Asse-Lennik houdt Knack Roeselare uit bekerfinale in Sportpaleis

Landskampioen Roeselare zal op 21 februari niet in de finale staan van de Belgische beker in en tegen Antwerpen. Asse-Lennik pakte twee sets op Schiervelde en kon zo aan het feest. Setstanden waren: 20-25, 25-18, 23-25, 25-21 en 15-4.

Levensbelangrijke wedstrijd met de rug tegen de muur voor Roeselare dat na de 3-1-nederlaag in de heenwedstrijd verplicht was om met 3-1 of 3-0 te winnen om alsnog een golden set uit de brand te slepen. Knack startte met Tervaportti, Rousseaux, Coolman, Tuerlinckx, Rousseaux, Paulides en libero Dejonckheere.

Stress werkt meestal in het voordeel van de landskampioen, toch bibberden de supporters in de aanvangsfase meermaals. Eerst toen Baetens de 5-5 op het parket mepte en even later blokte hij Tuerlinckx af: 12-13. Knack zou de tweede technische time-out met een minimale voorsprong ingaan na een lange, tumultueuze rally. Het raderwerk stokte daarna volledig bij de thuisploeg. Tervaportti vond zijn aanvallers niet meer en bovendien stond het vizier van de Lennikspelers wel op scherp. Overbeke en co kregen bijna geen weerstand meer van een mak Roeselare dat aanvallend maar aan 47 procent scoorde.

Minder fouten

De vlijmscherpe reactie volgde in set twee. Emile Rousseaux riep zich meermaals schor tegen zijn manschappen met een 4-0 tot gevolg. De opslagmissers bij Knack bleven wel voor irritaties zorgen. Meer zelfs: het hielp de bezoekers weer in het spoor: 8-6. Vanaf het moment dat Knack minder fouten ging maken in service, snelde het naar 20-13. Een ace van Joppe Paulides was zelfs goed voor een bonus van acht punten. Asse-Lennik sloeg dan aan het wisselen om de basisspelers rust te gunnen met het oog op de belangrijke derde beurt.

Daarin ging Roeselare verder op zijn elan: 5-1. Meteen het sein voor coach Devoghel (ex-Prefaxis Menen) om een succesvolle time-out in te lassen. Bij 7-7 kwam de ingreep van coach Rousseaux: zoon Tomas ging naar de kant voor Gertjan Claes. Ook die interventie kende positieve gevolgen. De stabiliteit in receptie keerde terug en zo kwam het middencompartiment -voordien zo goed als onbestaande- weer in beeld. Paulides profiteerde en scoorde drie keer op rij (16-13). Set binnen denk je dan, maar dat was buiten die van Lennik gerekend. Ze dwongen de thuisploeg keer op keer in de fout en in een zinderend slot blokte Overbeeke zijn ploeg naar de bekerfinale. Roeselare blijft zo met een serieuze kater achter.

De rest van de match was niets meer dan een formalieit. Emile Rousseaux gaf wel de gelegenheid om wat bankzitters aan bod te laten komen. Die deden het verre van onaardig en hielpen hun ploeg zelfs aan een -weliswaar bittere- overwinning (15-4). Voor Roeselare worden het nog feestdagen in mineur nadat ze eerder ook al hun kansen op kwalificatie voor de tweede fase van de Champions League hypothekeerden na verlies tegen Constanta.