Onmondig Zulte Waregem kan niets rapen in Limburg

In de aanvangsfase zette vooral thuisploeg Genk de bakens uit. Skulason en Colpaert proberen Christian Kabasele af te stoppen. © BELGA

Met Racing Genk – Zulte Waregem werd vrijdagavond de eerste wedstrijd van de play-offs op gang getrapt. In de vooruitgeschoven wedstrijd van de eerste speeldag in groep A van PO2 werd het 1-0.

Qua sfeer en ambiance is het allemaal wat minder in het ‘vagevuur van de nacompetitie’, maar met Racing Genk en Zulte Waregem stonden vrijdag toch twee teams met een reputatie tegenover elkaar. Ploegen ook die bij de start van de competitie zonder blikken of blozen op de eerste zes in de rangschikking hadden gemikt. Het draaide uiteindelijk anders uit.

Genk heer en meester

In de aanvangsfase was het al Racing Genk dat de klok sloeg. Na een half uur spelen stonden er vooral kansen voor de Limburgers genoteerd. Sammy Bossut moest zich onderscheiden op pogingen van een plotseling uit de halfdoden opgeviste Benjamin De Ceulaer, Kabasele en vooral de jonge en kwieke Siebe Schrijvers. Maar de Waregemse goalie hield zijn ploeg recht met enkele simpele, maar goeie reddingen. Gorius haalde uit vanop afstand, De Ceulaer zag een bal op de lat uiteen spatten maar kon zijn aanvalslust na 36 minuten alsnog verzilveren. 1-0 voorsprong voor Genk, kort nadat Essevee rechtsachter Cissako geblesseerd had zien uitvallen. En nog waren er geen 40 minuten gespeeld, of Francky Dury moest noodgedwongen alweer zijn pionnen verschuiven. De Australische middenvelder James Troisi, recent nog sterk bezig op de Asian Cup, kon immers niet meer verder en moest naar de kant. Mo Messoudi was zijn vervanger. Genk bereikte de rust met een 1-0 voorsprong en de vingers in de neus.

Vooral Benjamin De Ceulaer toonde zich erg bedrijvig in een sterke eerste helft, die hij bekroonde met een doelpunt.© BELGA

Eenzelfde spelbeeld na de rust. Essevee kon geen vuist maken en moest opnieuw het spel ondergaan. Niet dat Genk nu zo viriel uit de kleedkamers was gekomen en de West-Vlaamse defensie aan flarden speelde: daarvoor ging het allemaal ook wat te langzaam én Bossut stond pal wanneer het nodig was. Aan de overkant moest Köteles ongetwijfeld een opkomend dutje verbijten, want na meer dan een uur spelen hadden de troepen van Dury nog niet één salvo gelost richting Genkse goalie. De lokale aanvalsgolven bleven komen en op vrije trap mikte Julien Gorius ook al op de lat. De score had tegen dan al verder uitgelopen kunnen zijn, maar toch had Essevee nog altijd die strohalm om zich aan vast te klampen. Gimbert mocht zelfs aanleggen voor de bezoekers, maar scoren lukte niet. Even later kwam Rossi hem vervangen, meteen ook de laatste wissel voor Dury.

Rood voor Castagne

Terug naar de overkant dan, waar Genk opnieuw het doelhout op zijn weg vond. Deze keer was het Timothy Castagne die op de paal kopte nadat Bossut een poging van Milinkovic had weggebokst. Na zo’n 80 minuten werd de gesel van de Genkse aanval De Ceulaer een kleine applausvervanging gegund, in zijn plaats kwam Steeven Joseph-Monrose om de wedstrijd vol te maken.

Sammy Bossut had de handschoenen vol tegen Racing Genk.
Sammy Bossut had de handschoenen vol tegen Racing Genk.© BELGA

En nog kon het alle kanten uit toen Timothy Castagne van Racing Genk na een tackle op Colpaert zowaar met rood van het veld werd gestuurd. Of zoals iemand met gevoel voor humor op Twitter opmerkte: ‘Een wilde Castagne dus’. Essevee kon in de slotfase nu nog proberen een punt of meer uit de brand te slepen tegen tien man. Alex McLeish, straks na de competitie Genk verlatend, greep in en haalde Siebe Schrijvers eraf voor verdediger Sandy Walsh. Essevee bleek niet echt bij machte om de thuisploeg nu plots naar de keel te grijpen, al probeerde het wel via Rossi en Trajkovski. Dury en de zijnen kregen nog drie minuten toegevoegde tijd om het gaspedaal in te drukken en Genk een klein katertje te bezorgen, maar tevergeefs. Het was integendeel nog Thomas Buffel die Bossut nog eens testte en beweerde dat de bal over de lijn was gegaan. Scheidsrechter Dierick ging daar niet op in en floot de wedstrijd af. Genk pakt de eerste drie punten, Essevee heeft werk op de plank.