Charlotte Leys stopt als Yellow Tiger: “Met pijn in het hart”

© BELGA
Redactie KW

Aanvoerster Charlotte Leys (28) en Valérie Courtois (27) houden het voor bekeken bij de nationale vrouwenvolleybalploeg. Lise Van Hecke (25) kiest ervoor om een jaar over te slaan en haar lichaam een zomer rust te gunnen. Dat heeft de Belgische volleybalbond vrijdag bekendgemaakt.

“De Yellow Tigers nemen afscheid van Valérie Courtois en Charlotte Leys, twee absolute sterkhouders die de afgelopen jaren betrokken waren bij het succes van de Tigers en het stabiele parcours op hoog niveau: zilver op de Euro League, Final Six van de World Grand Prix, twee jaar in de hoogste poule van de Grand Prix, elfde op WK 2014 en brons op het EK 2013″, zo klinkt het. “Lise Van Hecke kiest ervoor om een jaar over te slaan en haar lichaam een zomer rust te gunnen. Ze zal in 2019 bekijken of ze zich opnieuw engageert. Freya Aelbrecht en Laura Heyrman zullen een deelprogramma afwerken.”

Queen Tiger

De Poperingse Charlotte Leys (28), die doorgaans aangesproken wordt als ‘Charlie’ of ‘Queen Tiger’, was al sinds 2009 kapitein van de nationale ploeg. De speelster van het Turkse Bursa kwam de voorbije twee jaar voor concurrent Galatasaray uit en speelde daarvoor vijf jaar in de Poolse competitie. Vorige zomer, in de aanloop naar het EK, zette ze de deur naar haar afscheid al op een kier. “Sowieso speel ik tot en met 2018 voor de nationale ploeg, maar voor vier jaar leg ik mijn engagement voorlopig niet vast. Het vraagt fysiek en mentaal toch veel”, klonk het in een interview met Krant van West-Vlaanderen. Charlotte had het toen ook over haar rol als kapitein. “Dat moet een beetje in je karakter zitten. Ik ben al van 2009 kapitein, omdat de speelsters uit het buitenland toen niet wilden aantreden. Jonge meisjes begeleiden, dat doe ik graag. Op het terrein kan ik wel eens kwaad overkomen, maar ze snappen mijn goede bedoelingen. Als persoon ben ik helemaal anders op of naast het veld.”

“Natuurlijk neem ik deze beslissing met pijn in het hart, maar de knoop werd al een tijdje geleden doorgehakt”, laat Charlotte weten. “Ik blijf wel nog één of twee seizoenen in het buitenland spelen.” Daarna keert de topvolleybalster terug naar onze provincie, want samen met echtgenoot Jelle de Witte kocht ze vorig jaar bouwgrond in haar thuisstad Poperinge.

Vanaf 4 mei beginnen de Yellow Tigers aan hun zomercampagne met als doel zich eind augustus te kwalificeren voor het EK in 2019.

(Belga/AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier