Dames Lendelede zwoegen zich in Liga A

Lore Gillis van As blokt op de aanval van Loladina Zwaanswijk. © VDB
Redactie KW

Door met 3-1 te winnen van Jaraco As verzekerde B&W C Lendelede zich van een verlengd verblijf in de Liga A en wordt de barrage voor het behoud in de elitereeks tegen de laatst geklasseerde van PO 2 verschoven naar As. Daar kan het resultaat van de laatste wedstrijd zaterdag niets meer aan veranderen. Het werd vooral een enerverende wedstrijd waarbij Lendelede de eerste set met 25-22 won, de tweede met 15-25 aan As moest laten om dan twee keer met 25-23 de volle puntenwinst en het behoud mee te graaien.

De omstandigheden zaten overigens tegen want zondag viel middenspeelster Lecluyse tegen Antwerpen geblesseerd uit. Coach Wittebolle moest dus nog maar eens schuiven en hij posteerde opposite Smeets samen met Stojanovic in het midden want ook Hinneburg staat nog geblesseerd in de hoek. Met Zwaanswijk, Coessens en Vandewiele stonden drie receptie/hoekspelers op het veld die met Smeets in het achterveld alterneerden als hoofdaanvalster. Van de Vyver verzorgde de spelverdeling en Tommme kreeg de liberoshirt om want Vermander is nog steeds out.

Furieuze start

Lendelede nam overigens een furieuze start en ging van 3-2 regelrecht naar 10-2. Daarvoor zorgde vooral Smeets met maar liefst vier opeenvolgende rechtstreekse servicepunten (7-2) en een aanval van achter de driemeterlijn (8-2). Een blok van Stojanovic en een aanval van Zwaanswijk vervolledigde de 10-2.

Dan kan het al niet mislopen voor eerste deelwinst zou je denken. Maar dat was zonder de ingekomen Gilson van As gerekend. Zij kon niet afgestopt worden en waar Lendelede de bal niet meer op de vloer kreeg en in verdediging te weinig recupereerde kon As bij 20-9 een felle remonte inzetten die via 21-17 naar 23-22 leidde. Omdat Gillis bij As buiten mokerde en Zwaanswijk voor Lendelede de setbal aanvallend verzilverde herademde heel Lendelede met die uiteindelijke eerste deelwinst.

Maar As voelde duidelijk dat Lendelede te veel aarzelde en zette de thuisploeg begin tweede set rap op een 3-7 achterstand. Lendelede kon wel nog naar 7-8 remonteren maar maakte weer enkele missers op rij wat As weer een bonus bezorgde. De thuisploeg kon een 8-11 nog naar 10-11 herleiden maar speelde veel te doorzichtig wat As blokkend deed scoren. De bezoeksters stelden uiteindelijk gemakkelijk met 15-25 gelijk.

Lendelede vecht terug

In set drie leek As op zijn elan door te trekken want kwam gemakkelijk 3-8 voor. Lendelede herleidde naar 6-8 via Smeets en kon een 6-11 naar 10-11 herleidden. Maar weer die vervelende missers brachten As 11-16 voor. De foutenlast vergleed dan evenwel naar de bezoekende kant en die remonte naar 18-19 via Coessens en Stojanovic gaf Lendelede weer geloof in eigen kunnen. Vandewiele sloeg de 22-21 op het bord, Zwaanswijk serveerde Lendelede naar 23-21 als twee missers, een servicemissers en foute aanval de bordjes op 23-23 deden hangen. Coessens sloeg de setbal voor de verdubbeling op het bord die Stojanovic blokkend op Gillis verzilverde naar 25-23.

De vierde beurt kreeg hetzelfde scenario als de derde mee. As dat gemakkelijk een kloof slaat naar 3-8, Lendelede dat krampachtig achtervolgt om vanaf 12-12 zelf het initiatief te nemen. Vooral Zwaanswijk nam het voortouw en miste aanvallend bijna niets meer, Coessens en Stojanovic blokten As in de vernieling en Lendelede kwam 18-14 voor. Maar ging dan weer zelf in de fout naar 17-18. De intro was dat van een enerverend wedstrijdslot waarin weer Zwaanswijk bij 23-23 de wedstrijdbal op het bord sloeg en As zich verslikte in de spelopbouw. 25-23 voor Lendelede en meteen een vreugde-uitbarsting bij speelsters en begeleiders om het behoud.

Zaterdag wordt er nog gespeeld in Michelbeke en dat wordt dan de laatste wedstrijd van een slopend seizoen.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier