Zulte Waregem mist competitiestart tegen KV Mechelen

Cyle Larin - hier in duel Joachim Van Damme - miste in de tweede helft een strafschop. © belga
Tom Van Houtte

Essevee verviel in z’n eerste wedstrijd van de nieuwe competitie in oude defensieve fouten en mist duidelijk nog automatismen, twee problemen waar de veelbesproken bezoekers geen last van hadden. Eindstand in het Regenboogstadion: 0-2.

De Duitser Eike Bansen hield heel verrassend boegbeeld Sammy Bossut op de bank en na 9 minuten toonde hij al dat het geloof van Francky Dury in hem gerechtvaardigd is door goed uit te komen op een poging van Engvall. Liet de thuisploeg in de eerste helft bijwijlen fraai aanvalswerk zien – al verliep het samenspel door een gebrek aan automatismen redelijk traag -, in balverlies deed dit Zulte Waregem ons geregeld aan de voorbije seizoenen terugdenken.

De fauw-Deschacht

Na 20 minuten mochten de bezoekers zonder al te veel weerwerk een tegenaanval in elkaar boksen die leidde tot de 0-1 van gewezen Esseveespeler Nikola Storm. Hij gaf Bansen met een overhoekse bal het nakijken. Heel kort daarna leek de thuisploeg al even gemakkelijk de 0-2 weg te geven, maar Storm weigerde de trekker al helemaal over te halen.

Nochtans presteerde het centrale defensieve duo Davy De fauw – Olivier Deschacht – samen 76, welke club presteert beter – naar behoren. Het gewezen Anderlechticoon behield bij meerdere fases op ervaring zijn koelbloedigheid en toonde zich zo meteen een meerwaarde achteraan. Iets wat niet kon worden gezegd van Nikos Kainourgios op de linksback. Had Storm – weer hij – er na 51 minuten 0-2 van gemaakt, dan mocht de nieuwe Griek die tegengoal op zijn conto schrijven.

Larin mist strafschop

De defensieve problemen bleven zich opstapelen bij de thuisploeg, die nog binnen het uur dan toch de 0-2 (knap binnengeschoten van Engvall) slikte na tussenkomst van de VAR. Dury moest ingrijpen en slachtofferde Kainourgios ten voordele van de van Manchester City overgekomen Cameron Humphreys.

Halverwege de tweede helft verzuimde Cyle Larin, de nieuwe spits van Zulte Waregem, na alweer een VAR-moment de aansluitingstreffer te scoren van op de stip. Het leer ging zelfs een heel stuk naast. Aangezien de Canadees duidelijk nog moet wennen aan zijn nieuwe werkgever en allesbehalve goed in de wedstrijd zat, was pakweg Gianni Bruno een beter alternatief geweest.

Blauwe doktershandschoenen

In het slot gaf Onur Kaya de ingevallen De Camargo de 0-3 op een dienblaadje, de spits scoorde ook, maar zag zijn treffer afgekeurd.

De spionkop van Zulte Waregem trok bij het begin van de wedstrijd de aandacht op de Propere Handen-affaire waarin Mechelen werd veroordeeld door blauwe doktershandschoenen aan te trekken. ‘t Is vooral Francky Dury die ze kan gebruiken, want hij heeft nog een pak ‘operatiewerk’ voor de boeg om van dit Essevee weer een gezonde patiënt te maken.