Drie streekgenoten aan de slag bij de nationale U17: “Nog goede kans om ons te kwalificeren voor EK”

Jasper Maerten, Mauro Lips en Robbe Ponseele.© AD
Jasper Maerten, Mauro Lips en Robbe Ponseele.© AD
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

De Young Red Dragons grepen net naast een EK-ticket op het Italiaanse kwalificatietornooi. De prestatie gaf echter hoop en in mei volgt er een nieuwe kans. De Roeselaarse inbreng in het sterke team is groot, dankzij Mauro Lips (15), Jasper Maerten (16) en Robbe Ponseele (16).

De Young Red Dragons wonnen op het EK-kwalificatietornooi vlot van buurlanden Nederland (3-0) en Frankrijk (3-1) in de poule, om nadien ook Duitsland te kloppen in de halve finale (3-1). Gastland Italië was in de finale helaas een maatje te groot – letterlijk en figuurlijk – en haalde het met 3-0.

Drie streekgenoten maakten bij de nationale U17 het mooie weer. Robbe Ponseele als spelverdeler, Mauro Lips als middenman en Jasper Maerten als eerste invaller op de receptie-hoekpositie. Bovendien kregen Robbe en Mauro ook nog een plaatsje in het dream team van het tornooi.

Snelle speelstijl

“Het was een heel leerrijke week, we hadden niet verwacht zo’n hoog niveau te halen”, weet spelverdeler Robbe Ponseele. “Uiteindelijk was het al van in oktober geleden dat we nog eens matchen speelden. Wedstrijdsimulaties op training zijn toch niet altijd hetzelfde. Bovendien had onze ploeg beduidend minder lengte in de rangen dan de concurrentie. In de finale botsten we zelfs op een Italiaan van 2m09 groot. Dat had ik toch nog nooit meegemaakt”, glimlacht Robbe.

Hoewel de Young Red Dragons zich nog niet konden plaatsen voor het EK in Albanië, blijft Robbe positief. “Al is die plaats in het dream team wel slechts een troostprijs. We hadden ons veel liever rechtstreeks gekwalificeerd. Aangezien we tweede werden, krijgen we gelukkig nog een herkansing in mei. Door de huidige maatregelen weten we nog niet exact waar en wanneer, maar er zijn nog wat EK-tickets vrij en ik geloof dat we een heel degelijke kans maken om ons nog te kwalificeren”, aldus Robbe. “In Italië merkte je dat we met onze snelle speelstijl en het enorme enthousiasme het verschil kunnen maken. We beseffen goed dat het niet evident is om nu tornooien te kunnen spelen, waardoor de goesting om het goed te doen duidelijk zichtbaar is.”

De drie streekgenoten speelden bij de jeugd vele jaren samen in de kleuren van Knack Roeselare en verdedigen nu dus ook samen de nationale driekleur. Robbe vertrok vorig jaar weliswaar naar de Topsportschool in Vilvoorde en straks volgt ook Mauro zijn voorbeeld.

Later samen bij Knack?

“Het is natuurlijk super om dit samen te beleven. Het klikt heel goed want ook naast het volleybalveld zijn we goede vrienden”, vertelt Robbe. “Bovendien is het een voordeel op het veld. Naar Jasper heb ik bijvoorbeeld al zoveel passen gegeven dat het logisch is dat het goed klikt.” Robbe laat zich vooral gelden met zijn snelle speelstijl, terwijl Jasper opvalt met zijn sprongkracht en Mauro zijn lengte van 1m97 uitspeelt als middenman. “Zeg gerust een typische middenman. Hij ziet er heel groot en misschien wat lomp uit, maar verrast vervolgens de tegenstanders met zijn kracht en technisch vermogen”, deelt Robbe complimentjes uit.

Droomt het drietal er dan van om later samen uit te blinken bij de eerste ploeg van Knack Roeselare? “Aangezien het voor ons allemaal begonnen is bij Knack, zou dat natuurlijk enorm mooi zijn. Al is het moeilijk om te voorspellen waar we later zullen geraken. Zelf hoop ik na de Topsportschool eerst op een middenmoter in Liga A en dan zien we daarna wel wat mogelijk is. Knack klinkt natuurlijk super, maar ook het buitenland spreekt tot de verbeelding.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.