https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Broers Lander en Luis Vandecaveye uitstekend op dreef in BK beachvolleybal

Luis (achteraan) omhelst hier Lander Vandecaveye na een zege, Ver Eecke druipt ontgoocheld af op de achtergrond. © Maxime Petit
Redactie KW

De broers Vandecaveye zijn helemaal ‘on fire’. Tijdens de afgelopen BK-manche beachvolley in Genk trokken Lander (28) en Louis (26) weer aan het langste eind waardoor ze zelfs aan de leiding komen. Nu zondag zijn ze nog eens in de regio te bewonderen. Op het zand op de Groentenmarkt van Menen komen ze dan in actie tijdens een exhibitietoernooi met andere kleppers zoals Anshel Ver Eecke en Martijn Colson.

1. Mocht je gemengd mogen ‘beachen’, welke partner zou je prefereren en waarom?

Lander: “Als het de bedoeling is om goede resultaten te halen dan ga ik voor Sarah Cools of Lisa Van den Vonder.”

Louis: ” Ik werd weleens gevraagd voor een koppeltoernooi in Diksmuide maar dat weigerde ik. Als je gemengd aantreedt moet je je misschien inhouden en ik vrees dat ik dan dan zou prutsen.”

2. Zie je je in een wilde droom ooit eens op de Olympische Spelen? Denk je dat Koekelkoren en van Walle die droom ooit kunnen waarmaken?

Louis: “Iedere sporter met ambitie droomt van de Olympische Spelen maar in ons geval is het gewoon onmogelijk om dat nog te bereiken. Als wij dat wilden bereiken destijds, dan moesten we alles zelf financieren. Er kwam toen nog geen ondersteuning van de bond. Koekelkoren en van Walle worden sinds kort wel gesteund om die droom na te jagen maar ik kan moeilijk inschatten in hoeverre ze nog kans maken op de kwalificatie. Ik gun ze het in alle geval.”

Lander: “Tuurlijk is dat een wilde droom. En geloof me, ik koester die al lang. Maar realistisch gezien kan dat gewoon niet meer. Louis en ik hebben ondertussen ook een mooie job en ik zou de professionele trainingen fysiek allicht niet meer aankunnen.”

3. Wat is de sterkte van je broer?

Lander: “Hij heeft enorm veel troeven, zeker op het zand. In een goede dag kan hij heel wat schade aanrichten met zijn opslag en ook zijn receptie komt doorgaans goed. Toch vind ik zijn blokkerende kwaliteiten en zijn fysieke mogelijkheden zijn grootste troef.”

Louis: “Je merkt dat Lander op hoog niveau speelde in de zaal en dat hij daardoor tactisch zeer onderlegd is. Zijn beste kwaliteit is ongetwijfeld zijn koelbloedigheid. Op cruciale momenten gaat hij zelden onderuit.”

Louis (aan de opslag) en Lander Vandecaveye spelen het liefst op de Grote Markt van Kortrijk. Hier zijn ze in actie op het zand van Menen.
Louis (aan de opslag) en Lander Vandecaveye spelen het liefst op de Grote Markt van Kortrijk. Hier zijn ze in actie op het zand van Menen.© Maxime Petit

4. Wat is jullie favoriete beachtoernooi en waarom?

Louis: “Daar hoef ik niet lang over na te denken: Kortrijk. De grote Markt vormt er het ideale decor. De terrasjes lopen dan ook vol en dat zorgt voor een leuke ambiance. Ook Maaseik vond ik vooral qua locatie top, maar die manche werd recent geschrapt.”

Lander: “We worden in Kortrijk op handen gedragen en de supporters van Marke-Webis ondersteunen ons daar zelfs vocaal. Uniek in het beachcircuit.”

5. Is beachvolleybal leuker dan zaalvolleybal? Wat zijn de grootste verschillen?

Lander: “Beachvolley geniet mijn voorkeur omdat de techniek er zo belangrijk is. Je bent ook maar met twee spelers en kunt je dus niet verschuilen, want je kunt ook niet gewisseld worden. Mentaal wordt het daarom ook moeilijker maar wel interessanter.”

Louis: “Ik vind beachvolley ook plezanter maar misschien komt dat wel omdat ik op Belgisch niveau bij de top behoor terwijl dit in zaalvolleybal niet het geval is (lacht). Je hebt meer vrijheid omdat er geen coach is en je moet zelf de oplossingen gaan zoeken.”

De drie broes Vandecaveye.
De drie broes Vandecaveye.

