Spelmaker Omar Govea ziet het wel goedkomen met Zulte Waregem

Redactie KW

De perceptie over hoe een ploeg presteert, kan op enkele minuten tijd helemaal omslaan. Omar Govea, de nieuwbakken nummer 10 van Francky Dury, merkte dat zaterdag ook tijdens de wedstrijd op Genk. “Ik zie geen enkele reden waarom deze ploeg niet in aanmerking zou komen voor Play-off 1”, klinkt het vol vertrouwen.

Toen Omar Govea begin juli als Essevee-aanwinst aan de buitenwereld werd gepresenteerd, slaakten Eddy Cordier en co een zucht van opluchting: de vorig jaar o zo gemiste nummer 10 was eindelijk binnengehaald. Tijdens de oefenmatchen en de eerste competitieduels zocht de ex-speler van Moeskroen en Antwerp duidelijk nog naar automatismen, maar vorig weekend tegen Genk begon alles plots soepel te draaien.

“We waren allemaal enorm gelukkig toen die eerste driepunter eindelijk een feit was”, lacht de 23-jarige Mexicaan. “Het is altijd moeilijk om op het veld van de landskampioen iets te veroveren, maar we hebben er keihard voor gewerkt en kregen er de juiste beloning voor. Toen ik die dag opstond, had ik trouwens al een sterk gevoel dat we er iets konden rapen. Dat aanvoelen werd nog versterkt toen ik zag hoe gefocust iedereen naar de opdracht toeleefde. We stonden goed en leverden een heel volwassen partij af. Ook tegen Mechelen en Standard had ik er vooraf vertrouwen in dat we konden winnen, maar de omstandigheden moeten ook meezitten. Als je op Sclessin na twee minuten al met 1-0 in het krijt staat, besef je dat het erg moeilijk wordt. Na de save van Bossut op de doorbraak van Samatta konden we op Genk zélf de score openen en in een zetel voetballen. Vanaf dan viel alles in zijn plooi.”

Exact een week geleden zaten heel wat Essevee-fans nog in zak en as, bevreesd voor een herhaling van het scenario van de twee voorbije seizoenen. Omar Govea is er rotsvast van overtuigd dat het dit keer niet zo zal lopen, om verschillende redenen.

1. De coach

Francky Dury is eigenlijk de hoofdreden waarom ik besliste om mijn carrière hier voort te zetten. Hij heeft me overtuigd, gaf me meteen ook het vertrouwen dat ik de voorbije seizoenen toch iets minder voelde. Toen ik hoorde welk systeem hij wilde gaan spelen, hakte ik de knoop door. Kiezen voor balbezit, een goede opbouw van achter uit,… dat is helemaal mijn ding. Toen de coach mij hier zelf een rondleiding gaf en ik de uitstekende trainingsfaciliteiten leerde kennen, stond mijn besluit vast. Neen, ik heb niet getwijfeld toen het stroef liep tijdens de voorbereidingsmatchen en in die eerste twee competitieduels. Bepaalde spelers hebben een groot deel van de voorbereiding gemist of tekenden pas onlangs hun contract, dan is het de logica zelve dat het even duurt voor je automatismen ontwikkelt en evenwicht vindt. Oefening baart kunst.”

2. Ervaring en jeugdig talent achterin

“De verdediging was hier de twee voorbije seizoenen het voornaamste zorgenkind, heb ik begrepen. Ook daar is het zoeken naar de juiste samenstelling en werken aan automatismen, maar tegen Genk stond de defensie in elk geval als een huis. Bossut hield ons verschillende keren recht, maar ook het centrale duo Deschacht-Humphreys en de backs De fauw en Bürki kweten zich uitstekend van hun taak. Je kan er niet omheen dat Deschacht voor een extra portie ervaring zorgt, naast het métier dat De fauw en Bossut al tentoon spreiden. Het zou evenwel oneerlijk zijn om de jongens die in de eerste twee wedstrijden speelden en tegen Genk op de bank belandden, over het hoofd te zien. Je wint of verliest niet met elf, iederéén heeft zijn rol in dit verhaal.”

3. Regulator Ibrahima Seck

Ibrahima helpt er als stofzuiger mee voor zorgen dat het plaatje op het middenveld klopt. Hij zorgt voor balans in het elftal en veiligheid, staat op het veld doorgaans vlak achter mij. Als ik mee opruk naar voren, hoef ik niet bevreesd te zijn dat er in mijn rug een zee aan ruimte ligt voor de tegenstander. Dankzij hem kan ik iets hoger spelen, zonder me zorgen te moeten dat het defensieve luik minder aandacht zou krijgen.”

Omar Govea moet die nummer tien zijn waarnaar men bij Essevee al een tijd naar op zoek is. (foto Belga)
Omar Govea moet die nummer tien zijn waarnaar men bij Essevee al een tijd naar op zoek is. (foto Belga)© BELGA

4. Het duo Larin-Berahino

“Saido en Cyle zijn technisch sterk, maar kunnen ook een bal bijhouden en het team laten aansluiten. Bovendien creëren ze ook voldoende ruimte voorin om leuke dingen te doen en onze creativiteit te kunnen botvieren. Zij zijn twee van de jongens die pas later bij de trainingen zijn aangesloten, maar je kon al snel merken dat het klasbakken zijn. Eerlijk: als je de hele kern in ogenschouw neemt, is alles hier eigenlijk aanwezig om een zorgeloos seizoen te kunnen spelen. Wil je alsjeblieft zeker opschrijven dat ik iedereen hier naar waarde schat? Ook de jongens die tegen Genk niet op het veld stonden, ook hen hebben we broodnodig om onze ambities te kunnen realiseren. Ik zie ons trouwens lang meedingen voor play-off 1: als je de landskampioen in eigen huis kan verslaan, moet je in principe voor niemand bang zijn.”