Duitsland houdt Red Dragons uit kwartfinales

De Belgische volleybalmannen hebben zich dinsdag op het EK in het Bulgaarse Sofia niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales.

Libero Stijn Dejonckheere – de enige West-Vlaming in de basis – keek beteuterd na de nederlaag. © Foto Belga

De Red Dragons verloren hun wedstrijd in de play-offs tegen Duitsland met 3-0. De setstanden waren 25-16, 31-29 en 25-17.

België (CEV 10) had zich voor de play-offs geplaatst door vorige week tijdens de groepsfase in het Bulgaarse Varna als tweede te eindigen in poule C. Na verlies tegen wereldkampioen Polen (CEV 4) klopte de ploeg van coach Dominique Baeyens Wit-Rusland (CEV 20) en Slovenië (CEV 11).

Duitsland (CEV 6), dat wordt gecoacht door Vital Heynen, was derde geworden in groep A (achter Bulgarije en Nederland, en voor Tsjechië).

Morgen woensdag treffen de Duitsers in de kwartfinale in Sofia opnieuw Bulgarije (CEV 5), dat in de groepsfase met 3-0 te sterk bleek.

Het wedstrijdverloop

Het eerste punt van de wedstrijd mocht dan al voor Van de Voorde zijn, nadien kwam opslagkanon Grözer aan de opslaglijn en op zijn harde services had de Belgische receptie geen verhaal. Ook aan het blok was het moeilijk om over de 2m11 grote grijparmen van Böhme te geraken. Bij 3-9 had Dominique Baeyens dan ook zijn twee dode tijden al opgebruikt. Onze landgenoten hadden misschien ook wel iets te veel respect voor hun gereputeerde tegenstander. Hoewel Van de Voorde, Van Walle en een goed verdelende Valkiers toch nog 7-12 en 12-17 opleverden. Via Deroo werd het zelfs 13-17, maar van dan af werd elk Belgisch foutje afgestraft (13-20) en daarmee was van een verdere terugkeer van de Red Dragons geen sprake meer.

Krachtiger poweraanvallen van de Duitsers met een goed blok en iets minder precieze Belgische recepties zorgden in de tweede set opnieuw voor een snelle 0-4 achterstand en een eerste dode tijd. Van de Voorde ging zich dan even bezig houden met een blok op Grözer (5-6), Deroo knalde door het centrum en Baetens was de sterkste aan het net. Meteen een 8-7 voorsprong voor de Red Dragons. Toen Baetens en Verhees 11-8 op de elektronica tipten, was Vital Heynen toe aan een extra-woordje. De Duitse foutenlast bleef aanhouden, ondanks Fromm (15-13). Deroo bleef doorheen het midden knallen naar 19-17. Via Verhees en zowaar een blok van Valkiers ging het naar 21-19.

Uitblinker Deroo zorgde voor 22-20, maar Fromm maakte 22-22. Via Deroo werd het 23-22 en Van den Dries voegde er een ace aan toe voor 24-22. Er volgde een enerverend slot met mooie punten en onwaarschijnlijke missers: de Red Dragons lieten vier setpunten liggen, maar toen ook de Duitsers hun vierde setpunt leken te verprutsen, wilde de ref bij deze beslissende fase geen ‘challenge’ toestaan aan een woedende Baeyens.

Aanvankelijk leken onze landgenoten zich niks aan te trekken van deze mentale opdoffer, maar stilaan heerste het Duitse blok en stapelden de individuele foutjes bij onze landgenoten zich op (9-11, 10-16). Ze kregen geen bal meer op de grond, maar toch kunnen ze uiteindelijk wel terugblikken op een verdienstelijk toernooi en de beoogde kwalificatie voor het olympisch kwalificatietoernooi.

België speelde met Valkiers, Van Walle, Deroo, Verhees, Van de Voorde, Baetens en libero Stijn Dejonckheere (Torhout). Kwamen in: Rousseaux, Stijn D’Hulst (Kortrijk), Van den Dries en Pieter Coolman (Brugge).

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.