Zulte Waregem moet in extremis gelijkspel toestaan in Gent

Essevee had lange tijd uitzicht op een stuntzege, maar een rode kaart voor Abou Diallo en een de late Gentse gelijkmaker verstoorden de pret. Eindstand: 2-2.

Twee wijzigingen bij de bezoekers ten opzichte van vorige dinsdag: Sammy Bossut en Onur Kaya namen hun plaats in het elftal weer in ten nadele van Kenny Steppe en Nikola Storm. De Buffalo’s hadden met blessures van Brecht Dejaegere, Danijel Milcevic en Benito Raman af te rekenen.

In tegenstelling tot het bekerduel drie dagen geleden nam AA Gent nu wel meteen stevig de touwtjes in handen. Essevee mocht van geluk spreken dat een mislukte controle van Bossut op een terugspeelbal van Marvin Baudry niet tot de openingstreffer leidde in de Ghelamco Arena.

Bezoekers nemen commando over

Na dat sterk eerste kwartier van de thuisploeg nam Zulte Waregem gezwind het commando in handen. Mbaye Leye schoot de eerste kans van de bezoekers over doel en in de 21ste minuut legde de Senegalees goed terug tot bij Mame Thiam, maar die mikte het leer tijd in één tijd over. Een minuut later zag Leye aan de tweede paal Christophe Lepoint vrijstaan. De bal werd nog even aangeraakt, maar belandde toch bij de ‘Rambo van de Gaverbeek’, die voor de op dat moment verdiende 0-1 zorgde.

Essevee was op dreef en probeerde die overmacht uit te buiten. Thiam zette een knappe ren op de flank in, bereikte een bedrijvige Leye, maar die stuitte op Matz Sels. Aan de andere kant dook Gent op het halfuur minstens even gevaarlijk op. Moses Simon zette met een knappe actie Baudry in de wind en bediende Nana Asare, maar die raakte niet voorbij Bossut, die de bal nog bijna zelf in doel werkte.

© BELGA

Blunder van Johansson

Het gevaar loerde nu overal om de hoek. Vraag maar aan Erik Johansson. De Zweedse verdediger liet de bal van de voet schieten en Onur Kaya ging ermee aan de haal, maar besloot onbesuisd over de kooi van Sels.

We waren op 8 minuten van de rust toen Lepoint in de eigen zestien naar de noodrem greep. Scheidsrechter Luc Wouters kon onmogelijk de ogen sluiten voor het getrek aan het shirt van Asare. Geel voor Lepoint en strafschop voor de thuisploeg. Bossut koos de goede hoek, al slaagde hij er niet in de trap van Sven Kums te keren. Die 1-1 was ook de ruststand.

Gedroomde herneming voor Essevee

Zulte Waregem nam de gedroomde start van de tweede helft. Bryan Verboom haalde op links de doellijn, verstuurde een lage voorzet en aan de eerste paal tikte Steve De Ridder binnen: 1-2. Meteen de tweede Esseveeër die scoorde tegen zijn ex-ploeg.

Kort voor het uur week een schot van Kums af; een uitgestrekte Bossut kon nog net afweren en zag de bal even voor zijn doellijn en paal wegrollen. Een bijzonder heet standje voor de het doel van de bezoekers. Bij een volgende fase zocht Diallo ter hoogte van de dug-outs iets te nadrukkelijk de benen van Kenny Saief. Het kwam hem op een onnodige tweede gele kaart en dus de uitsluiting te staan. Zulte Waregem moest nog een halfuur met tien verder.

© BELGA

AA Gent zette druk, maar dwong niet al te veel kansen af. Bossut onderscheidde zich in de 78ste minuut nog eens op een schot van Kums. De bezoekers, die er nog slechts heel sporadisch uitkwamen, moesten zich beperken tot verdedigen.

Bossut houdt zijn ploeg recht

Gent dreigde nog eens echt in minuut 88. Asare bracht de ingevallen Hannes Van der Bruggen in stelling, die haalde hard uit, maar Bossut verwerkte de bal met een ultieme reflex in hoekschop. Essevee leek stand te zullen houden, tot de Buffalo’s diep in de toegevoegde tijd – luid aangemoedigd door hun thuispubliek – nog eens alles op alles zetten bij een corner. De bal belandde in de voeten van Simon, die het leer via de voet van een verdediger tegen de touwen prikte. Zulte Waregem stak lange tijd de hand uit naar een gouden driepunter, maar moest met een troostbonnetje terug naar het Regenboogstadion.