Marvin Baudry: dé certitude in de defensie van Zulte Waregem

Redactie KW

Groot, krachtig, kopbalsterk: het zijn troeven waar Marvin Baudry altijd al over beschikte, maar die dit seizoen nog duidelijker aan de oppervlakte komen. Dat lijkt tegenstrijdig, want Zulte Waregem incasseerde al een karrenvracht tegengoals. Toch is de international van Congo-Brazzaville dit seizoen een absolute certitude in het team van Francky Dury. Hij mag dan op één kaart van een gele schorsingsdag staan, op Moeskroen wil hij de kloof met de ploegen onderin nog groter maken.

Zulte Waregem sloot vorige zaterdag de match tegen Oostende af met een déja vu-gevoel: na een hele match lang op voorsprong te hebben gestaan, gaf het in de slotfase de drie punten uit handen. Dat leek verdacht veel op wat Essevee in de eerste twee matchen van het seizoen – thuis tegen Waasland-Beveren en uit bij Gent – en later ook op Charleroi overkwam. Marvin Baudry zucht bij de vaststelling.

“We slikken inderdaad te veel goals op het einde van een wedstrijd. We hadden tegen Oostende genoeg kansen om de klus af te maken, maar strandden uiteindelijk op een dodelijke counter. Op een bepaald moment hebben we de fout gemaakt om te veel terug te plooien.”

Heeft die late opdoffer tegen KVO het vertrouwen na de stuntzege op Jan Breydel een knauw gegeven?

“Neen, al is het wel zuur dat we thuis niet opnieuw konden winnen, terwijl het er tachtig minuten naar uitzag dat we onze klim uit het dal met rasse schreden konden voortzetten. Ach, het is ook geen catastrofe. We zijn aan een mooie reeks bezig, tellen nu tien op vijftien. Die moeten we tegen Moeskroen gewoon voortzetten.”

Hoe groot was de twijfel toen jullie acht opeenvolgende matchen maar niet konden winnen?

“Plezant is anders natuurlijk, zeker omdat we vorig jaar iets gelijkaardigs hebben meegemaakt. Al had dat toen ook te maken met het parcours dat we aflegden in de Europa League. Maar: we hebben een kern met veel kwaliteit, dat moést er vroeg of laat gewoon weer uitkomen. Het heeft wat langer geduurd voor we de reconversie konden inzetten, onder meer omdat we tegen Charleroi, Sint-Truiden en Anderlecht niet kregen waar we recht op hadden, maar nu moeten we ons verder een weg naar boven knokken.”

Opvallend: Francky Dury heeft erg lang gezocht naar de juiste formule. Maar hoewel de defensie lange tijd het grootste zorgenkind was, heeft hij aan jouw basisplaats nooit getwijfeld.

“Klopt, ik heb alleen de wedstrijd op Cercle Brugge gemist door ziekte, voor de rest heb ik alles gespeeld. Na lang zoeken en experimenteren hebben we nu eindelijk min of meer een stabiel systeem, met vier verdedigers en twee controlerende middenvelders. Zelfs al staat er nu min of meer een vast elftal, toch kan je het je niet permitteren om het wat rustiger aan te doen: ook ik moet mezelf elke match opnieuw bewijzen, aantonen dat ik die basisplaats waard ben. Eén cruciaal foutje en je kan de perceptie weer helemaal tegen hebben, zeker als verdediger.”

Vroeger had je iemand naast je nodig die je stuurde, vandaag heb je in de defensie vooral zelf de teugels in handen. Is Marvin Baudry een leidersfiguur geworden?

“Ach, een grote prater zal ik nooit worden. Gelukkig heb je op het veld zelden veel woorden nodig om elkaar goed te begrijpen. Ik mag dan al een positieve evolutie hebben meegemaakt, er is altijd ruimte voor verbetering. Zeker als je centraal in de verdediging staat, kan je niet tevreden zijn met het grote aantal tegengoals (37, het meest van alle ploegen, red.) dat we al hebben geslikt. De jongste weken draait het gelukkig beter en slaag ik er samen met Davy De fauw, Michaël Heylen en Marco Bürki beter in om het slot op de deur te houden. Maar we zijn er nog lang niet: ik ben nog altijd geneigd om in het klassement eerder naar onderen te kijken. De druk van de rode lantaarn is voorlopig dan wel weg, het komt er nu op aan de kloof uit te diepen en nog meer op te schuiven in het klassement. De eerste missie is zeker niet te verliezen op het veld van Moeskroen.”