Zulte Waregem niet zonder moeite voorbij amateurclub Duffel

© belga
Tom Van Houtte

Ruim 70 minuten duurde het vooraleer Essevee de club uit de tweede amateurklasse, die al vroeg 0-1 voorkwam, helemaal onder de knoet kreeg. Eindstand 4-2.

Thuiscoach Francky Dury gunde zes spelers die afgelopen weekend 2-2 gelijk speelden tegen AA Gent rust. Alleen Sissako, Larin, Bruno, Pletinckx en Deschacht hoorden zich op te laden voor dit duel in de 1/16de finale van de beker tegen KFC Duffel. Dat kende een droomstart. Een goed gegeven vrijschop belandde voor de voeten van Yannick Verlinden, die Esseveedoelman Eike Bansen met een schuiver in de verste hoek het nakijken gaf. Van sensatie gesproken.

Kansen voor Govea

Ruim een kwartier had Zulte Waregem nodig voor het een eerste poging tussen de palen kreeg, maar Jeroen Hofmans weerde het schot van Omar Govea af. Iets wat hij vijf minuten later overdeed bij een lage knal van de Mexicaan, die net als Bansen, Mensah, Walsh, Björdal en Oberlin nog eens zijn kans kreeg van bij de start.

Duffel voetbalde vrank en vrij mee. Lode Vertonghen, broer van Rode Duivel Jan, kopte op hoekschop te hoog en Ali Yildiz viseerde van op bijna 30 meter de lat. Essevee mocht van geluk spreken dat het geen 0-2 stond.

Dan toch de gelijkmaker

De thuisploeg ontwaakte net voor het rustsignaal. Eerst moest Hofmans redding brengen op een kopbal van Dimitri Oberlin en na 44 minuten trapte Govea een bal uit de kluts binnen: 1-1. Een zucht van opluchting ging door het Regenboogstadion.

Dury koos in de pauze toch het zekere voor het onzekere en offerde Oberlin en Sissako op voor Berahino en Seck. Essevee kon dan wel met een betere ingesteldheid uit de kleedkamer gekomen zijn, het moest nog altijd voorbij de sterke bezoekende doelman Hofmans zien te geraken en Sandy Walsh slaagde daar alvast niet in.

Reangelo mist de 1-2

Aan de overzijde mocht Reangelo plots op Bansen af, maar de Duffelnaar was net niet snel en koelbloedig genoeg om de Duitser te verschalken. Een zoveelste waarschuwing voor Zulte Waregem. En het bleek de noodzakelijke wake-upcall. Rond het uur gaf Cyle Larin voor van op rechts, Henrik Björdal kopte op doel en Gianni Bruno werkte uiteindelijk het leer tegen de touwen. Niet duidelijk of de bal van zijn Noorse ploeggenoot al over de lijn was.

Strafschop voor Duffel

Larin, schuin voor doel afgezonderd door Gideon Mensah, hield Vertonghen af en bezegelde met een puike afwerking het lot van de amateurclub: 3-1. De ingevallen Berahino miste de kans om de score nog hoger op te drijven, Bruno deed dat wel. Duffel milderde, na handspel van Mathieu De Smet, tot 4-2 met een ‘Panenka’ vanaf de strafschopstip, getekend Miguel Cobos Copado. De Smet probeerde zijn strafschopfout nog recht te zetten, maar zijn eerste schot werd gepareerd door de Duffelse doelman en zijn tweede poging in het wedstrijdslot ging naast. Een logische kwalificatie voor Zulte Waregem, een al even logische uitschakeling voor Duffel, dat zich bijzonder kranig verweerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier