Zusjes Imke en Jinte Surmont voetballen samen bij BS Westhoek

Redactie KW

Al van kindsbeen af zijn de Poperingse zussen Imke en Jinte Surmont door de voetbalmicrobe gebeten. Toch duurde het tot begin vorig seizoen vooraleer de zussen samen de voetbalschoenen aanbonden. Ondanks het sportief lastige seizoen bij BS Westhoek hebben ze daar nog geen spijt van gehad.

De zussen Surmont zijn geboren en getogen in Poperinge en wonen in het ouderlijk huis op wandelafstand van het voetbalveld van BS Westhoek. Omdat Imke de bachelor lager onderwijs volgt aan hogeschool Vives in Kortrijk zijn de zussen tijdens de week niet vaak samen. Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt op de trainingen en wedstrijden bij BS Westhoek. Jongste zus Jinte Surmont (17) is de vaste keepster bij BS Westhoek A, terwijl Imke Surmont (18) deel uitmaakt van de verdediging van Westhoek B. Het seizoen was voor beide Westhoekse ploegen sportief geen hoogvlieger, maar we treffen toch een opvallend optimistisch en strijdvaardig zussenpaar aan.

JinteSurmont:“Nie trunten,dat is altijd mijn motto geweest. (lacht) Dat komt vooral omdat ik al een hele tijd met een vervelende knieblessure af te rekenen heb. Ik weet dus wat het is om op de tanden te moeten bijten. Er is nog steeds geen oplossing voor gevonden en ik blijf dus met pijn spelen, maar dat is voor mij allerminst een reden om te stoppen. Ook sportief zitten we dit seizoen in de hoek waar de klappen vallen. Als keepster is het mentaal soms wel heel zwaar om weer eens meer dan vijf doelpunten te slikken, maar we zijn als ploeg altijd positief gebleven en we blijven vechten tot de laatste wedstrijd.”

Imke Surmont:“Bij Westhoek B kunnen we meepraten over zware nederlagen. (lacht) Maar ook wij laten ons kopje niet hangen en proberen er telkens opnieuw vol voor te gaan. We boekten al veel vooruitgang ten opzichte van vorig seizoen en de sfeer blijft fantastisch.

Vanwaar de keuze om pas sinds vorig seizoen samen bij BS Westhoek te gaan spelen?

Jinte: “Op school waren we elke speeltijd tussen de jongens aan het voetballen. Als enige meisjes, maar we stonden toen al ons mannetje hoor. (lacht) In het eerste leerjaar sloot ik me aan bij KFC Poperinge en stond ik er bij de jeugdploegen in doel, tot die vervelende blessure roet in het eten gooide. Vorig seizoen besloot ik het dan nog eens te wagen bij de dames van BS Westhoek, een keuze waar ik al veel plezier aan beleefd heb.”

Imke: “Of mijn zus mij overtuigd heeft om mee te komen doen? Helemaal niet, ik zag Jinte op training bezig en dacht: dat kan ik minstens even goed. Ik mocht van trainer Danny Knockaert ook eens meetrainen en was onmiddellijk verkocht.”

Stonden jullie al eens samen aan de aftrap?

Imke: “Ik speel voor de B-ploeg, maar het gebeurt wel eens dat ik geselecteerd ben voor Westhoek A. Ik start dan meestal op de bank, maar het grote voordeel is dat ik dan de opwarming van Jinte mag doen. Als ervaringsdeskundige weet ik precies welke moeilijke ballen ik kan versturen. Ook voor onze ouders is het mooi meegenomen, dan hoeven ze maar naar één match te komen kijken.”

Als doelvrouw en veldspeelster zijn jullie verschillende types. Maak eens een inschatting van elkaars voetbalkwaliteiten.

Jinte: “Ik vind dat Imke opvallend rustig aan de bal is. Ze probeert altijd het overzicht te bewaren en dat is na slechts twee seizoenen toch knap. Ook communiceert ze veel, iets wat elke verdediging nodig heeft.”

Imke: “Toen Jinte eens veldspeelster was, viel mij vooral haar traptechniek op. Ze kan hard op de bal shotten en die kracht zou ik ook wel willen hebben.”

Jinte: “Nochtans vind ik dat ik nog niet ver genoeg kan uittrappen. Dat blijft een werkpunt voor de komende jaren. Daarnaast werk ik ook hard aan mijn timing. Als iemand alleen op doel afkomt, is het enorm belangrijk om op het juiste moment uit te komen en in de voeten te duiken.”

Imke: “Typisch Jinte, ze is van niets of niemand bang en smijt zich volledig. Ik ben niet zo zot, ik blijf liever overeind.” (lacht)

Hebben jullie de smaak van het voetballen nu te pakken en blijven jullie dus ook de komende jaren verder doen?

Imke: “Ik zou graag nog heel lang blijven voetballen. Ik heb door het voetbal enorm veel mensen leren kennen en het is een superleuke hobby. Het is ook een manier om fit te blijven en veel leuker dan te gaan lopen.”

Jinte: “Ik heb dezelfde mening. Soms zou ik het voetbal zelfs voorrang durven geven op mijn schoolwerk. Ik geef trouwens ook training aan de U6 en de U7 bij Westhoek en heb ook mijn trainersdiploma behaald. Ik ben dus zeker van plan om nog heel lang in de voetbalwereld te blijven.”