Zulte Waregem opent competitie met klinkende 0-5-zege in Eupen

© BELGA
Tom Van Houtte

Essevee liet geen spaander heel van de club uit de Oostkantons. De nieuwe Servische spits Ivan Saponjic vond in deze seizoensopener meteen 2 keer de weg naar de netten.

Zelfde opstelling bij de bezoekers als voor de verloren Supercup van vorige week in en tegen Anderlecht. Verrassend, want in doel werd de nieuwe Italiaan Nicola Leali verwacht, maar hij moest het afleggen tegen Louis Bostyn. De Roeselaarse goalie was nochtans twijfelachtig met een schouderblessure en luidde met een mislukte interventie de paars-witte gelijkmaker in de Supercup in.

De wedstrijd was amper begonnen of Essevee toonde zich gevaarlijk op hoekschop, maar een ongelukkige interventie van Peter Olayinka verhinderde een grote bezoekende opportuniteit. Enkele tientallen seconden later besloot Sander Coopman oog in oog met Hendrik Van Crombrugge op de Eupense doelman en die hield kort na het kwartier Olayinka met een ultieme voetreflex van de 0-1.

Strafschop voor Eupen

Het eerste grote thuisgevaar resulteerde meteen in een strafschopfout van Esseveedoelman Louis Bostyn, die de doorgebroken Eric Ocansey neerhaalde in de zestien. Bostyn zette zelfs zijn fout recht door de strafschop van Luis Garcia te pareren.

© BELGA

Vervolgens gebeurde een kwartier lang bitterweinig. In minuut 34 kwam dan toch de 0-1 op het bord na een ingestudeerde vrije trap met als eindstation Davy De fauw. De aanvoerder knikte keurig het leer buiten het bereik van Van Crombrugge. Enkele minuten later ontsnapte Timothy Derijck wel aan rood nadat hij thuisspits Nicolas Verdier op een rake elleboog trakteerde. Scheidsrechter Laforge haalde ‘slechts’ geel tevoorschijn.

Ook penalty voor Zulte Waregem

Negen minuten ver in de tweede helft leek Olayinka geen kant meer uit te kunnen tegen de doellijn, maar Mickael Tirpan ging toch nog voor de tackle en Laforge zag er een strafschop in. Een kolfje naar de hand van Ivan Saponjic. De jonge Servische vervanger van Mbaye Leye nam zijn verantwoordelijkheid en zorgde met een lage trap rechtdoor voor de 0-2.

Nog voor het uur deed Zulte Waregem er eentje bij. Onur Kaya vond het hoofd van Olayinka, die kopte naar de verste hoek, waar Nill De Pauw maar binnen te tikken had: 0-3.

© BELGA

Tirpan, in het tussenseizoen Moeskroen ingeruild voor Eupen, beleefde alleszins niet zijn gelukkigste avond Am Kehrweg. In de 65ste minuut leverde hij knullig de bal in bij de erg bedrijvige Olayinka. De Nigeriaan aarzelde niet om Saponjic te bedienen en die verraste Van Crombrugge met een bal door de benen: 0-4.

Net niet De Sart

De bezoekers kregen er, tot groot jolijt van de ongeveer 300 meegereisde fans, maar niet genoeg van. Bijna pikte ook Julien De Sart zijn doelpuntje mee, maar Garcia haalde diens kopbal van de doellijn, ook de rebound ging er niet in.

© BELGA

We waren 82 minuten ver toen opnieuw Olayinka met een soort voorzetschot de verste hoek viseerde, maar de bal ging voorlangs. Eupen kon daar, voor amper 2.500 toeschouwers, heel weinig tegenoverstellen. En nog was het Eupense leed niet geleden, want in de slotminuten rondde Sander Coopman een heel knappe bezoekende aanval met een dito assist van Olayinka af in de volley. Die 0-5 was meteen ook de eindstand.