Meningen over Hamdi Harbaoui, de prijsschutter van Zulte Waregem

Hamdi Harbaoui met een dankgebaar na een goal. Hij scoorde dit seizoen alweer 20 keer voor Zulte Waregem. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Het seizoen 2019-2020 houdt de Esseveefans nu al in de ban. De kans is groot dat ze Theo Bongonda niet meer terugzien, maar wat met Hamdi Harbaoui, die andere topper bij rood-groen?

Trekt de goalgetter – al 20 stuks dit seizoen – straks naar een andere competitie om nog een mooie, financiële slag te slaan? En hoe belangrijk is de spits nu eigenlijk voor ‘de Boeren’? We informeerden bij zijn coach, een voormalige tegenstander en een supporter naar hun gevoel over Harbaoui.

KAREL D’HAENE (EX-TEGENSTANDER)

Karel D’haene ondervond als speler aan den lijve dat Harbaoui niet de makkelijkste spits is om tegen te spelen. “Ik stond tegen hem toen hij nog bij Lokeren speelde”, herinnert de voormalige verdediger zich. “Hamdi is een heel vervelende aanvaller, iemand die je constant in de gaten moet houden. Hij neemt misschien niet altijd heel actief aan het spel deel en zoekt niet altijd de combinatie op, maar loert altijd op zijn kans en is daardoor levensgevaarlijk. Bovendien schuwt hij ook de duels niet en durft daarvoor zijn hele lichaam gebruiken. Akkoord, daardoor heeft zijn spel wel een viriel kantje, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Dat weegt niet op tegen de doelpunten die hij seizoen na seizoen produceert.”

De transfer van de Tunesiër, tijdens de wintermercato van 2017-2018, was ook voor Karel D’haene een absolute voltreffer. “Zelfs op zijn 34ste blijft Harbaoui zijn goaltjes meepikken. Dat is een kwaliteit die je absoluut niet mag onderschatten, zeker niet in een ploeg die toch niet geweldig draait. Het is wat kort door de bocht om te zeggen dat hij met zijn goals Essevee twee seizoenen na elkaar in de hoogste klasse houdt en de stempel van ‘De Redder’ moet krijgen, maar hij heeft toch een erg belangrijk aandeel in de prestaties en de resultaten gehad.”

“Mijn buikgevoel zegt dat hij eind dit seizoen Zulte Waregem zal verlaten”, verwacht Karel. “Hij had blijkbaar vorige winter al een lucratief aanbod van een Turkse club, maar koos er toen toch voor om bij Essevee te blijven. Als er nieuwe aanbiedingen komen die ervoor zorgen dat hij zich financieel gevoelig kan verbeteren, zal het erg moeilijk worden om hem aan de Gaverbeek te houden, zeker als de club daar ook nog iets aan kan overhouden. Volgens mij zal het voor Harbaoui geen rol spelen of Bongonda al dan niet blijft.”

KOEN CHRISTIAENS (SUPPORTER)

“Zonder Harbaoui zou de redding een veel moeilijker verhaal geworden zijn”, klinkt het overtuigd bij supporter Koen Christiaens, die trouw elke thuismatch volgt met het hele gezin. “Hij is niet het type dat op het middenveld een succesvolle actie opzet en je moet hem niet in een één-twee betrekken”, oordeelt Koen. “Het liefst wordt hij bediend in de zestien. Volgens mij heeft hij dit seizoen Onur Kaya wat gemist, maar laat Stef Peeters volgend seizoen een volledige voorbereiding meemaken en Harbaoui zal diens voorzetten wel binnen tikken. Door zijn leeftijd mist hij misschien wat snelheid, maar hij kan wel nog enkele jaren mee op het hoogste niveau.”

Gelukkig zijn

De inwoner van De Biest hoopt dan ook dat de Tunesiër volgend seizoen nog het rood-groene shirt draagt, “want een nieuwe topschutter vind je zomaar niet. Hij kan ongetwijfeld in het buitenland weer veel gaan verdienen, maar is hij dan ook gelukkig? Hier is hij echt dé ster. Hamdi zal dat zelf ook wel beseffen, dus denk ik dat de kans groter is dat hij blijft dan dat hij vertrekt. Als bepalende speler mag hij wat mij betreft ook een zekere inspraak hebben in het transferbeleid voor volgend seizoen.”

FRANCKY DURY (COACH)

Merci beaucoup pour votre super aide’, tweette Hamdi Harbaoui zaterdagavond ontgoocheld over het feit dat Francky Dury hem op de bank liet starten tegen Moeskroen. Op die manier krijgt de spits in zijn jacht op de topschutterstitel minder speelminuten om goals te maken. Francky Dury sust vaderlijk de gemoederen.

“Ik ben dinsdag even bij hem geweest om het afgesproken rotatiesysteem te verduidelijken en zei ook dat ik wat ontevreden was over zijn drie gele kaarten in vier wedstrijden, waardoor hij zaterdag tegen Union niet kan spelen. Op zich heb ik geen problemen met zijn tweet: Hamdi voelt zich niet comfortabel bij ons rotatiesysteem. Dat is zijn goed recht, maar het was vooraf afgesproken dat we met iedereen zouden roteren. In elk geval staat het feit dat hij tegen Moeskroen op de bank startte compleet los van de grote waardering die iedereen in de club voor hem koestert. Volgens mij is hij in de box de beste spits die in eerste klasse rondloopt. Met links, rechts, met een volley of een hakje, met het hoofd,… hij kan op allerlei manieren afwerken en dat is een enorme gave. Bovendien is hij erin geslaagd om zelfs in een ploeg die niet super draaide, toch veel goals te blijven maken. Zelfs in onze mindere periode van begin dit seizoen ben ik hem dan ook vastberaden in de ploeg blijven zetten. Hij heeft dat vertrouwen absoluut niet beschaamd.”

Meningen over Hamdi Harbaoui, de prijsschutter van Zulte Waregem

Gouden Stier

Tijdens de winterstop was een vertrek van de goalgetter dan ook onbespreekbaar voor de technische staf en de Essevee-directie. “Als je met Hamdi speelt, moet je je systeem daar wat op aanpassen, want hij is een speler die bij voorkeur wordt gevoed met assists vanop de flanken. Hamdi is geen spits die je constant in de diepte moet sturen. Door zijn schorsing tegen Union wordt het extra uitdagend om Samatta te verslaan in de strijd voor de Gouden Stier, al vind ik dat dit klassement zou moeten worden afgesloten na afloop van de reguliere competitie. PO 1 en PO 2 zijn immers compleet andere competities, met een andere spanning en moeilijkheidsgraad. Dat neemt niet weg dat iedereen bij Essevee hem zal helpen om de trofee van topschutter te behalen.”