Ervaren Els Vandesteene en jong talent Janne Devos op het BK beachvolleybal

© Davy Coghe
Wouter Vander Stricht

Tot voor kort kenden ze elkaar eigenlijk niet echt. Maar de jongste weken stonden ze drie keer tegenover elkaar op een beachvolleyterrein. “De volgende keer winnen wij”, lacht Janne Devos (19, links op de foto’s), die aan haar eerste campagne in het beachvolley bezig is, richting de ervaren Els Vandesteene (31). “Ooit nog samen een beachkoppel vormen? Waarom niet.” De twee komende weekends vormen eerst de Grote Markt in Kortrijk en daarna die van Ieper het decor van een BK-manche beachvolleybal.

We hebben een afspraak op het beachterrein achter sportcentrum The Move langs de Vredelaan in Torhout. “Ik kwam hier vroeger nog trainen met mijn beachpartner Maud Catry tegen het duo Sobolska-Verrelst”, verklaart Els Vandesteene. Uitbater van The Move, Tom Vandecasteele, is zelf een gewezen volleyballer. Het aantal terreinen in onze provincie is beperkt. “Zeker als je dat met pakweg Limburg vergelijkt”, gaat Janne Devos verder. In feite hebben we in onze provincie met de kust één groot terrein. “Maar er staan zo weinig permanente opstellingen.” Zelf traint Janne in Leuven, waar ze op sportkot zit. “Het is niet mijn bedoeling leerkracht L.O. te worden. Ik zit nog maar in mijn eerste jaar, maar ik wil liever personal trainer worden.”

Els Vandesteene koos wel voor het onderwijs, maar is nu al jarenlang fulltime prof. “Ik moet wel nog mijn stage doen, maar daarna ben ik eigenlijk kleuterjuf.”

Janne Devos (1m80) staat nog aan het begin van haar carrière. Els Vandesteene, 12 jaar ouder en goed voor 1m82 (“toch blootvoets”), doet er nog een jaartje in Frankrijk bij. Zopas werd bekend dat haar nieuwe club Paris Saint-Cloud wordt.

Janne en Els werden respectievelijk op 25 en 30 mei 19 en 31 jaar. Beide volleybalsters begonnen bij een kleinere club. “Ik startte bij Ruvo Ruddervoorde en ging al vrij vroeg naar Davolo Loppem”, aldus Els, die ook van thuis uit volleybal met de paplepel meekreeg. Ook in het gezin Devos (pa Koen is nu nog trainer bij Rembert Torhout, ma Trui is bestuurslid bij Koekelare, red.) was het allemaal volleybal wat de klok sloeg. “Van Apollo Koekelare trok ik naar de volleybalschool in het vierde middelbaar, ik zat er dus drie jaar. Ondertussen speel ik bij Asterix Avo.”

Ook de carrière van Els Vandesteene verliep via diezelfde volleybalschool. “Heb jij daar ook gezeten?”, vraagt Janne verwonderd. “Ja, en in onze tijd was dat nog niet in Vilvoorde, we zaten wel op internaat. Er werd veel voor ons gedaan, maar ik was nog maar 14 toen ik er terechtkwam.”

Janne Devos knikt: “Je wordt er wel zelfstandig door. En je krijgt er een unieke kans om die vele volleybaltrainingen met de lessen te combineren.”

Vijf seizoenen Nantes

Receptie-hoekspeelster Janne pakte dit seizoen in de zaal de dubbel met haar team. “Ik kreeg speelminuten, ook in de Champions League. Maar uiteraard hoop en droom ik van meer. Ik blijf dus verder werken, in België zit ik goed bij mijn team.” En ooit bij de Yellow Tigers spelen? “Ik vrees dat ik daar nooit basisspeelster zal kunnen worden, maar misschien lukt een selectie ooit wel.”

