Damesvolley Kuurne zet na 65 jaar alle activiteiten stop, speelsters naar VC Jong Kuurne en Lendelede

Dennis Vankemmel bij de Promo 3 ploeg van damesvolley Kuurne.© Herwig Vandenbroucke
Dennis Vankemmel bij de Promo 3 ploeg van damesvolley Kuurne.© Herwig Vandenbroucke
Redactie KW

Het bestuur van damesvolley Kuurne besliste vorige week om de club op te doeken. Het coronavirus en het uitblijven van vers bloed werd de doodsteek. Zo’n 78 speelsters komen zo op straat te staan. VC Jong Kuurne, die andere volleybalclub in de gemeente, liet al verstaan bereid te zijn een deel van de speelsters op te nemen.

Na 65 jaar werking houdt damesvolley Kuurne, met ploegen in onder meer promo drie en vier, op te bestaan. Met pijn in het hart moest voorzitter Dennis Vankemmel (58) vorige week dit slechte nieuws de wereld insturen. “Al twintig jaar ben ik actief binnen de club”, opent de voorzitter. “In deze periode heb ik mijn leven hoofdzakelijk afgestemd naar de noden van de ploeg. Als zelfstandige kon ik het combineren en me vrij maken wanneer de club mij nodig had. Een paar maanden voor corona uitbrak heb ik echter mijn zaak van de hand gedaan en mij in een nieuwe job gestort. Gezien nieuw bloed uitbleef binnen het bestuur van de club werd pijnlijk duidelijk dat mijn tijd bij damesvolley Kuurne niet langer meer combineerbaar was met mijn privé en huidige job. Een oplossing binnen de club bood zich helaas niet aan, met het gekende gevolg. Een goed gevoel heb ik alvast niet bij de beslissing, maar het kon niet anders.”

Sterke jeugd

Damesvolley Kuurne werd destijds opgericht door wijlen Jacques Neyrinck en zou dit jaar zijn 65ste verjaardag vieren. Met ploegen in derde en vierde provinciale en een sterke jeugdwerking wist damesvolley Kuurne alvast zijn mannetje te staan binnen het damesvolley. “Mijn hart bloedt, volleybal is mijn leven”, gaat Dennis Vankemmel verder. “Toen ik begon was deze club op sterven na dood, maar samen met enkele andere bestuursleden heb ik die opnieuw springlevend gemaakt. Na zes jaar werking hadden we het ledenaantal al van 22 kunnen doen aangroeien tot 206. De speelsters konden dan ook altijd op mij rekenen. Ik eiste veel van hen zodat onze ploegen goed bleven presteren en kreeg er dan ook veel waardering voor terug. Enkele van onze speelsters konden zelfs doorstromen naar eerste klasse.”

“Damesvolley Kuurne was niet meer te combineren met mijn privé en huidige job” – Voorzitter Dennis Vankemmel

“Ook financieel waren er geen problemen binnen de club. In het verleden werd tot tweemaal toenadering gezocht tot VC Jong Kuurne, de laatste keer was drie jaar terug. Helaas kwam ook toen niets uit de bus. Ik weet van mezelf dat ik soms niet de meest populaire beslissingen neem. Of dat heeft meegespeeld dat een mogelijke samensmelting tussen beide ploegen uitbleef, heb ik het raden naar.”

Overstap

Midden april werd beslist om alle speelsters van Damesvolley Kuurne te schrappen, zodat zij geen problemen ondervinden als ze de overstap willen maken naar een andere club. Het bestuur van VC Jong Kuurne liet al weten hun werking open te willen zetten voor dames die de overstap willen maken. “Het was voor ons ook een grote verrassing toen we vernamen dat de werking van damesvolley Kuurne ermee stopt”, vertelt Marc Decoene, voorzitter van VC Jong Kuurne.

Marc Decoene, voorzitter van VC Jong Kuurne.© BRU
Marc Decoene, voorzitter van VC Jong Kuurne.© BRU

“Beide ploegen trainden en speelden jaren naast elkaar in de sporthal, toch was er helaas maar weinig communicatie tussen ons beiden. Toen bekend werd dat de stekker eruit ging, stond onze telefoon de uren daarop roodgloeiend. Binnen het bestuur hebben we meteen overlegd. Om de speelsters niet al te lang in de kou te laten staan, werd beslist om zowel het damesteam (dat actief is binnen promo vier, red.) als de U17 en U15 toe te voegen tot onze werking. Dit zijn zuivere damesploegen, maar tot de U13 wordt er met gemengde ploegen gespeeld. Daar kon dus sneller geschakeld worden. Alles moest snel gaan, want de inschrijvingsdatum van de bond, 10 mei, komt steeds dichterbij.”

Kansen aan jeugd

Ook financieel brengt het besluit van Jong Kuurne een zware bijkomstige last met zich mee. “Maar dat heeft VC Jong Kuurne er graag voor over”, aldus Marc Decoene. “Zo bieden we de jeugd verder de kans om hun hobby in Kuurne uit te blijven oefenen. Naast het financiële plaatje dient onze club ook dringend op zoek te gaan naar extra vrijwilligers om onze werking te versterken. Onze uitdaging is alvast om iedereen weer te motiveren.”

Naast Jong Kuurne kreeg ook de werking van VT Lendelede enkele speelsters afkomstig van VC damesvolley Kuurne erbij. (BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.