België nipt onderuit in en tegen Nederland

De Belgische nationale volleybalploeg bij de mannen is er zaterdag niet in geslaagd om ook zijn vijfde wedstrijd in poule E van groep twee van de World League winnend af te sluiten.

© BELGA

De Red Dragons gingen in de Maaspoort in Den Bosch na een spannende vijfsetter onderuit tegen Nederland, het werd 3-2. De setstanden waren 25-21, 25-18, 14-25, 22-25 en 15-9.

Nederland liet Bontje rusten na de EK-kwalificatie, maar ook zonder hun stermiddenman hebben de noorderburen nog genoeg kwaliteit in de rangen om het de Red Dragons lastig te maken. Abdel-Aziz teisterde de bezoekende receptie voor een eerste keer (10-8). Omdat ze blokkerend beter voor de dag kwamen, diepten ze die koof verder uit tot 18-13 na een blok op Rousseaux. Even was er weer hoop wanneer Pieter Verhees succes kende aan de opslaglijn (18-17). Een dubieuze gedreven bal bij 20-17 deed de Belgen de das om. Van Walle sputterde nog tegen bij 24-21 en liep daarna tegen een killblock aan.

Onzorgvuldigheden

In set twee sleepte Deroo zijn ploeg naar 4-5 na de kampwissel. Nederland nam het initiatief echter al snel weer over omdat de Red Dragons te veel onzorgvuldigheden in hun spel staken, zowel aanvallend als in receptie. Na een misverstand in de achterlinie stond het al 13-8. Kooy strooide met een winnende opslag nog wat extra zout in de wonde (18-12). Ondertussen kwamen Baetens en Colson op het parket ten nadele van Klinkenberg en Verhees. Colson scoorde de 20-14, maar het inhaalmanoeuvre kwam iets te laat. Dick Kooy smashte de zware 25-18-cijfers op de grond.

In set drie was er beterschap voor de Belgen en Valkiers tekende na een knappe tweedehandsbal voor de 1-4. België moest in de beginfase onderdoen op blokkerend gebied, nu stond de muur wel vaak goed opgesteld. Zo ook bij 2-7 en 5-12. Coach Vermeulen had zijn twee time-outs al opgesoupeerd en dus ging die maar aan het wisselen. Klapwijk mocht de remonte inzetten maar Coolman aan de overzijde ging niet mee in dat verhaal (6-14). Van Harskamp mocht ook opdraven, maar diens eerste opgezette aanval ging via Kooy hopeloos buiten. Zowaar een bonus van tien punten voor het team van Baeyens. Claes loste Deroo nog af, de set lag toen al in een definitieve plooi.

Belle

De Belgen kwamen in de vierde set opnieuw onder druk met de ingevallen Klapwijk die geregeld zijn puntjes meepikte (6-4). Het antwoord kwam van Deroo die eerst gelijkstelde en dan nog uitpakte met een blok: 6-7. Kooy demonstreerde dan van aan de opslaglijn wat Nederland weer de tweepuntenvoorsprong bezorgde. België bleef echter verbeten knokken en haalde een paar fenomenale rally’s naar boven. Baetens redde een moeilijke bal bij 15-15, de vlam sloeg weer in de pan. Beide ploegen speelden haasje-over, het was wel Vermeulen die zijn troepen bij 19-21 aan de kant moest roepen na een outsmash van Kooy. Nederland kon nog één keer de neus aan het venster steken bij 22-22. Coolman trok het laken naar zich toe met een mooie middenaanval en een dito blok. Valkiers zette de kers op de taart.

Nervositeit in de belle met een handvol opslagmissers tot gevolg. De Red Dragons bleven het best overeind tussen de slordigheden en raapten dankzij Verhees een 4-6 voorsprong bijeen. Nederland zocht heil in een time-out en die rendeerde. Baeyens aan de overzijde volgde zijn collega na drie opeenvolgende tegenpunten. En het zouden er meer worden want Abdel-Aziz bleef serverend verschroeiend uithalen. Ook Claes kon hem niet afstoppen (9-6 en 10-6). De onemanshow van de Nederlandse setter duurde voort tot 12-7. Oranje maakte het simpel uit.

Voor de Belgen was het na vier zeges tegen Finland pas de eerste nederlaag in de World League, Nederland had zijn eerste twee duels tegen Portugal winnend afgesloten. Ondanks de nederlaag blijft de selectie van Dominique Baeyens wel leider in de groep. Het heeft nu elf punten, vier meer dan Nederland, dat wel twee wedstrijden minder gespeeld heeft.

Nederland: Abdel-Aziz 11 (Van Harskamp), Rauwerdink 11, Koelewijn 5, Van Dijk 8 (Klapwijk 10), Kooy 12 (Maan), Diefenbach 7 (Van Bemmelen 1). Libero: Jorna

België: Valkiers 3 (Rousseaux 2), Deroo 19 (Claes), Coolman 9, Van Walle 12 (D’Hulst), Klinkenberg 3 (Baetens 10), Verhees 9 (Colson 1). Libero: Dejonckheere.

Revanche

Bruggeling Pieter Coolman die speelt bij Knack Roeselare reageerde na de match: “Uiteraard kunnen we niet tevreden zijn over die eerste twee sets waarin we overklast werden. Uiteindelijk mogen we nog blij zijn dat we nog een tiebreak uit de brand slepen maar toch kunnen we niet helemaal tevreden terugblikken omdat het aantal overwinningen in eerste instantie beslist over wie al dan niet doorgaat naar de volgende ronde. Vooral het einde van de wedstrijd is pijnlijk omdat we er amper aan te pas kwamen. We hebben na de tweede beurt wel nog eens bewezen dat we mentaal sterk zijn en dat we er altijd in blijven geloven. We gingen voor mekaar door het vuur en kregen gaandeweg ook de controle over hun aanvallers. Morgen hebben we een nieuwe kans om ons te tonen tegen de Nederlanders. Ik voelde meteen na de match al dat er revanchegevoelens overheersen in het team.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.