België verslaat Nederland in oefenwedstrijd

Hendrik Tuerlinckx. © (Foto Belga)

In de laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het Europees Kampioenschap volleybal namen de Belgian Red Dragons het op tegen Nederland. Dat start aanstaande vrijdag in eigen land. Daar zal de nationale mannenploeg Oostenrijk bekampen in Paleis 12 te Brussel. Afgelopen augustus won Nederland met 3-0 cijfers op het Olympisch Kwalificatietoernooi.

Deze derby der lage landen werd op gang geserveerd door Nederland met een foutbal. Meteen daarna genoot het publiek van twee lange rally’s die elk op hun beurt gewonnen werden door beide teams. Een sterk blokkerend Nederland raakte veel Belgische aanvallen en kon op zijn beurt in tegenaanval gaan. Een secuur verdedigend België dwong Nederland tot een eerste time out bij een 11-7 voorsprong. Bram van den Dries haalde zijn beste opslag boven en maakte er met twee opeenvolgende aces 14-9 van. Stijn D’hulst vond vanuit een stabiel spelend achterveld met verve zijn teammaats en al snel stond de 19-12 op het scorebord. Luid aangemoedigd door de supporters was de eerste set al snel voor team België, Tuerlinckx’s eerste balcontact was meteen goed voor setwinst. De stand op het scorebord: 25-17.

Zowel Nederland als België startte met dezelfde zes spelers en libero. Een ontketende Deroo bracht zijn team vanop de pipe-aanval op een 3-3 gelijke stand. Nederland serveerde een pak sterker in de start en dat resulteerde al snel in een Belgische time-out bij een 5-11 achterstand. Rousseaux fungeerde als muur aan het net en met een ace van Deroo stond het al even snel terug 10-13. Ter Horst van Nederlandse zijde maakte er op zijn beurt van de opslaglijn 11-15 van. Met opnieuw een Nederlandse ace, zag bondscoach Van Kerckhove zich genoodzaakt tot zijn tweede time-out bij een 17-21 stand. Tuelinckx kwam Van den Dries aflossen en die zweepte meteen de toegestroomde fans op. Ondanks de vechtlust van de Dragons won Nederland set 2 met een 21-25 eindstand.

De eerste elf punten van de derde set werden om de beurt gemaakt, in een mum van tijd stond er een 5-6 in de boeken genoteerd. Sam Deroo waagde zich zelfs even spelverdeler en met een strakke pas richting Tuerlinckx maakte die er 9-9 van. De ingevallen Coolman bleek zeer attent en zette met een middenblok een 12-10 score op het bord. Beide teams scoorden de side-outs vlot na elkaar en elk punt was een dubbeltje op zijn kant. Vandevelde blokte Nederland bij een 17-13 stand de time-out in. D’hulst speelde het Nederlandse blok helemaal tureluurs en de Belgische aanvallers kregen volop scoringskansen. Met een fout in aanval na een mindere receptie trokken de Belgen de set definitief naar zich toe. Er werd van speelhelft gewisseld met een 25-17 stand.

Beide teams brachten ook in de start van set vier een zeer gelijk opgaand en solide spel. Deroo liet opnieuw zijn kunde zien en sleepte als aanvoerder zijn team richting de 11-8 voorsprong. Grobelny kwam een sterk spelende Rousseaux vervangen, die aan rust toe was. De Nederlandse heren vonden een tweede adem en vochten zich terug naar een 14-13 tussenstand. België drukte de gaspedaal even in en dwong de Nederlandse bondscoach tot een time-out bij 19-16. Op het einde van set vier leek de Nederlandse veer wel degelijk gebroken en namen de Belgische jongens revanche voor het de verloren wedstrijd in Rotterdam. Het tweede wedstrijdpunt werd meteen verzilverd door Vandevelde en zo stond bij 25-22 de 3-1 eindstand op het bord.