Menen levert geen enkele speler meer voor EK-selectie Red Dragons

© Maxime Petit Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit Sportmedewerker

Donderdag 15 juli start bondscoach Fernando Muñoz met zijn troepen aan de lange EK-campagne. Met Stijn D’Hulst en Mathijs Desmet van Knack telt de kern maar twee Red Dragons. Menen levert (voorlopig) zelfs geen enkele speler meer terwijl dat er in mei nog vijf waren.

Het EK start voor België maar op donderdag 2 september in Polen tegen Servië en dus heeft de bondscoach de tijd om zich optimaal voor te bereiden. Uit de voorbije European Golden League bleek dat dit ook een must is, want de resultaten vielen toen dik tegen. De Red Dragons hebben na het vertrek van Verhees, Coolman en Van de Voorde heel wat kwaliteit ingeboet in het middencompartiment. En nu haakt Martijn Colson (speler die afgelopen seizoen op de Meense loonlijst stond) ook al af. De bondscoach zal het moeten doen met Arno Van de Velde, Wout D’Heer, Lennert Van Elsen en Elias Thys.

Opvallende wissel

Opvallende wissel merken we aan de spelverdeling waar Kobe Brems uit de boot valt. De speler van Menen die in Geluwe woont, had in de European Golden League nochtans een basisplaats afgedwongen maar staat nu pas vijfde in de pikorde. Stijn D’Hulst, Matthias Valkiers, Seppe Vanhoyweghen en Liam Mc Cluskey zijn wel geselecteerd. Voor Decospancoach Frank Depestele is dit niet eens zo’n slecht nieuws, want anders moet hij zijn voorbereiding met Menen eind augustus starten zonder spelverdeler aangezien Akseli Lankinen deel uitmaakt van de Finse nationale ploeg. Hij sluit pas in de tweede helft van september weer aan bij de grensclub.

Bij de receptie-hoekspelers vinden we met Mathijs Desmet nog een West-Vlaming. Hij zal de concurrentie aangaan met Tomas Rousseaux, Sam Deroo, Ferre Reggers en Kevin Klinkenberg die terug is na een lange afwezigheid. Springveer Igor Grobelny past voor de Red Dragons, want hij zal allicht voor de Poolse nationaliteit kiezen en is bijgevolg niet meer inzetbaar. Ook dat is een serieuze streep door de rekening van de bondscoach.

Comeback

In de hoofdaanval kiest Muñoz voor Jolan Cox, Hendrik Tuerlinckx en Bram Van den Dries, die net als Klinkenberg zijn comeback maakt. De libero’s zijn Jelle Ribbens, Dennis Deroey – die pas donderdag 22 juli aansluit bij de selectie – en nieuwkomer Martin Perrin. Deze beloftevolle Waal staat komend seizoen op de loonlijst van Maaseik. Dat heeft ook gevolgen voor Menenspeler Lowie Stuer. Jarenlang was hij een vast gezicht bij de Red Dragons maar nu is hij uit de gratie gevallen. Dat betekent ook dat Decospan Menen geen enkele speler meer aflevert. Lou Kindt viel eerder uit de selectie, net als Seppe Rotty, Simon Plaskie en Kobe Brems. Die laatstgenoemde houdt zich wel klaar om in te vallen als dat nodig zou zijn. Hij hoopt toch nog stiekem om het EK te kunnen bekampen.

De Red Dragons staan voor een loodzware opdracht op dat kampioenschap aangezien ze in een poule terechtkwamen met wereldkampioen Polen en Europees kampioen Servië. Ook Oekraïne, Griekenland en Portugal behoren tot de A-poule.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.