Zulte Waregem-aanvaller Gianni Bruno neemt het op tegen zijn ex-club Cercle Brugge

Gianni Bruno, bal aan de voet: de acties komen er dit seizoen niet uit. (foto HD)
Redactie KW

Zulte Waregem kon maandagavond een punt thuishouden tegen buur KV Kortrijk. Zondag trekken de troepen van Francky Dury naar Cercle Brugge op zoek naar een zege? Gianni Bruno, die het opneemt tegen zijn ex-ploegmaats, weegt beide teams: Cercle draaide meteen goed, met een prima mix, meent hij, Essevee mist efficiëntie en organisatie. En een beetje geluk.

Gianni Bruno heeft mooie herinneringen aan zijn passage bij Cercle Brugge. De spits lanceerde zichzelf opnieuw in België. “Het blijft speciaal om tegen hen te spelen”, zegt de Belgische Italiaan. “Twee jaar geleden begon alles er voor mij in eigen land. We werden kampioen in tweede klasse en promoveerden. Ik kende er twee magnifieke jaren en ik leerde er veel mensen kennen. Die werden ook vrienden. Het is een mooi souvenir. Ik heb nog veel contact met Kylian Hazard en Jérémy Taravel.”

Blij met redding

Vorig seizoen nam Bruno het al twee keer op tegen De Vereniging. Toen scoorde hij twee keer. “Ik was natuurlijk zeer content met twee goals, maar ik hield er toch een dubbel gevoel aan over. Ergens was ik ontgoocheld voor hen, want ze stonden op dat moment onderaan het klassement. Uiteindelijk was ik tevreden dat ze zich konden redden. Die ploeg verdient dat. Het is goed voor de stad Brugge dat er twee clubs zijn. Iedereen praat altijd over Club Brugge. Dit seizoen is Cercle de verrassing.”

Klopt, Cercle Brugge doet het prima en staat op een negende plaats, middenin het klassement. In hun voorlaatste wedstrijd klopten ze Gent met 5-2.

“Ja, ik zag die match. Oké, Gent was echt niet goed, maar Cercle was heel sterk. Kanouté was impressionant op het middenveld. Hij is technisch zeer sterk, fysiek staat hij zijn mannetje en hij kan een doelpunt maken. Kanouté biedt een toegevoegde waarde. Spits Ugbo legde er ook al een paar in het mandje. Musaba is heel snel op de flank en kan een mannetje voorbij. En dan is er nog Hoggas, ik speelde al samen met hem bij Evian én bij Cercle. Hij geeft een vleugje techniek aan dit elftal. Daarnaast bereikt Kylian Hazard stilaan zijn beste niveau. De defensie staat stevig op haar benen en met Didillon hebben ze een prima doelman.”

Stabiliteit

Bruno ziet dat Cercle in de transferperiode niet heeft stilgezeten en uitstekende spelers kon aantrekken. “Ze haalden jongens met potentieel. Met Paul Clement hebben ze een coach die het klappen van de zweep kent. Het team heeft meer structuur. Ze voetballen ook met vertrouwen. Bij Cercle hebben ze een prima mix gemaakt van jonge spelers en ervaren rotten. Het is mooi om zien dat ze middenin het klassement staan. Vorig jaar pakte de mayonaise pas heel laat, nu draait het meteen. We mogen ook de rol van doelman Didillon niet onderschatten. Ik herinner me dat ze vorig seizoen vier of vijf keer van keeper zijn veranderd. Nu is er stabiliteit gevonden.”

Het woord is gevallen. Is het die stabiliteit die ontbreekt bij Zulte Waregem? Essevee puurde amper acht punten uit elf wedstrijden.

“Ik weet niet of het daarover gaat. Ik vind dat we ook al heel wat ongeluk kenden”, vindt Bruno. “We speelden al een paar goeie matchen, maar we slikken te gemakkelijk vermijdbare doelpunten. Soms hebben we de wedstrijd in handen, komen we op voorsprong en dan laten we het hangen. Het ontbreekt ons aan efficiëntie voorin én achterin. Toch brachten we teams als Charleroi, Antwerp en Genk in de problemen. Op Standard behaalden we een gelijkspel. Ik ben ervan overtuigd dat we terug zullen komen in het kampioenschap. We hebben een goeie ploeg, maar gaan door een moeilijke periode.”

“Het ontbreekt ons aan vertrouwen. Mij ook: ik ben bang om acties in te zetten”

Bruno vindt dat de organisatie in het team moet worden teruggevonden. “Andere teams kunnen te gemakkelijk punten komen halen bij ons. Vorig seizoen was de organisatie een van onze sterke punten. We hebben kwaliteit in de kern, maar slagen er nu niet in om samen te spelen. Soms zijn we zestig minuten geconcentreerd en dan is het plots gedaan. Dat kan niet, we zijn professionele voetballers.” Op Oostende incasseerde Essevee drie goals in zeven minuten .”Dat is net wat ik bedoel. We startten prima, maar konden niet scoren. Dan was er een collectieve black-out.”

Essevee zag in de transferperiode jongens als Larin, Mensah en Berahino vertrekken. “Maar we trokken andere spelers aan. We moeten hen een beetje tijd geven. Het ontbreekt ons aan vertrouwen omdat we geen goede resultaten neerzetten. Ikzelf heb het ook moeilijk. Ik ben bang om acties in te zetten. We kunnen alleen maar hard blijven werken. De goals en acties komen zeker terug. Dat weet ik. In elk seizoen ken ik wel een mindere periode.”

Eerst die zege

Het doel van Zulte Waregem is altijd om mee te strijden voor de Europese tickets. Dit keer kan dat alleen door in de top acht te eindigen. Die kans lijkt al verkeken? “Het Belgische kampioenschap is een van de meest gesloten competities. Het belangrijkste is om eerst een zege te pakken én om ons te redden. Dan kunnen we aan die achtste plaats denken en proberen te stijgen in het klassement. Dat was ons objectief. Geen enkel seizoen is hetzelfde als het vorige. Vorig jaar stonden we voortdurend rond die zesde stek. Op het einde kraakten we. Nu zijn we een beetje moeilijker gestart. Wie weet eindigen we beter?”

Nog avontuur?

Tijdens de transferperiode doken er geruchten op dat de Spaanse clubs Zaragoza en Alavés interesse toonden in Bruno. “Maar dat was ook alles, erg diepgaande interesse was er niet. Ik ben uiteraard blij dat ik hier ben gebleven. Ik wil bevestigen bij Zulte Waregem. Ik voel me hier goed en heb mijn familie dicht bij mij.”

Bruno is 29 jaar en speelde al in Frankrijk en Rusland. Heeft hij nog zin in een buitenlands avontuur? “Ik heb altijd gezegd dat ik van reizen hou. Andere culturen en kampioenschappen ontdekken, dat doe ik graag. Als er een mooi aanbod komt, zal ik luisteren. Eerst concentreer ik me op Zulte Waregem, om hier nog iets moois te maken van dit seizoen.” (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier