Charlotte Leys terug in België: “Nog enkele jaren knallen bij Hermes Oostende”

Charlotte Leys werd intussen mama van een zoontje.© MD
Charlotte Leys werd intussen mama van een zoontje.© MD
Redactie KW

Na een tiental jaar in Polen en Turkije te hebben gevolleybald keert Charlotte Leys (32) definitief terug naar de West-Vlaamse heimat. De Poperingse, voormalige kapitein en sterkhouder van de Yellow Tigers, zet haar carrière komend seizoen verder bij Liga A-ploeg Hermes Oostende.

Charlotte Leys is door financiële problemen bij haar Poolse ploeg Budowlani Lodz al sinds maart vorig jaar terug in het land. Voor het eerst sinds zeer lang kon de focus volledig op het privéleven gelegd worden. De Poperingse werd moeder van een zoontje en is voltijds aan de slag bij het stadsbestuur van Ieper als ‘sportpromotor zwemmen en buurtsport’. Definitief stoppen met volleyballen was evenwel nooit aan de orde. De receptiehoekspeelster bewees de voorbije jaren bij buitenlandse clubs Palac Bydgoszsz, Dabrowa Gornicza en Trefl (Polen), en Galatasaray en Bursa BBSK (Turkije) nog heel wat in haar mars te hebben. Al die ervaring wordt komend seizoen ten dienste gesteld van haar nieuwe ploeg, Hermes Oostende.

Ik zag Hermes al enkele keren aan het werk de voorbije maanden”, opent Charlotte. “Met mijn kwaliteiten in receptie moet ik de ploeg zeker het één en ander kunnen bijbrengen. Positief is ook dat hun sterkhouders hebben bijgetekend. Met mijn ervaring erbij zullen we proberen om het de kleppers in de reeks zo lastig mogelijk te maken. We zullen niet de ploeg zijn met de grote vedetten, maar met onze collectieve kracht mogen we volgend seizoen toch hoger mikken dan de huidige vijfde plaats in de rangschikking.

Was het een bewuste keuze om weer dichter bij huis te komen volleyballen?

“Eigenlijk wel, ik had ook andere aanbiedingen maar die waren moeilijker te combineren met mijn nieuwe gezinssituatie. Vijf trainingen per week zijn voor mij niet meer haalbaar, en ook het feit dat Oostende toch dichter bij huis is speelde mee in mijn keuze. Ook voor mijn plaatselijke supporters is het leuk om mij eindelijk weer eens live aan het werk te kunnen zien (lacht). De contacten zelf dateren al van enkele seizoenen geleden, toen ik met mijn toenmalige Turkse ploeg Bursa Europees tegen Hermes uitkwam. Toen werd al even voorzichtig gepolst, en de voorbije maanden kwam alles in een stroomversnelling. Ik heb eerlijk gezegd wel lang getwijfeld, maar Hermes bleef aandringen en me motiveren. Ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

Ik kan me inbeelden dat het heel hard uitkijken is naar de start van het nieuwe seizoen na zo’n lange periode zonder volleybal?

“Er waren financiële problemen bij mijn Poolse club Budowlani Lodz, wat maakt dat ik nu al meer dan een jaar terug in het land ben, en inderdaad zonder volleybal. Ondertussen kozen we ervoor om zwanger te worden en de geboorte van mijn zoontje maakt uiteraard alles meer dan goed. Omdat je in België als volleybalster geen profstatuut hebt ben ik nu ook aan de slag bij Stad Ieper als sportpromotor.”

Heb je de voorbije maanden toch de conditie wat kunnen onderhouden?

“Ik moet toegeven dat mijn conditie wel het grootste werkpuntje is. Na zo’n lange periode in het buitenland eindelijk weer eens in Poperinge te zijn, ja, dan mocht de riem er wel eens volledig af (lacht). Er is fysiek dus nog wel wat werk, maar dat komt ongetwijfeld vlug weer in orde.”

Je begon je carriére bij Beaphar Poperinge, mogen ze daar hopen dat je ook daar je carrière zal afsluiten?

Zeg nooit nooit maar ik vrees er toch een beetje voor (lacht). Ik zie me eerder in de hoogste klasse blijven spelen vooraleer ik beslis om te stoppen. Wel denk ik met heel veel plezier en dankbaarheid terug aan mijn periode bij Beaphar Poperinge. Net als bij Vlamvo Vlamertinge trouwens. Het was in die tijd nog mogelijk om voor twee ploegen uit te komen. Zo speelde ik in divisie voor Beaphar Poperinge en dan bijvoorbeeld op zondag ook voor Vlamvo Vlamertinge in de ereklasse. De perfecte combinatie was dat. Ik kreeg trouwens heel wat berichtjes met felicitaties uit Poperingse en Vlamertingse hoek. Het doet bijzonder veel deugd om te merken dat die mensen me na al die jaren nog niet vergeten zijn.”

Je staat momenteel ook de sportieve cel bij Beaphar Poperinge bij. Liggen er op lange termijn ambities op dat vlak?

Ik kreeg al veel de vraag of ik later coach wil worden, maar ik ben daar nog niet volledig uit. Wel merk ik dat ik er veel voldoening uithaal om mijn ervaring te delen met de jonge garde (lacht). Bij Beaphar Poperinge heb ik momenteel louter een adviserende rol. Dat gaat dan over bepaalde speelsters, in welke ploeg binnen Beaphar ik die bijvoorbeeld het best tot hun recht zie komen. Voorlopig zijn er geen plannen om die rol uit te breiden, maar we zien wel wat de toekomst brengt. Eerst wil ik nog enkele jaren knallen bij Hermes Oostende.”

(TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.