Zulte Waregem kwalificeert zich met 2-0-zege voor halve finale beker

Tom Van Houtte

Essevee won zijn kwartfinale tegen Sint-Truiden doelpunten van Mbaye Leye in de eerste en Kingsley Madu in de tweede helft.

Zulte Waregem verscheen op Onur Kaya (naweeën van ziekte) na met zijn type-elftal aan de aftrap, wat niet het geval was voor de bezoekers uit Sint-Truiden. Ivan Leko voerde tegenover de gewonnen competitiewedstrijd in Kortrijk van afgelopen weekend liefst vijf wissels door.

De thuisploeg opende de debatten, maar zowel Sander Coopman als Lukas Lerager konden een voorzet van Leye niet afronden. Op het kwartier probeerde de Senegalees de Truiense doelman Lucas Pirard met een verre boogbal te verschalken, maar het leer viel op het dak van het doel. Aan de overzijde moest Sammy Bossut zich reppen om Pieter Gerkens van de 0-1 te houden.

© BELGA

Halverwege de eerste helft toonde Essevee nog eens hoe het standaardfases beheerst. Een vrije trap van Brian Hamalainen zeilde perfect over de Limburgse afweer, Leye nam de bal in één tijd op de slof en schoot onhoudbaar de 1-0 binnen. Yohan Boli antwoordde namens de bezoekers tot twee keer toe met een laag schot, maar Bossut ging telkens goed plat. Idem bij een poging van Damien Dussaut. In een wedstrijd die wat peper en zout miste was de ruststand 1-0.

Essevee krijgt geen strafschop

De eerste echte kans na rust viel pas te noteren op het uur en ze was voor de thuisploeg. Na vlot samenspel tussen Alessandro Cordaro en Leye werd eerstgenoemde in schietpositie gebracht, maar zijn poging vloog over en naast het doelkader. Nadat de thuisploeg een penalty claimde voor wat een fout van doelman Pirard op Leye leek had Christophe Lepoint dé kans op de 2-0 aan de voeten, maar zijn lob ging over de kooi van de geel-blauwe goalie.

Omdat de 1-0 op het bord bleef, kende de partij nog een spannend slot. Nick Proschwitz viseerde de paal voor Sint-Truiden en aan de overzijde nam de ingevallen Kingsley Madu alle twijfels over de kwalificatie voor de halve finales weg met de 2-0. Het was Igor Vetokele die de Nigeriaanse linksback/flankaanvaller centraal op weg zette naar de bezoekende doelman. Madu kapte Pirard koelbloedig uit en nette beheerst de tweede en beslissende Esseveetreffer van de avond.