Twee wijzigingen bij de thuisploeg ten opzichte van de derby tegen KV Kortrijk: Julien De Sart, die afgelopen weekend een schorsing uitzat, en Aaron Leya Iseka namen de plaats in van Gertjan De Mets en Sander Coopman. Bij OGC Nice roteerde coach Lucien Favre niet, hij bracht zijn basiselftal in stelling.

Na een knappe Franse voorzet volgde na 4 minuten een voorzet vanop rechts, maar Timothy Derijck verhinderde aan de tweede paal dat Mario Balotelli de bal in doel kon verwerken. De eerste schuchtere dreiging van de thuisploeg kwam er met een schot van Nill De Pauw, dat over de kooi van Yoan Cardinale ging. De naam van de bezoekende doelman is zeker het vermelden waard, want rond de 10de minuut hield hij in één en dezelfde fase tot twee keer toe Peter Olayinka van een doelpunt. Eerst probeerde de Nigeriaan zijn bal iets te opzichtig te plaatsen, vervolgens besloot hij te centraal in de voeten van het Nice-sluitstuk.

Pech bij 0-1

Zulte Waregem had het knap lastig met de rechterflank van de Zuid-Fransen, waar Allan Saint-Maximin naar hartenlust voorzetten mocht trappen. Zijn acties waren de voorbode van de 0-1, die weliswaar niet viel uit een uitgespeelde kans, maar via een schot van Alassane Pléa dat afweek op de voet van Michaël Heylen. Pech voor een tot dan toe verdienstelijk Essevee.

Geen vijf minuten later ging een tackle van Derijck compleet de mist in en na een aanval over Balotelli en Pierre Lees-Melou rondde Pléa knap af: 0-2.

© BELGA

Nice kreeg medelijden en Nampalys Mendy besloot het leer weg te geven aan De Pauw, die zo verrast was dat hij naast schoot. Aan de overzijde kende Nice minder genade. Na een corner viel de bal via de borst van De Sart voor de voeten van Dante Bonfim, die zonder aarzelen de 0-3 in het dak van het doel joeg.

Op het halfuur rolde Saint-Maximin op snelheid de thuisdefensie op, maar zijn poging ging voorlangs. Laatste opvallende feit in de eerste helft was Olayinka die Balotelli 'poortte', waarop de Italiaan zich naar de zin van de scheidsrechter al te zeer verbaal liet gelden; geel voor 'Super Mario'.

Snelle 1-3 na rust

Veel toeschouwers zochten na rust nog naar hun zitje op het Regenboogstadion, toen Onur Kaya de Essevee-aanval lanceerde, Cardinale ver uitkwam om Olayinka af te stoppen en het was uiteindelijk Leya Iseka die kon profiteren: 1-3.

© BELGA

Aan de overzijde snelde Pléa naar zijn derde treffer van de avond... Dachten we, want zijn schot vloog hoog over. Het begin van de tweede helft was hoogst aangenaam om volgen met kansen aan beide zijden. Cardinale moest in minuut 52 opnieuw al zijn kunnen tonen op een kopbal van die dekselse Olayinka.

Bij een volgende Zuid-Franse tegenaanval probeerde Balotelli van kortbij zijn landgenoot in de korte hoek te grazen te nemen, maar Nicola Leali hield Zulte Waregem enigszins op de been.

Kaya op dreef

En de spannende momenten bleven elkaar in razend tempo opvolgen. De doorgebroken Kaya werd foutief gestopt door Saint-Maximin. De Turkse scheidsrechter leek strafschop te fluiten, zag in dat de fout buiten de grote rechthoek gebeurde en kende uiteindelijk een vrije trap toe. Een kolfje naar de voet van Kaya, die zijn knappe poging maar nipt naast zag gaan. De Fransen lieten de kleine generaal van Essevee maar met passen strooien. Op het uur bereikte hij De Pauw, maar van heel dichtbij slaagde die er nog in om de bal over doel te tillen.

© BELGA

Hoe kranig Zulte Waregem zich vooral in de tweede helft ook verweerde, het leed te veel balverlies om op dit niveau een resultaat te kunnen spelen. Bij weer zo'n interceptie stuurde Balotelli Saint-Maximin het straatje in en de uitblinker stak netjes de 1-4 in de benedenhoek binnen.

Een kwartier voor affluiten wist ook Balotelli zijn naam te vereeuwigen op het scorebord van het Regenboogstadion, al realiseerde hij dat nipt vanuit buitenspel. Erger dan die 1-5 werd het niet, al testte Balotelli nog eens de vuisten van Leali. Een (te) zware afstraffing voor een moedig Zulte Waregem.