Bom in West-Vlaams volleyballandschap: Lendelede haakt met heren én dames af op topniveau

Lendelede houdt het met de damesploeg voor bekeken in Liga A. © foto Bart
Redactie KW

Voor zowel de damesploeg in Liga A als de herenploeg in Liga B besliste het bestuur van Black and White Company Lendelede dat dit seizoen het laatste is op topniveau in het Belgisch volleybal. Alle aandacht van de clubleiding gaat in de toekomst naar de provinciale ploegen en de jeugdwerking.

De dames in Liga A staan momenteel op een achtste plaats in het klassement en dat is toch iets minder dan vooraf geambieerd. De ploeg groeide de jongste seizoenen, kon na een onverwachte promotie naar de elite van het Belgisch volleybal twee seizoenen geleden bevestigen en is aan zijn derde seizoen Liga A bezig. De omkadering oogde steeds professioneler en Lendelede leek een vaste waarde te worden binnen het Belgisch topvolleybal bij de dames.

De raad van bestuur besliste deze week over te gaan naar een heroriëntatie

De herenploeg in Liga B was jarenlang in de promotiestrijd naar de Liga A verwikkeld maar kende dit seizoen een terugval. Ook omdat er een budgetverschuiving was naar de damesploeg werd het seizoen met een heel beperkte kern van slechts negen spelers aangevat. Daarvan staan er nog altijd twee geblesseerd aan de kant. Onvoldoende mogelijkheden dus om zich te handhaven in de Liga B. De laatste plaats, Lendelede telt een achterstand van zes punten op Thimister dat voorlaatste staat, is meteen een degradatieplaats en de hamvraag is uiteraard met welk gemoed de spelers nog zullen aantreden deze tweede ronde.

De raad van bestuur besliste deze week over te gaan naar een heroriëntatie waarbij de ploegen in Liga A en heren in Liga B eind dit seizoen opgedoekt worden en alle aandacht naar de 4 provinciale ploegen – 1 bij de heren, 3 bij de dames – en de jeugdwerking zal gaan.

Hoofdsponsor haakt af

Daar is het afhaken van de hoofdsponsor na dit seizoen zeker niet vreemd aan. De zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor bleef zonder succes en het bestuur wil zich aan geen financiële avonturen wagen. Woensdagavond werden de spelers van de Liga B-ploeg en de speelsters van de Liga A-ploeg op de hoogte gebracht van deze beslissing.

Het bestuur geeft ook aan dat het steeds moeilijker wordt om voldoende medewerkers te vinden om de club – die meer dan tweehonderd leden telt, verspreid over 2 Ligaploegen, 4 provinciale ploegen en tal van jeugdploegen – draaiende te houden.

Het bestuur stelt ook vast dat het moeilijker wordt om mensen te overtuigen verantwoordelijkheden en engagement op te nemen

Het is bovendien bijna onmogelijk geworden om de werking financieel te blijven volhouden, want de club is de jongste tien jaar sterk gegroeid, zowel in aantal spelers, een hoger spelniveau, als in een professionele omkadering. Zo kwam er enkele jaren geleden een gloednieuwe sporthal, maar het financiële draagvlak van een gemeente als Lendelede is niet groot genoeg om al deze ploegen te blijven ondersteunen.

Ook de eerste herenploeg van Lendelede haakt af in Liga B.
Ook de eerste herenploeg van Lendelede haakt af in Liga B.© foto Bart

Kiezen voor de jeugd

Het bestuur stelt ook vast dat het moeilijk blijft om voldoende mensen te vinden en te overtuigen om verantwoordelijkheden en engagement op te nemen binnen de organisatie of het dagelijks beheer op diverse niveaus. “Toch blijven we ambitieus”, klinkt het bij het bestuur. “Dit is zeker geen stopzetting van volleybal in Lendelede, maar een heroriëntatie waarbij resoluut gekozen wordt voor de provinciale ploegen en de jeugdwerking. Eind dit seizoen wil men in alle schoonheid afscheid nemen van de ploegen in Liga A en B. (RBD)

Dames Liga A verrast

Woensdagavond werden de speelsters en spelers van de eerste ploegen op de hoogte gebracht dat dit seizoen meteen het laatste is in het Belgische nationale volleybal. Volgens spelverdeelster Yana De Leeuw zijn de speelsters verrast waren, maar zullen ze er dit seizoen nog alles aan doen om een een mooi eindresultaat te halen.

“Wij wisten wel dat er een aantal sponsorcontracten ten einde liepen en dat het bestuur op zoek was naar nieuwe sponsors. Maar dat nu al die beslissing zou vallen wisten wij niet. Het was toch even slikken”, zegt spelverdeelster Yana De Leeuw.

Maar kan de groep dit seizoen nog gemotiveerd verdergaan? “Waarom niet? We zijn het de club verschuldigd dat er eind dit seizoen in schoonheid afscheid kan worden genomen, want de club is altijd correct geweest tegenover ons. Alle afspraken werden steeds nagekomen. Het is ook belangrijk voor de speelsters zelf dat zij zich kunnen manifesteren om de mogelijke interesse van andere ploegen te kunnen losweken.”

Zelf ben ik er nog niet uit of er nog een vervolg komt op topniveau. Want Lendelede was toch ideaal voor mij, al bestaan er eigenlijk geen afstanden in België. Daar maak ik mij momenteel nog geen zorgen over. Eerst dit seizoen met Lendelede zo goed mogelijk afronden”, aldus nog de echtgenote van Knack-speler Matthijs Verhanneman. (RBD)

Heren in Liga B zagen het aankomen

Bij de herenploeg kwam die melding niet als een verrassing. Joppe Paulides, die na zijn carrière bij Knack Volley enkele seizoenen geleden naar Lendelede trok en dit seizoen zowat op alle posities al werd uitgespeeld. “We wisten drie seizoenen geleden al dat er minder zou geïnvesteerd worden in de mannenploeg en dat de dames vooropgezet werden. Het was duidelijk dat er binnen het bestuur geen overeenstemming was over deze koerswijziging.”

“Je zag ook vrijwilligers afhaken die het niet eens waren met die ommezwaai. En als er voor dit seizoen in onze in spelersaantal beperkte ploeg ook nog een drietal spelers door blessures uitvielen, was het duidelijk dat wij het heel moeilijk zouden hebben. Hoe het nu verder moet? Wij zullen het plezier onder elkaar moeten zoeken dit seizoen.”

Betekent dat meteen het afscheid van de Nederlander op topniveau? “Dat weet ik heus nog niet. Ik speel nog heel graag volleybal en vind van mezelf dat ik nog een redelijk niveau haal. Wij wachten dus af wat er nog op ons afkomt.” (RBD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier