BVC ‘t Zeetje: een eerste beachvolleyclub aan onze Belgische kust

Een training van BVC 't Zeetje met de ondergaande zon op de achtergrond. © gf
Redactie KW

Eindelijk is het zover: we hebben een beachvolleyclub aan de Belgische kust. De oprichting van BVC ‘t Zeetje is een idee van Mano Vandemoortel (32) uit Sint-Michiels. “Voorlopig is het nog kleinschalig, maar onze club kan snel groter worden. We zien wel waar we uitkomen.”

“De periode tussen het einde van de zaalcompetitie in april en de voorbereiding op het nieuwe seizoen in augustus kan je eigenlijk bestempelen als het seizoen voor beachvolleybal. Ik speel samen met Pieterjan Pertz al een paar jaar mee in de Ama Beach, het West-Vlaams kampioenschap. Het niveau is vrij hoog, maar toch komt daar steeds minder volk op af. Aan de andere kant merk ik dat de goesting om beachvolley te spelen er wel is. Op Facebook werd een eind geleden een groep opgericht, maar die werd jammer genoeg enkel gebruikt als het echt stralend weer was. Daar wilde ik nu verandering in brengen. En we hebben een kustlijn in West-Vlaanderen, waarom zouden we die dan links laten liggen? Het is een mooie kans”, klinkt het bij Mano.

Omdat onze grootste troeven als West-Vlaamse beachers het strand en de zee zijn, koos ik voor de clubnaam ‘t Zeetje

Idee zkt. locatie

“Toen kwam ik dus met het idee op de proppen om een club te stichten. Zo kunnen we zelf wat vaker trainen en tegelijk ook – onder andere via Facebook – nieuwe mensen naar het strand lokken. Ons doelpubliek is eigenlijk vrij breed: iedereen die een beetje kaas van volleybal heeft gegeten is welkom. Dat zijn dan vooral spelers uit divisie en provinciale, maar uiteindelijk is trainen ook een groot woord. (lacht) Onze sessies bestaan vooral uit spelvormen. Daarom zijn we flexibel en hopen we gewoon op zoveel mogelijk aanwezigen. Voor de trainingen heb ik een geschikte locatie gevonden in Westende, bij surfclub De Kwinte. Dat bleek uit de acht gecontacteerde surfclubs veruit de interessantste optie. Het zou nog idealer zijn om centraler langs de kustlijn onze tenten te kunnen opslaan, maar dat is op dit moment helaas niet betaalbaar. Als we stelselmatig kunnen groeien, zien we nog wel waar we uitkomen”, vertelt een gemotiveerde Mano Vandemoortel.

“We kunnen in De Kwinte terecht met ons materiaal en hebben er toegang tot kleedkamers en douches. Oorspronkelijk was het plan om wekelijks op dinsdagavond te beachen, maar dat is ondertussen al veranderd. In het begin van de week bekijken we de weersvoorspellingen en pikken we de dag eruit waarop de meeste mensen beschikbaar zijn en het weer goed genoeg is om op het strand te trainen. Het belangrijkste is dat de wind minder dan 30 km/u blaast. We hebben momenteel al materiaal om drie terreintjes op te zetten en voorzien ook een sportverzekering voor iedereen die graag wil meedoen. Dit jaar vragen we nog geen lidgeld, enkel voor elke training een kleine bijdrage van twee euro per persoon. Omdat onze grootste troeven als West-Vlaamse beachvolleyballers het strand en de zee zijn, koos ik voor de clubnaam ‘t Zeetje. Spreek dit ook gerust zo West-Vlaams mogelijk uit, want dat is de bedoeling.”

Doelen en doelgroep

“Voor onszelf is het doel eigenlijk tweeledig: Pieterjan Pertz en ikzelf doen mee aan zowel Ama-Beach als aan Bel Beach, respectievelijk het provinciaal en Belgisch kampioenschap. Bel Beach is voor ons vooral een interessante leerschool, aangezien het niveau daar toch wel een stuk hoger ligt dan provinciaal. Terwijl we op West-Vlaams niveau tot de beteren behoren, moeten we op Belgisch niveau meestal het onderspit delven. Er zijn een dertigtal ploegen en wij zitten ergens tussen ploeg 20 en 30 qua niveau. Van de vier wedstrijden waaraan we voorlopig deelnamen, wonnen we er maar eentje. Het voordeel is dat we op die wedstrijden wel wat mond-aan-mondreclame kunnen maken voor BVC ‘t Zeetje. We zien dat dat toch voor wat meer geïnteresseerden zorgt. Voor andere mensen op de club stel ik geen doelen voorop. Als er meer getraind wordt, komt de interesse voor de ‘Ama’-competitie volgens mij vanzelf. Laat ze zich vooral maar amuseren.”

De mannen van BVC 't Zeetje. Bovenste rij: V.l.n.r herkennen we Seppe Deleu (jeugd Bredene), Ewout Bonne (Kortrijk), Kristof Deleu (recrea JES Sports), Levi Desmet (Packo Zedelgem), Mano Vandemoortel (Packo Zedelgem), Pieterjan Pertz (Packo Zedelgem). Onderste rij: Bart Mariën (recrea JES Sports), Sam Vanstechelman (JES Sports), Robbe Desmet (Kortijk, nu gestopt), Willem De Coninck (Kortrijk, ook gestopt)
De mannen van BVC ‘t Zeetje. Bovenste rij: V.l.n.r herkennen we Seppe Deleu (jeugd Bredene), Ewout Bonne (Kortrijk), Kristof Deleu (recrea JES Sports), Levi Desmet (Packo Zedelgem), Mano Vandemoortel (Packo Zedelgem), Pieterjan Pertz (Packo Zedelgem). Onderste rij: Bart Mariën (recrea JES Sports), Sam Vanstechelman (JES Sports), Robbe Desmet (Kortijk, nu gestopt), Willem De Coninck (Kortrijk, ook gestopt)© gf

“We hopen op een iets langere termijn ook meer mensen uit Zuid-West-Vlaanderen aan te trekken, maar voor hen is Westende toch een heel eind rijden. Als ze een club hebben die dichter is, komen ze voorlopig niet naar hier. Maar als ze willen, zijn ze zeker welkom. We mikken ook absoluut op meer vrouwelijke leden, want die blijven voorlopig toch wat achterwege. We gaan in deze eerste jaargang vooral op zoek naar wat werkt. Als er voldoende interesse is, kunnen we na dit seizoen evalueren hoe we precies verder gaan. Is de locatie geschikt? Moeten we mikken op andere doelgroepen, zoals jeugd of recreanten? We zien wel waar het schip strandt.”

Clubkampioenschap

Een eerste echt evenement dat van BVC ‘t Zeetje uitgaat, is het clubkampioenschap op 23 juni. Daarop zullen hoofdzakelijk heren zijn, maar ook de dames worden met open armen ontvangen. In beachvolley zijn het tenslotte maar teams van twee personen, wat maakt dat je met vier al een wedstrijd kan spelen. Hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind en kunnen we, samen met zoveel mogelijk supporters, de hele dag op het strand doorbrengen met een leuk tornooi als hoofdbrok. Iedereen die zin heeft, zullen we met plezier verwelkomen. Meer info over de club vind je op de facebookpagina: ‘beachvolleytzeetje’. Wie interesse of vragen heeft, kan Mano Vandemoortel ook contacteren via mail: bvctzeetje@gmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.