Vernevelinstallaties en bediening op zitplaats helpen Regenboogstadion coronaveilig maken

De vernevelinstallaties worden gedurende de komende vier thuiswedstrijden getest, daarna wordt het systeem geëvalueerd. © HDV
Redactie KW

Zulte Waregem is klaar voor voetbal in coronatijden. De club investeert voor circa 75.000 euro in het coronaveilig maken van het stadion. Het is de eerste Belgische club die alle toeschouwers aan de ingang van het stadion door een vernevelinstallatie zal loodsen. Daarnaast heeft Essevee ook de primeur van bediening op de zitplaats. Dat is mogelijk dankzij de Jupiler App, ontwikkeld door AB InBev en Panenka76.

Dit weekend speelt Zulte Waregem tegen Charleroi. Om toeschouwers in het stadion te kunnen ontvangen, werkte het een uitgebreid plan uit conform het Ministerieel Besluit van 22 augustus 2020 (met maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken), het protocol van de Pro League, de voetbalwet en het horecaprotocol. “Het plan is al goedgekeurd door de burgemeester, we wachten nog op het fiat van het ministerie”, aldus commercieel directeur Miguel De Ruyck.

Capaciteit van 3.309 plaatsen

Zulte Waregem deelde het stadion op in 18 compartimenten, elk met een vastgelegde ingang, uitgang en route. “Het is de bedoeling de toeschouwers gespreid te ontvangen via tijdslots: een deel komt anderhalf uur voor de wedstrijd, anderen om één uur voor de wedstrijd. De supporters zullen alleen de even rijen gebruiken. Als we uitgaan van bubbels van vijf mensen, met telkens twee plaatsen tussen, hebben we theoretisch een maximale capaciteit van 5.960 plaatsen. In de praktijk verwachten we veel bubbels van twee mensen, waardoor we op een geschatte capaciteit van 3.309 plaatsen komen.”

In elk compartiment zullen voldoende stewards én een fancoach aanwezig zijn, die mensen naar hun zitplaats of het toilet zullen begeleiden en na afloop van de wedstrijd ook voor een gespreide uitstroom zullen helpen zorgen.

Vernevelinstallatie

De gespreide toestroom van publiek is ook belangrijk om aan de ingangen niet nodeloos wachtrijen te creëren. Sowieso zal het toelaten van mensen in het stadion nu iets meer tijd in beslag nemen, omdat Zulte Waregem aan elk van de zeven ingangen een vernevelinstallatie voorziet. “Deze installatie bestaat uit twee delen en wordt enkel betreden door mensen met een mondmasker”, zegt Henk Louf, die voor Europa de exclusieve distributeur van de Nebula-installaties is. “Ten eerste laten we mensen hun handen ontsmetten en meten we hun temperatuur. Wie koorts heeft, mag sowieso niet in het stadion binnen. Daarna wordt het lichaam van elke bezoeker individueel verneveld met een mist, die een mix is van pre- en probiotica en het risico op bacteriële én virale infecties gevoelig verlaagt.”

De vernevelinstallaties worden gedurende de komende vier thuiswedstrijden getest, daarna wordt het systeem geëvalueerd.

In het stadion worden geen bars geopend, maar zullen mensen bediend worden via de gloednieuwe Jupiler App. En op twaalf plaatsen in het stadion zullen medewerkers met koeltassen eveneens de mensen op hun zitplaats van drank voorzien.
In het stadion worden geen bars geopend, maar zullen mensen bediend worden via de gloednieuwe Jupiler App. En op twaalf plaatsen in het stadion zullen medewerkers met koeltassen eveneens de mensen op hun zitplaats van drank voorzien.© HDV

Catering

Buiten het stadion zullen er drie eetstands zijn, in het stadion zelf geen. “We openen in het stadion ook geen bars, maar zullen mensen bedienen via de gloednieuwe Jupiler App”, gaat Miguel De Ruyck verder. “Daarmee kunnen de mensen online hun bestelling doorgeven en worden ze dan op hun zitplaats bediend. We zijn in de voetbalwereld op die manier een pionier in de digitalisering van het consumptietraject. Daarnaast vonden we het essentieel om mensen die niet zo vertrouwd zijn met de digitale wereld, ook op hun wenken te bedienen. In functie daarvan, hebben we op twaalf plaatsen in het stadion ook medewerkers met koeltassen voorzien, die dan eveneens de mensen op hun zitplaats van drank zullen voorzien.” Ook andere clubs, zoals Eupen, tonen interesse in de app, die ertoe bijdraagt om in het stadion de sociale afstand te garanderen.

Om dat allemaal mogelijk te maken zet Essevee, naast het barpersoneel dat in ‘normale’ tijden al aanwezig is, nog eens een 50-tal extra mensen in.

(BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier