België gekwalificeerd voor Final Four volley

België viert de groepswinst na de overwinning tegen Nederland. © VDB
Redactie KW

Beide ploegen maakten er dan zeker in de vierde set een onwaarschijnlijk thriller van, waarin de Belgen twee matchballen moesten redden. Van den Dries scoorde uiteindelijk het zevende setpunt voor België.

Tiebreak dus, waarin de refs een hoofdrol opeisten, maar Coolman en Van den Dries de Belgische kwalificatie afdwongen na een fysieke veldslag van drie uur.

“De opslagen van spelverdeler Abdel-Aziz blijven een constant gevaar , die ons in de heenmatch tijdens de tiebreak compleet onderuit haalde met zijn loeiharde opslagen,” had ook coach Dominique Baeyens vooropgesteld. En zo geschiedde op het einde van de eerste set: opslagen Abdel-Aziz, de Belgische verdediging in de problemen en Nederland na een verder evenwichtige set voor de eerste setwinst.

De Red Dragons lieten evenwel de kopjes niet hangen en onder impuls van drie aces op rij van Van Walle namen ze een riante 8-2 voorsprong, wanneer Bontje uitviel met een rugblessure. Langs Coolman, Verhees en een weer uitstekend verdelende Valkiers kwam er zelfs een voorsprong van tien punten het scorebord, die alleen door licht concentratieverlies van de Belgen kleiner werd, maar Coolman werkte beslissend af.Veel individuele fouten in de derde set, naast opslagfouten langs beide kanten: 12-12 en met Abdel-Aziz een klein verschil bij 13-16. Rommelset die in Belgisch voordeel leek te eindigen bij de inbreng van Van den Dries (21-20), maar Maan besliste er anders over.

Thriller

De vierde set verliep evenwichtig met D’Hulst als spelverdeler door de enkelblessure van Valkiers. Deroo, Coolman en Van den Dries counteren Nederlandse aanvallen: 20-20. Vanaf dan werd het een echte pure, sensationele thriller met twee matchpunten voor Nederland, tot Bram Van den Dries bij het zevende Belgische setpunt uiteindelijk voor een tiebreak zorgde.

Aanvankelijk veel Belgische foutjes, maar de refs flaterden eveneens: 8-11. België putte motivatie uit de situatie en kwam via Van den Dries terug tot 10-11. Als de Nederlanders dan nog een derde matchpunt vergaten af te maken, zorgde een floatopslag van Coolman voor verwarring en met een blok op Maan dwongen de Red Dragons de kwalificatie af.

België speelde met Verhees 6, Valkiers 1, Deroo 18, Coolman 17, Van Walle 13, Baetens 11, libero Dejonckheere. Kwamen in: Claes, Klinkenberg, Rousseaux, D’Hulst, Van den Dries 15, Colson 4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier