Droomstart voor Red Dragons op WK

De Belgen hebben hun entree op het WK in Italië niet gemist. Met een overwinning en een driepunter tegen directe concurrent Argentinië kon het toernooi niet beter beginnen voor Anastasi en zijn rood geweld. Het werd 3-1 met als setstanden 25-19, 25-19, 22-25 en 25-19. Kortrijkzaan Stijn D’Hulst startte in de basis, net als Menenspeler Lowie Stuer.

Deroo in actie. © MPM

Het eerste punt was voor ex-Roeselarespeler Poglajen, Van de Voorde en Rousseaux reageerden gevat (6-5). Argentinië puurde vertrouwen uit een aanval van spelverdeler De Cecco uit een scherpe hoek om 6-8 en 12-14 te maken. Geen paniek echter bij de Belgen, die met kapitein Deroo (7 op 9 in aanval) een secure afwerker in de rangen hadden lopen. Al was het wel Rousseaux die eerst de aandacht opeiste met twee knappe punten op rij (16-16). Wanneer Poglajen een dipje kende en Simon Van de Voorde zijn derde opeenvolgend moordend muurtje optrok bij 21-17, moest Argentinië de rol lossen. De tweede challenge die de Belgen aanvroegen op setbal, was ook de goede: 25-19.

8 winnende aanvallen uit 11 pogingen

Blokkerend staken de Red Dragons er in het tweede spel ook letterlijk en figuurlijk bovenuit: eerst met Deroo (3-1), kort nadien deed Van de Voorde het nog maar eens. Van den Dries – in de eerste beurt drie keer aangespeeld – kwam alsmaar meer in het stuk voor. De 15-14 die hij op het parket mokerde, lanceerden de roodehemden helemaal. Na de 22-18 kwamen de Argentijnen er niet meer aan te pas. Van den Dries zou die set afklokken op 8 winnende aanvallen uit 11 pogingen. Topcijfers!

De 50-tal meegereisde Belgische supporters lieten zich horen toen hun ploeg een moeilijke start van het derde bedrijf kende. Verder dan een kloof van drie punten geraakten de Argentijnen aanvankelijk niet (5-8), daarvoor toonde Deroo zich weer te goed bij de les (7-9 en 9-10). Een ingebeelde toetsfout bij de tegenstander zette België zelfs voor het eerst op voorsprong in dat spelletje (11-10). Lang duurde de vreugde echter niet omdat Lima vlot punten maakte bij De Zuid-Amerikanen en België stilaan wegdeemsterde. Valkiers en Tuerlinckx kwamen in, maar het was pas wanneer Lecat tussen de lijnen postvatte (18-23) dat België op weg leek naar een miraculeuze remonte. Het serveerwerk van Lecat leidde zijn team naar 22-24, Solé duldde het mirakel niet.

Een vijfsetter wilde Rousseaux absoluut vermijden. Zijn blok bij 7-3 en zijn geslaagde aanvallen (8-4 en 10-6) nadien onderstreepten die gedachte alleen maar. De Argentijnen scoorden nog op de spectaculairste rally uit de match, veel dichter bracht het hen niet meer. Via 16-12 snelde België naar 25-19 via Knackspeler Tuerlinckx en een welgekomen driepunter.

Op zoek naar eerste toernooistunt

In de andere groepswedstrijd snoepte de Dominicaanse Republiek verrassend de openingsset af van Slovenië, dat daarna wel aan hoge snelheid de drie volgende spelletjes naar zich toetrok.

Morgen moeten de Belgen opnieuw aan de bak. In een vol Nelson Mandela Forum (7.500 toeschouwers) mogen Deroo en co op zoek naar een eerste toernooistunt tegen gastland en favoriet Italië.

(MPM)

België speelde met D’Hulst (Valkiers), Deroo, Van de Voorde (Lecat), Van den Dries (Tuerlinckx), Rousseaux, Verhees en libero Stuer (Ribbens).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.