6. Wat is je grootste volleyontgoocheling tot dusver?

Louis: “Het feit dat ik in de zaal nog nooit kampioen werd. Zelfs niet in de jeugd toen we nochtans met een superlichting zaten met onder meer Anshel Ver Eecke, mijn broer Lander en Stijn D’Hulst. We grepen telkens net naast de hoofdprijs.”

Lander: “Voor mij is dat toch het feit dat ik door blessures nooit heb kunnen bereiken wat ik ambieerde. Ik kan er soms nog gefrustreerd van lopen. Die keer dat ik met de U19 op het EK in de kwartfinale nipt verloor van Servië en zo de medaille miste, doet me ook nog altijd balen.”

7. Wat is uw volleybalhoogtepunt tot dusver?

Lander: “De finale van het BK beach in Knokke twee jaar geleden. We verloren toen wel van van Walle en Koekelkoren, maar toen besefte ik dat we thuishoorden bij de beste ploegen van dit land.”

Louis: “Ik herinner me het punt dat ons de finale opleverde nog levendig.”

8. Welke ambities koester je nog op volleybalgebied?

Louis: “Eens kampioen spelen met Marke-Webis in Liga B staat nog wel bovenaan mijn verlanglijstje. Belgisch beachkampioen worden is eigenlijk ook een doel.”

Lander: “In de zaal koester ik geen ambities meer, maar op het zand zou een Belgische titel wel mooi staan op het palmares. Het is niet eens een onrealistisch.”

9. Nog tijd om op vakantie te gaan deze zomer? Naar waar?

Lander: “Over twee weken speel ik een beachtoernooi in de buurt van Ravenna in Italië. Nadien blijf ik daar nog een paar dagen plakken met vrienden. Na het beachseizoen wil ik weg met de motor, maar nog geen idee naar waar.”

Louis: “Na de finales in Knokke ga ik normaal een tiental dagen weg met vrienden maar dit keer is er nog niets concreet.”

10. Mocht je geld en tijd in overvloed hebben, waar zou je dan op reis gaan?

Louis: “Op een jacht langs allerlei toffe eilanden met vrienden. Een reisje waarin niets moet maar alles mag in een stressloze sfeer.”

Lander: “Ik zou opteren voor meerdere reizen. Zuid-Amerika en Zuid-Afrika spreken me aan. Ik hoef zelfs geen luxe. Het mag best wel avontuurlijk zijn.”

11. Wat brengt de zaaltoekomst komend jaar?

Louis: “Ik blijf bij Marke-Webis waar ik graag een gooi zou doen naar de titel.”

Lander: “Voor mij geen zaalsport meer omwille van mijn gehavende knie. Ik denk wel dat het een definitieve beslissing is.”

12. Jullie spelen zondag in Menen een exhibitietoernooi. Hoe jammer vind je het dat er geen BK-manche meer is in de grensstad?

Lander: “Heel spijtig. Vooral ook omdat we daar wonnen. Ik ben wel blij dat er een alternatief is. “

Louis: “Ik vind het ook jammer omdat veel supporters van Marke er ons kwamen aanmoedigen. Ook de locatie tussen de bomen vond ik wel geslaagd.”

13. Met welke volleyvrienden spreek je over 20 jaar zeker nog af en waarom?

Louis: “Ik kom met iedereen overeen dus ga ik geen specifieke namen noemen maar het staat vast dat ik later nog contact heb met de volleyvrienden.”

Lander: “Met Stijn D’Hulst zat ik samen op internaat en op kot. Ook met Anshel Ver Eecke heb ik een prima band.”

14. Naar welke topsporter buiten het volleybal kijk je het meest op en waarom?

Lander en Louis in koor: “Wout Van Aert. Niet alleen omdat koersen fysiek zo belastend is, maar vooral omdat hij zijn job/hobby met enorm veel passie uitoefent, telkens opnieuw. De drive die hij uitstraalt is uniek.”

15. Jullie hebben nog een jongere broer Gilles die na een geslaagd jaar in Menen bij jullie ex-club Gent aan de bak gaat. Hoe groot is de kans dat hij daar slaagt?

Lander: “Die kans is groot omdat hij bij Menen al fraaie dingen liet zien. Hij kent ook trainer Van Huffel goed dus vermoed ik dat hij genoeg vertrouwen zal krijgen. Later zal moeten blijken of hij de juiste keuze maakte maar mijn gevoel zegt van wel.”

Louis: ” Het is vooral afwachten hoe hij de combinatie met zijn nieuwe job zal verteren. Uit ervaring weet ik dat dat niet altijd eenvoudig is. Hopelijk zakt zijn niveau hierdoor niet te fel.”

(Maxime Petit)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten