Van Elsen ook al sterker voor de dag zal komen. Idem voor Menen dat zich met Simon Plaskie, die een sterk EK bij de U21 afwerkte, en opposite Lou Kindt gericht versterkte. Een jong geheel dat die derde stek van vorig seizoen wil bevestigen. Ook een Achel en Gent deden heel wat inspanningen om versterkt uit het tussenseizoen te komen.”

De slotconclusie van Baeyens? “Ik kan mij alleen maar verheugen over deze vaststellingen. De tijd dat de uitgesproken titelkandidaten op verplaatsing met de vingers in de neus volle puntenwinst halen, lijkt mij voorbij. Ik verwacht een heel boeiende competitie met een kwalitatieve opwaardering van het competitieverloop.” (RBD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.