Drie BK-medailles voor volleybalgezin Ponseele-Bothuyne

Het gezin van Carl Ponseele en Kaat Bothuyne uit Hooglede hebben drie goede redenen om te juichen: dochter Sien en de zonen Robbe en Wout streden met Bevo Roeselare en Knack Volley mee op de nationale jeugdkampioenschappen volleybal in Torhout. Ze keerden alle drie met een medaille weer naar huis.

Robbe, Sien, papa Carl, Wout en mama Kaat. © foto JT

Wout is de jongste ten huize Ponseele. Hij volgt het vierde leerjaar in de Zonnebloem en behaalde in Torhout zilver bij de U11 met Knack Roeselare. Dochter Sien maakte dit schooljaar de overstap naar de middelbare school. Zij volgt les in Barnum en met de U13 van Bevo Roeselare veroverde ze ook de zilveren plak. Robbe kon met de U15 van Knack beslag leggen op de gouden medaille. Hij studeert in het tweede middelbaar in het VMS en komt soms ook al uit bij de U17.

Kaat Bothuyne en zoon Wout Ponseele werden Belgische vice-kampioen met de U11 van Knack Roeselare. V.l.n.r.: Dante Geleyn, Wout Ponseele, Viktor Nowé, trainer-coach Kaat Bothuyne, Robrecht Callens en Gilles Vanhecke.
Kaat Bothuyne en zoon Wout Ponseele werden Belgische vice-kampioen met de U11 van Knack Roeselare. V.l.n.r.: Dante Geleyn, Wout Ponseele, Viktor Nowé, trainer-coach Kaat Bothuyne, Robrecht Callens en Gilles Vanhecke.© foto JS

Het is geen toeval dat er veel volleybaltalent in huis aanwezig is. “Ik speelde zelf volleybal bij Menen”, aldus mama Kaat Bothuyne. “Ik werd er ook coach en had zelfs nog de leiding over de eerste ploeg bij de dames. De combinatie met de opvoeding van mijn drie kinderen was wat moeilijk en zo raakte ik eruit. Een zestal jaar geleden ben ik uiteindelijk bij Knack beland en ik had er al verschillende leeftijdscategorieën onder mijn hoede, momenteel train ik de U11, de ploeg van Wout.”

Veel trainingsarbeid

De kinderen beoefenden enkele sporten zoals judo, voetbal of gymnastiek, maar uiteindelijk kozen ze alle drie voor volleybal. Een groot deel van hun vrije tijd gaat hier dan ook in op. Sien staat wekelijks zes uur op het trainingsveld, Wout zo’n acht uur en Robbe zelfs 12 tot 13 uur. Dit alles zonder de wedstrijden en dat zijn er soms ook twee per week.

Sien Ponseele werd op het Belgisch kampioenschap in Torhout knap tweede met de U13 van Bevo Roeselare. We zien de coaches Kenny Vandenbroucke en Dragan Radovic met v.l.n.r.: Sien Ponseele, June Lauwers, Tea Radovic, Lise Vandenbroucke, Denika Desmet en Marthe Dufoort. Auke Latrez en Amelie Vannoote staan niet op de foto.
Sien Ponseele werd op het Belgisch kampioenschap in Torhout knap tweede met de U13 van Bevo Roeselare. We zien de coaches Kenny Vandenbroucke en Dragan Radovic met v.l.n.r.: Sien Ponseele, June Lauwers, Tea Radovic, Lise Vandenbroucke, Denika Desmet en Marthe Dufoort. Auke Latrez en Amelie Vannoote staan niet op de foto.© foto JS

De vele trainingsarbeid werpt zijn vruchten af. “Ik mocht al een week bij de Red Dragons gaan trainen als libero”, pikt Robbe in. “Steven Vanmedegael, de trainer van de eerste ploeg van Knack, wil me eerder opleiden als passeur. Ik heb helaas mijn lengte niet echt mee, zo ben ik uitgerekend op 1 meter 82, met een marge van 2 centimeter. Ik kreeg ook het aanbod om te starten in de Topsportschool in Vilvoorde. Het was geen makkelijke beslissing, maar momenteel gaat school nog even voor.”

Het inplannen van een familiefeestje is bij ons altijd een hels karwei

De vele trainingsuren zorgen ook voor een complexe planning bij de ouders. “Het is altijd wel even puzzelen om iedereen ter plaatse te krijgen“, aldus papa Carl. “Dit jaar viel het redelijk goed mee tijdens het seizoen. Zondag tijdens de jeugdkampioenschappen was het een complete chaos. De eerste wedstrijd stond voor alle drie op hetzelfde tijdstip gepland zodat ik eigenlijk heen en weer heb gelaveerd tussen de verschillende velden om zo veel mogelijk te kunnen meepikken. Ook het inplannen van een familiefeestje is bijvoorbeeld altijd een hels karwei.”

Ballenrapers bij Knack

Nu mag de riem er even af, want het volleybalseizoen is afgelopen en het nieuwe begint pas in augustus. “Zo’n periode zonder trainingen en wedstrijden begint al snel te vervelen“, vindt Sien. “Gelukkig zijn er in de vakantie ook nog de wedstrijden van de West-Vlaamse selectie.”

Robbe Ponseele werd met de U15 van Knack Roeselare Belgisch kampioen. Boven v.l.n.r.: assistent-coach Henk Lagae, Finn Wastyn, Jasper Verhamme, Lauren Thurman, Mauro Lips, Maxime Vinckier, Emiel Delrue en coach Hanne Descheemaeker. Onder v.l.n.r.: Bjarne Angillis, Jasper Maerten, Yentl Angillis, Robbe Ponseele en Nathan Inghelbrecht.
Robbe Ponseele werd met de U15 van Knack Roeselare Belgisch kampioen. Boven v.l.n.r.: assistent-coach Henk Lagae, Finn Wastyn, Jasper Verhamme, Lauren Thurman, Mauro Lips, Maxime Vinckier, Emiel Delrue en coach Hanne Descheemaeker. Onder v.l.n.r.: Bjarne Angillis, Jasper Maerten, Yentl Angillis, Robbe Ponseele en Nathan Inghelbrecht.© foto JS

De absolute droom van Wout en Robbe is om door te stoten naar de eerste ploeg van Knack Volley. Ze gaan dan ook heel vaak supporteren. “Sien en ik zijn ballenraper bij de thuiswedstrijden“, zegt Wout. “Robbe was dit vroeger ook, maar die is nu te oud geworden. We zijn trouwe supporters en elke thuiswedstrijd zijn we op post. Onze favoriete speler is Matthijs Verhanneman. Hij werd terecht verkozen tot Speler van het Jaar. We waren natuurlijk teleurgesteld toen we in de titelfinales aan het kortste eind trokken en de landstitel uiteindelijk naar Maaseik ging.” (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.