Zulte Waregem geeft voorsprong uit handen en verliest met 2-1 bij Sint-Truiden

Hamdi Harbaoui kreeg een rode kaart. © (Foto Belga)

Essevee leek lange tijd op nieuw puntengewin af te stevenen na een knappe eerste helft op Staaien, maar gaf de opgebouwde voorsprong na de rust weer uit handen en beet zelfs met 2-1 in het zand. Dat had het voor een stuk aan zichzelf te wijten, al zal ref Boterberg bij Zulte Waregem de boter gegeten hebben nadat hij eerst een goal van Harbaoui nogal lichtzinnig afkeurde en de Tunesiër na de rust van het veld stuurde.

Never change a winning team, zeker niet als het al drie maanden geleden is dat je nog eens een zege kon boeken: onder dat motto liet Francky Dury de elf staan die donderdagavond Standard een blauwtje hadden doen lopen. Dus: mét Sylla, want Essevee ging in beroep tegen het schorsingsvoorstel, nadat de huurspeler donderdag rood kreeg.

Harbaoui bedankte voor de geste van zijn coach door na drie minuten al nadrukkelijk te solliciteren naar de openingsgoal, Steppe kon de kopbal nog net uit de hoek ranselen. Het typeerde de instelling van de bezoekers, die gedreven op zoek gingen naar een tweede driepunter op rij. Langzaam aan herstelde Sint-Truiden het evenwicht, Bossut had geen moeite met een schotje van Boli. In de 26ste minuut zette Harbaoui de netten bol, maar de goal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Het was maar uitstel, want drie minuten later was het wel raak, toen Bongonda een prima assist van De Pauw knap afrondde: 0-1 vlak voor het halfuur.

Sint-Truiden kon daar weinig tegenover stellen en mocht blij zijn dat Bongonda bij een nieuwe aanval iets te egoïstisch was en Walsh niet bediende. Twee minuten voor de rust zette Essevee toch de 0-2 op het bord. Maar: opnieuw keurde Boterberg de goal van Harbaoui af, nu wegens een duwfout waarvoor de Tunesiër ook geel kreeg. Op zijn minst een dubieuze beslissing, die het keerpunt in de match zou worden.

Vurige kanaries na de rust

Bij de start van de tweede helft wisselde Marc Brys Endo voor Alexis De Sart en dat leek snel te renderen. De thuisploeg dwong via De Sart, Boli en Kamada drie kansen af, alleen liet de afwerking te wensen over of stond Bossut pal. Essevee hapte zwaar naar adem in dat vierde kwartier, maar moest toch de gelijkmaker toestaan nadat Kamada een knappe Truiense aanval in doel besloot: 1-1 na 61 minuten.

Zulte Waregem kraakte harde noten en creëerde amper nog gevaar. Nadat Harbaoui met een tweede geel uitgesloten werd, werd dat nog moeilijker. Opmerkelijke kronkel van ref Boterberg, zeker na de vederlichte eerste gele kaart voor Harbaoui. Het sein voor Sint-Truiden om de druk verder op te drijven. Dat resulteerde in een knappe aanval, succesvol afgerond door invaller Acolatse: 2-1 na 85 minuten.

Zulte Waregem trachtte nog de bakens te verzetten, onder meer via de ingevallen Soisalo, maar moest tegelijk oppassen voor een dodelijke counter. Die kwam er niet meer, maar ook de gelijkmaker niet. Zaterdag moet Essevee in de thuismatch tegen Lokeren de rode lantaarn opnieuw proberen kwijt te spelen.

Zulte Waregem: Bossut, De fauw, Baudry, Heylen, Demir, Walsh, Tardieu, De Pauw (73′ Faik), Bongonda (86′ Bédia), Harbaoui en Sylla (77′ Soisalo).

Doelpunten: 29′ Bongonda 0-1, 61′ Kamada 1-1, 85′ Acolatse 2-1.

Geel: 37′ Asamoah, 43′ Harbaoui, 74′ De Norre.

Rood: 76′ Harbaoui (tweede geel).