Yana De Leeuw (Hermes) speelt straks Europees tegen Limburgers: “We zijn geen eilandjes meer, maar één ploeg”

Yana De Leeuw verdeelt het spel heel knap bij Hermes Oostende. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Met de kwalificaties in de beker van België en de CEV Challenge Cup heeft Hermes Oostende haar agenda voor november stevig gevuld. Zaterdagavond 13 november bekeren de discipelen van trainer-coach Koen Devos op bezoek bij Bidavo Bissegem een West-Vlaams knockout-duel van de Belgische kwartfinale. Woensdagavond 17 november ontvangen de groen-gelen in de sportarena mister V Ladies Volley Limburg Genk voor een Belgische achtste finale in de Europabeker.

In de competitie telt Hermes zeven punten na vier wedstrijden, goed voor een vierde plaats. “We hebben nog altijd pieken en dalen, maar in tegenstelling tot vorig seizoen kunnen we onze dalen beperken en zijn ze niet meer zo diep. Dat is ook logisch, want deze kern speelt voor het grootste deel al voor het tweede jaar samen”, wijst kapitein Yana De Leeuw op de negen blijvers in de twaalfkoppige kern. “We zijn beter op mekaar ingespeeld. Elke speelster kent haar taak en weet wat er van haar verwacht wordt. We helpen mekaar, we staan er voor mekaar. We zijn geen eilandjes meer, we zijn één ploeg. We spelen meer voor elkaar dan ieder voor zich. Zo presteren we dit seizoen stabieler.”

Negen sets

Indien er meer dan 32 clubs mochten deelnemen aan de CEV Challenge Cup, zou er een eerste ronde georganiseerd worden voor de zestiende finales. Dit was ook zo. 43 clubs uit 27 landen wilden mee aan dit Europees verhaal schrijven. 21 van hen kregen een rechtstreeks ticket voor de 1/16de finales.

22 andere clubs knokten in een eerste ronde, die we ook de 1/32ste finales mogen noemen, om de elf resterende plaatsen van de 1/16de finales. Athens ASP Thetis Voula (Griekenland), Aydin BBSK (Turkije), Hapoel Kafa Saba (Israël), OK Kastela (Kroatië), TK Kaunas VDU (Litouwen), CSM Lugoj (Roemenië), Hermes Rekkenshop Oostende (België), Kairos Ponta Delgada (Portugal) en Niederösterreich Wenen (Oostenrijk) wonnen hun twee wedstrijden van de eerste ronde.

Merle en ikzelf vinden elkaar makkelijk, we zijn een gouden duo

Athene, Aydin, Kaunas, Lugoj, Ponta Delgada en Wenen stonden hun tegenstanders zelfs geen enkele set toe. Hermes Oostende kende de langste Europese avonden want de Devos-discipelen bekampten Sliedrecht Sport in negen sets!

Twee clubs uit Slovakije en telkens een club uit Bosnië-Herzegovina, Cyprus, Denemarken, Letland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland overleefden die eerste ronde niet.

Snel en hard

In de duels tegen Sliedrecht viel natuurlijk de collectiviteit van Hermes Oostende op, maar in het bijzonder ook het gouden koppel Yana De Leeuw-Merle Baasdam. “Het is inderdaad onze sterkte dat we mekaar goed vinden”, bevestigt spelverdeelster Yana De Leeuw. “Vorig seizoen was dat al zo en dat blijft zo. Dit is een plus. Merle kan een immense snelheid halen. Ook kan ze zo hard slaan dat de bal soms niet te pakken is. Ja, we vormen een goed duo.”

Voor de terugmatch tegen de Nederlanders kondigde Yana De Leeuw al aan dat ze niet zomaar twee sets maar eigenlijk drie sets wou winnen. “Natuurlijk was er bij een 2-0-tussenstand een decompressie. Er viel een last van de schouders: nu nog enkel die match uitspelen. De manier waarop we de vierde set verloren, is jammer. Er was zoveel volk in de arena. Ik zei het in de ploeg ook: toon nu eens wat we kunnen. We mochten niet afgaan. Daarom bleven we vechten om die match ook te winnen. Onze zege was belangrijk. Ik ben blij met die winst.”

“Sliedrecht is trouwens een heel goede ploeg die op bepaalde vlakken veel meer mogelijkheden heeft dan wij. Ze zijn aanvallend sterker en kunnen meer hoogte halen, ook blokkerend. Wij kunnen iets meer als team spelen en vechten voor mekaar. Dat moet Sliedrecht minder doen in haar eigen competitie. Daarom hebben ze nét dat tikkeltje minder. Wij moeten altijd vechten, zowel tegen de eerste als tegen de laatste. Dat speelt in ons voordeel.”

Derby’s

De zestiende finales staan al op de agenda van de twee komende weken, vooral op woensdag 17 en woensdag 24 november. De clubs hebben ook de vrijheid om op dinsdag of op donderdag thuis te spelen.

Hermes Oostende volleyt de heenmatch thuis. In de sportarena mister V strijden de groen-gelen woensdag 17 november om 20 uur (het aanvangsuur van de Belgische competitie) tegen Kadies Volley Limburg. Woensdag 24 november valt de beslissing in de Arcade Alpha Hall te Genk.

De 32 clubs in deze zestiende finales geven een mooi beeld van het Europese volleybal. Ze vertegenwoordigen immers 22 landen. Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Litouwen, Nederland, Servië, Slovakije, Slovenië en Spanje (twaalf landen) hebben elk één club. België, Griekenland, Israël, Kroatië, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Tsjechië, Turkije en Zwitserland (tien landen) hebben elk twee clubs in deze fase van de competitie. Het valt op dat er twee derby’s met clubs uit eenzelfde land in de zestiende finales zijn. Naast de Belgische confrontatie Oostende-Genk is er ook het Oostenrijkse duel Wenen-Graz.

Evenknie

Een Europese kwalificatie tegen Ladies Volley Limburg is niet onmogelijk voor Hermes. “In Genk hebben we bewezen dat we zeker hun evenknie zijn”, wijst Yana De Leeuw naar de 2-3-zege in de achtste finales om de beker van België eind oktober. “Als we goed spelen, kunnen we daar winnen. We hoeven geen schrik te hebben van Limburg. We moeten die matchen aanpakken zoals de wedstrijden tegen Sliedrecht. We wisten het vooraf ook niet: we zijn waarschijnlijk minder, maar we speelden voor elke bal en we speelden voor wat we waard zijn.”

“Dat zal tegen Limburg nét hetzelfde zijn. Ik ben superblij dat we al elke match als team gevochten hebben tot we wonnen. Het zou supertof zijn om bij kwalificatie eens samen te reizen naar Griekenland of Tsjechië. Veel meisjes spelen nu hun eerste Europese campagne”, hoopt De Leeuw op Panathinaikos Athene of Ostrava in de achtste finale.

Hermes Oostende bereikte ook al de kwartfinales van de beker van België. Ter promotie van het vrouwenvolley in West-Vlaanderen staat Hermes zijn thuisvoordeel af aan Bidavo Bissegem, leider in tweede nationale (de derde reeks). “In principe mag Bissegem geen struikelblok worden, maar alles moet gespeeld worden. We moeten ons fysiek en mentaal opladen voor elke match. We moeten altijd goed spelen. Daarvoor moeten we opletten.”

(PR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.