Niemand is meer op bekerwinst gebrand dan Mbaye Leye

© BELGA
Tom Van Houtte

Zulte Waregem kan er zaterdag op de Heizelvlakte voor zorgen dat de Belgische voetbalbeker voor de derde keer naar het Regenboogstadion verhuist. “De club mag de voetbalgoden dankbaar zijn dat het in Brussel KV Oostende tegenover zich krijgt en niet Racing Genk, dat de voorbije weken uitstekend aan het voetballen is. Want zelf is Zulte Waregem al een terugronde lang aan het uitbollen”, vindt onze Esseveewatcher Tom Van Houtte.

Wijlen SV Waregem speelde in het verleden twee bekerfinales en won de op één na hoogste prijs in het Belgische clubvoetbal 1 keer. Zulte Waregem totaliseert ook 1 op 2. Als je dan bedenkt dat Essevee vier jaar geleden als tweede uit de competitie de Champions League-voorronde in mocht en er in twaalf seizoenen eersteklassevoetbal al drie Europese campagnes heeft opzitten, dan valt het te begrijpen dat de bekerkoorts in Waregem iets minder hoge toppen scheert dan momenteel in Oostende het geval is. Jazeker, het Zultse en Waregemse deel van het Koning Boudewijnstadion zal 4.000 supporters meer tellen dan de Oostendse vakken, maar lokale middenstanders die het massaal in tricolore producten gooien en billenkarren en boten die in uren en uren naar Brussel rijden/varen: been there, done that.

In drie van de vier helften dit seizoen tegen KVO was Essevee veruit de betere

Of misschien heeft het ook te maken een onderhuidse vrees die in Waregem leeft, dat de blessures van sterkhouders Davy De fauw en Timothy Derijck van het goede te veel zijn om tegen het aanvallende geweld van KV Oostende defensieve stabiliteit te garanderen. Essevee mag de voetbalgoden dankbaar zijn dat het in Brussel KV Oostende tegenover zich krijgt en niet Racing Genk, dat de voorbije weken uitstekend aan het voetballen is. Want zelf is Zulte Waregem al een terugronde lang aan het uitbollen. Voor het vierde seizoen op rij is het tweede deel van de competitie een stuk minder dan het eerste. Zoals een 400 meter-loper die na een sterke eerste 200 meter moet hopen niet te sterven in de laatste rechte lijn. Dat de club al weken op dé match van het jaar focust? Kan best, maar KSV Roeselare deed dat de voorbije weken ook en we weten hoe het afliep. In 2006 zette Zulte Waregem ook zodanig zijn zinnen op bekerwinst dat het tegen het bescheiden Excelsior Moeskroen nog bijna verkeerd uitdraaide.

Niemand is meer op bekerwinst gebrand dan Mbaye Leye
© BELGA

Anderzijds zijn er natuurlijk genoeg factoren die in het voordeel van de rood-groene armada van Francky Dury spreken. In drie van de vier helften die Zulte Waregem dit seizoen al afwerkte tegen KV Oostende was het veruit de betere; zullen ze ook in Oostende grif toegeven. Over een hele reguliere competitie bekeken deed Essevee het net dat tikkeltje (4 punten) beter.

Bovendien heeft niemand van de 22 acteurs die op het veld zullen verschijnen meer zijn zinnen op bekerwinst gezet dan Mbaye Leye. De Senegalese spits behaalde in drie periodes Zulte Warem nog nooit een collectieve prijs met de club van zijn hart en dat ligt hem zwaar op de maag. De Senegalese spits flirtte de voorbije weken al openlijk met Antwerp en zijn goede vriend Patrick Decuyper. Mocht het in de zomer tot een transfer komen, dan heeft hij toch iets tastbaars van zijn lange aanwezigheid in het Regenboogstadion achtergelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier