Stand-upcomedian Steven Goegebeur is fan van Zulte Waregem en Antwerp

Redactie KW

Er zijn zo van die wedstrijden dat je als voetbalfan het liefst voor de scheidsrechter zou supporteren. Dat gevoel zal de Antwerpse stand-upcomedian Steven Goegebeur (45) zaterdagavond overvallen bij het duel tussen de club waar hij al van kindsbeen af grote sympathie voor heeft op bezoek bij Zulte Waregem, dat hij door een toevallige ontmoeting met Sammy Bossut ook een bijzonder warm hart toedraagt. Een gesprek.

Zulte Waregem trapt zaterdagavond het voetbaljaar 2019 op gang met een lastige en erg belangrijke thuiswedstrijd tegen Antwerp FC. In de tribunes zal het tevergeefs speuren zijn naar stand-upcomedian Steven Goegebeur, want hij staat op dat moment met zijn show ’10 jaar Steven op de planken’ in een uitverkocht cultuurcentrum De Mol in Lier. En toch zal de interesse in wat zijn twee clubs tegen elkaar presteren nooit ver weg zijn. “Antwerp is de club van mijn hart, Essevee de club waarvoor ik veel sympathie heb vanwege verschillende redenen: de figuur Sammy Bossut, de langetermijnvisie door Francky Dury een contract van tien jaar te geven en de prima jeugdopleiding, waar mijn zoon Arthur – die bij de U12 van Hallaar voetbalt – af en toe stages volgt.”

Ik heb begrepen dat je zoon een nog grotere Esseveefan is dan jij?

Steven Goegebeur: “Voor hem staat Zulte Waregem inderdaad op één. Hij volgt de ploeg op de voet, kent alle spelers bij naam en probeert bij te leren van zijn voorbeelden. Net als ik vindt hij het heel jammer dat Onur Kaya er niet meer bijloopt. Uiteraard leef en supporter ik mee met Arthur als we in het Regenboogstadion zijn, maar als Zulte Waregem het opneemt tegen Antwerp, hoop ik toch nog altijd dat de ploeg van ‘t stad het haalt tegen het team van de parking.” (lacht)

Zo evident is je keuze voor The Great Old niet, want je vader was een Beerschotfan.

“Toen ik als kleine jongen voor het eerst mee mocht naar De Bosuil was ik meteen verkocht. Die sfeer, die supporters, die oude tribune met houten zitbankjes… Heerlijk! Ik spreek van de periode waarin Antwerp gesponsord werd door Superclub en BACOB. Mijn vader werkte bij die bank en raakte zo wel eens aan tickets. Hij mocht dan inderdaad wel Beerschotsupporter zijn, hij nam me toch op sleeptouw in Deurne-Noord. Veel kinderen zouden hun vaders liefde voor een ploeg overnemen, ik niet. Ik ging op jonge leeftijd al mijn eigen weg.”

Stand-upcomedian Steven Goegebeur is fan van Zulte Waregem en Antwerp

Vanwaar je sympathie voor Zulte Waregem?

“Het is door mijn goede vriend Sven Weyn, die de liefde volgde naar het verre West-Vlaanderen en daar is blijven plakken, dat ik in contact kwam met het voetbal in Waregem. Sven kende Sammy Bossut al langer, heeft hem zelfs nog als leerling in de klas gehad. Op een middag ontmoetten Sven en ik elkaar in een horecazaak in Tielt en Sven vertelde dat Sammy er even later bij zou komen. De rest is geschiedenis. Het klikte meteen tussen ons, al liet ik me vertellen dat de keeper een beetje zenuwachtig was voor onze eerste ontmoeting. Intussen zijn we kameraden, we zien elkaar een paar keer per jaar buiten het voetbal en af en toe na een wedstrijd.”

Soms mail ik met Francky Dury, hij stuurt me er dan altijd eentje terug

Je blijkt zelfs af en toe te mailen met Francky Dury.

“Je bent goed ingelicht. Trainers krijgen heel vaak de wind van voren. Als het goed gaat, is het omdat de spelers het goed doen en als het slecht gaat, is het de schuld van de coach. Een positieve mail sturen ligt dan in mijn natuur, ik doe dat ook voor anderen. Niets zo leuk als het krijgen van een schouderklopje of een compliment. Ik krijg altijd een reactie van de coach. Francky wil al lang naar een show komen kijken. Probleem is dat wij vaak op dezelfde momenten moeten werken. Maar ooit komt het er wel van.”

“Ik vind Francky een van de beste trainers van het land. Het langdurige contract dat de club hem indertijd liet tekenen, getuigt van veel vertrouwen. De voorbije seizoenen kende Essevee heel wat ups, maar ook enkele downs. Een trainer met een contract van korte duur had dan misschien al lang het gelag betaald, maar Francky en Essevee blijven bewijzen dat geduld en een goede visie altijd beloond worden. Ook na de mindere start dit seizoen zal alles goed komen.”

Er zullen altijd criticasters zijn die het maar matig weten te appreciëren dat je echt niet voor één van de twee clubs kunt kiezen.

“Laat me hen toch even de mond snoeren. Ik ben in de eerste plaats supporter van een ongelooflijk mooie sport die voetbal heet. Antwerp en Zulte Waregem spelen een verschillend soort voetbal, maar brengen alle twee het spel waar ik van hou. Misschien moet ik langs deze weg eens pleiten voor verdraagzaamheid in het voetbal. Supporter voor je ploeg, niet tégen een ploeg!”

Stand-upcomedian Steven Goegebeur is fan van Zulte Waregem en Antwerp

Je vertelde daarnet dat je zoon af en toe stages volgt bij Zulte Waregem. Hoezo?

“Hij is een gemotiveerd jong voetballertje dat graag wil bijleren. Jeugdtrainers doen hun uiterste best, maar er zijn vaak te weinig middelen of er is te weinig expertise voorhanden om individueel bij te schaven. Als elk kind van in het begin een opleiding zou genieten zoals de spelers van Zulte Waregem, dan zou men nog meer talentjes ontdekken. Niet dat het allemaal profspelers kunnen worden, maar je zou uit elk spelertje wel het maximale halen. De techniektrainingen op zondagmorgen en de stage tijdens de grote vakantie bij Essevee zijn voor Arthur een heel goede leerschool. Helaas moet hij nu zelf op zondag spelen, waardoor we ons beperken tot de zomerstages. Dan logeren we een week in Nazareth.”

Geen spijt van dat je door je professionele bezigheden zo weinig wedstrijden kunt bijwonen?

“De laatste wedstrijd van Antwerp die ik live zag was, als ik het goed heb, het bekertreffen tegen Heist-op-den-Berg. In het geval van Essevee was dat de thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Maar zoals je best ook een goede katholiek kunt zijn als je niet elke zondag naar de kerk gaat, kan je ook een goede voetbalfan zijn zonder elk weekend in de tribunes te zitten. Lang leven de sociale media waarop je alles vanop afstand kunt volgen en Sporza-radio! Peter Vandenbempt, dat is pure poëzie.

Tot slot: wat verwacht je van je favoriete clubs voor het tweede deel van dit seizoen?

“Antwerp doet tot het einde mee voor de titel en dwingt Europees voetbal af. Ook Zulte Waregem mag Europa in door play-off 2 te winnen en daarna ook het beslissende duel tegen het nummer vier of vijf uit play-off 1. Als dat voor beiden geen geslaagd seizoen wordt. Amen!”