Belgian Beachboys niet voorbij thuisploeg Nederland

Dennis Deroey in actie.© Ronald Hoogendoorn
Dennis Deroey in actie.© Ronald Hoogendoorn
Rik Bekaert

Ons enige professionele beachvolleyteam Dries Koekelkoren/Tom van Walle mag de olympische droom opbergen. De Nederlandse zandduo’s wonnen beide wedstrijden in hun Scheveningse beacharena en stoten door naar de halve finale. Alleen de winnaar van dit kwalificatietornooi krijgt het laatste Europese ticket voor Tokio mee naar huis.

In de eerste wedstrijd waren Deroey/Colson na een nochtans zwakke eerste beurt op weg naar de verrassing tegen De Groot/Boermans want ze konden een beslissende beurt afdwingen. Bij 10-12 daarin liep het evenwel fout in de afwerking bij zowel Deroey, actief bij Knack Roeselare, als Colson, afgelopen seizoen aan de slag bij Decospan Menen. Ze kregen geen bal meer in het zand: 15-12-verlies.

Blokpunten

De eerste beurt kregen Deroey/Colson geen bal op de grond. Niet alleen counterden de Nederlanders blokkend met maar liefst acht blokpunten waar zij samen met de vijf Belgische servicemissers al meer dan de helft van de punten scoorden. Ons Belgisch koppel kon duidelijk niet op tegen het ervaren Nederlandse zandduo. Bij 14-9 counterden de thuisspelers drie keer blokkend naar 17-9 en de set was gespeeld op 21-12.

De tweede set evenwel herpakten Deroey/Colson zich overtuigend na een 7-4-achterstand. Maar dan volgde Colson blokkend dat Nederlandse voorbeeld van de eerste beurt, de Belgen konden al eens een rally afronden en de spektakelwaarde van deze partij groeide zienderogen.

Spektakelrijke balwisselingen

14-11 werd naar 15-15 herleid en toen Deroey/Colson twee spektakelrijke balwisselingen in eigen voordeel beslechtten stond het 18-19. Colson smashte out naar 19-19, plaatste daarna naar 19-20. Boermans plaatste de setbal out: 19-21 en 1-1 in de sets.

In de beslissende derde set evolueerde de score wisselend naar 10-9, Colson zette met een blok de 10-11 op het bord en Boermans miste een aanval naar 10-12. Maar dan werkten de Belgen ongelukkig af, kregen geen punt meer op het bord en verloren met 15-12.

Tweede wedstrijd

De tweede wedstrijd openden Koekelkoren/van Walle wel overtuigend tegen Varenhorst/Penninga. Het Belgische duo domineerde aanvankelijk in alle spelonderdelen en profiteerde van de foutenlast bij de Nederlanders om 7-13 voor te komen.

Dan schoot het Nederlandse duo evenwel voor goed uit de blokken, trok de servicedruk op en vooral Penninga kende aanvallend meer succes. De Nederlanders counterden ook blokkend en toen ook Varenhorst succesrijk begon af te werken zetten de Nederlanders een tussentijdse vernietigende 12-2 neer: 19-15. Bij 20-16 konden Koekelkoren/van Walle nog even de schijn ophouden naar 20-19 maar Penninga spijkerde de 21-19-deelwinst vast.

Hoog niveau

De tweede set bleven de Nererlanders op dat hoge niveau acteren, dwongen de Belgen in de fout wat al rap naar een 10-4 leidde. Even leken Koekelkoren/van Walle nog te remonteren van 13-8 naar 13-10. Maar dichter dan drie punten lieten de Nederlanders de Belgen niet meer komen om de tweede set met 21-17 en de wedstrijd met 2-0 te winnen.

Geen oneer evenwel die Belgische nederlaag want de Nederlandse volleybalbond werkt al heel wat jaren aan een degelijke omkadering en het creëren van een ware beachcultuur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.