“15 jaar Knack Roeselare is anders dan nationale ploeg”

Eigenlijk wist Dominique Baeyens al enkele maanden dat hij eind 2016 zou stoppen als bondscoach van de nationale volleybalploeg.

“Ik heb de beslissing eigenlijk al genomen voor het EK begin oktober 2015. Dat de ploeg toen een zwakke voorbereiding achter de rug had, heeft er niks mee te maken. Het feit dat ik ga stoppen, moet je helemaal niet linken aan goede of minder goede resultaten. Wat dan wél speelde? Een aantal persoonlijke redenen, waarover ik uiteraard niet ga uitweiden.

persoonlijke redenen, waarover ik uiteraard niet ga uitweiden

Plus het feit dat ik vind dat je als bondcoach slechts een beperkte houdbaarheidsdatum hebt. Ik was ook wel 15 jaar bij een club (Roeselare), maar dat is nog iets anders dan een nationale ploeg, waar er in al die tijd eigenlijk weinig verloop is.”

“Ik denk toch dat ik in de voorbije vier jaren een meerwaarde betekende voor de ploeg en dus vind ik het tijd voor nieuwe impulsen om op een hoger niveau te komen. Ik heb met topsportcoördinator Koen Hoeyberghs overlegd dat ik mijn beslissing eerst zou kenbaar maken aan de technische staff, waar ik toch ook een verantwoordelijkheid over draag. Want als er een nieuwe bondscoach komt, zal die allicht ook zijn eigen mannetjes willen meebrengen. Daar ben ik van overtuigd.”

Ik zou graag opkomende talenten en trainers begeleiden

Het is ook helemaal niet zeker dat Dominique Baeyens helemaal verdwijnt uit het topsportgebeuren van de VVB. “De onderhandelingen daarover zijn bezig. Dit is geen stiekeme manier om ergens bij een clubteam binnen te geraken. Ik zou graag de opkomende talenten en de trainers op de topsportschool nog begeleiden. Heel mijn leven is volley geweest en dat zal allicht niet veranderen. Maar dan wil ik wel een nauwkeurige functie-omschrijving, want nu was ik bondscoach en volgens mijn contract kwamen daar drie dagen topsportschool bij. Concreet waren er dat echter veel meer. Die combinatie werd echter wel heel zwaar, ook al omdat ik dit jaar 60 jaar (en grootvader) word en ik internationaal niet zo veel coaches meer zie van mijn leeftijd. Je moet er verder geen strategie achter zoeken, maar als topcoach zal je me allicht niet meer weerzien. Wie mijn opvolger wordt? Daarover mag ik nog niks zeggen.”

Zou het een toeval zijn dat Vital Heynen precies in de loop van 2016 zou stoppen als bondscoach van Duitsland?

(MC – foto a-MPM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.