Els Vandesteene zei de nationale ploeg vaarwel. “Het jongste jaar kampte ik ook met wat blessures, van mijn generatie hebben ook de meeste meisjes afgehaakt. Men werkt nu met een nieuwe generatie. Na VDK Gent speelde ik één seizoen in Hamburg en nu de jongste vijf seizoenen bij Nantes.”

Els voelt zich ook goed in de Franse competitie en blijft er nu dus spelen bij Paris Saint-Cloud. “In België is het verschil tussen de top en de staart te groot. Ook al omdat de meisjes van pakweg Asterix fulltime ermee bezig zijn en veel meer trainen. In Frankrijk kan iedereen van iedereen winnen. Met Nantes kenden we dit jaar een eerder moeilijk seizoen. Maar ik heb daar mooie tijden gekend. Het is een studentenstad, op cultuurvlak is er ook heel wat te beleven…”

Els Vandesteene heeft al ruim een decennium een relatie met Jens de Ruijter. “Niet evident natuurlijk om in het buitenland te spelen, maar we hebben begrip voor elkaars carrière. En als ik in België verblijf, woon ik nu officieel in Nieuwpoort.”

Janne Devos: “Ik kwam eerder toevallig bij mijn beachpartner Fleur Baens terecht”

Het BK beachvolleybal is ondertussen drie manches ver, telkens stonden Els Vandersteene en Janne Devos er met hun respectieve partners tegenover elkaar. Telkens won het ervaren duo. Maar hoe raak je nu aan een beachpartner. “Ik kende Maud natuurlijk nog, we hadden nog samen bij Gent gespeeld.” Janne: “Bij mij eerder per toeval. Ik wilde graag een zomer op zand actief zijn, maar zocht dus iemand. Fleur Baens kwam plots zonder partner te zitten en zo werden wij een duo. Fleur speelt bij Jaraco As. Trainen doen we samen in Leuven. We startten het seizoen met beperkte ambitie. Wij moeten op zaterdag al aan de slag om ons te kwalificeren voor de finaledag op zondag. En dat is al iedere keer gelukt.”

Belgisch kampioen

Bij het duo Els Vandesteene-Maud Catry was het achtereenvolgens een finale, een halve finale en een kwartfinale… “We gaan achteruit, dat moeten we dringend omdraaien.” En dat kan straks in de manches op de Grote Markten in Kortrijk en Ieper. “Voor eigen volk spelen is leuk. Tussen de wedstrijden door kun je nog wat met vrienden en familie keuvelen”, zijn beiden het eens.

Omdat ze elkaar al drie keer troffen de jongste weken, kunnen ze elkaar wat inschatten. “Els heeft natuurlijk heel wat ervaring. Ze legt veel stabiliteit aan de dag.” Els spaart haar lof niet voor de youngster. “Ze is zeer explosief. En ze gaat ook voor elke bal. Nu ja, dat zeggen er veel, maar Janne haalt ook die bal.”

Beachvolleybal in België benadert niet het olympisch niveau. “Daarvoor moet je je er ook helemaal kunnen op toeleggen.” Voor Els en Janne is het meer een tussendoortje naar een nieuw volleybalseizoen toe. Twee jaar geleden werd Els met Maud Catry nochtans Belgisch kampioen. En misschien herhaalt ze dat op de slotmanche, de Masters in Knokke op 10, 11 en 12 augustus. “Beachvolley is gewoon ook tof. Omdat je twee tegen twee speelt, word je ook in elke rally betrokken. Nu is de combinatie met mijn examens niet altijd evident, maar we amuseren ons”, besluit Janne.

Zaterdag 2 en zondag 3 juni: BK-manche op de Grote Markt in Kortrijk. Zaterdag 9 en zondag 10 juni: BK-manche op de Grote Markt in Ieper. Meer info op belgiumbeachvolley.be

Foto Davy Coghe
Foto Davy Coghe© TORHOUT — Janne Devos en Els Vandesteene (foto Davy Coghe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.