“Louis Bostyn moet minder braaf worden in zijn coaching”

Sammy Bossut (l.) en Louis Bostyn in een onderonsje eind vorig seizoen. Na maandenlang blessureleed heeft de Dentergemnaar zijn plek onder de lat weer ingenomen. (Foto Belga) © BELGA
Tom Van Houtte

Een lichtpuntje in donkere Esseveetijden: numero uno Sammy Bossut staat na acht maanden blessureleed weer onder de lat, waardoor Louis Bostyn opnieuw naar de bank is verhuisd. “Louis mag nu geen enkele concurrent meer tussen hem en Sammy laten komen”, vindt doelmannentrainer Gianny De Vos, met wie we het keepersthema bij Zulte Waregem onder de loep nemen.

Rewind naar de bekerfinale van 18 maart. Sammy Bossut ontpopt zich in het Koning Boudewijnstadion tot de grote held van de bekerfinale. Hij stopt twee strafschoppen van KV Oostende, maar al in de reguliere speeltijd krijgt hij de handen stevig op elkaar. Eerst door Knowledge Musona van de mogelijk beslissende Oostendse 3-2 te houden en in dezelfde fase nog twee andere kustboys aan de rand van de zestien het leer uit de voeten te tackelen. “Broodnodige reddingen, die de last die hij die wedstrijd kreeg aan de buikspieren alleen maar verergerden”, keert Gianny De Vos bijna negen maanden terug in de tijd. “Sammy moest play-off 1 aan zich laten voorbijgaan, maar we hoopten hem met gerichte oefeningen klaar te stomen voor de seizoensstart. Hij werkte keihard tijdens zijn vakantie en speelde twee helften in de voorbereiding. Maar vanaf het moment dat we intensiever begonnen te trainen, verergerde de pijn weer. Sammy hakte zelf de knoop door om zich op de dag van zijn 32ste verjaardag te laten opereren, nadat hij van collega’s die zich voor hetzelfde letsel hadden laten opereren positieve signalen opving.”

Sammy hervatte bijna een maand geleden de trainingen met de groep. Hoe fit is hij inmiddels?

Gianny De Vos: “Hij is misschien nog niet 100 procent, maar Sammy compenseert veel met zijn ervaring van ruim 300 wedstrijden in eerste klasse. Zo iemand pikt sneller zijn gebruikelijke niveau weer op.”

Maar die vele jaren aan de top hebben ook sleet op zijn gestel veroorzaakt. De voorbije seizoenen ging hij al gebukt onder rug- en enkelproblemen. Hoe ga je daar mee om?

“Het is nu geen zaak meer om Sammy te laten trainen zoals een doelman van 18, al is dat niet gemakkelijk als je met een echt trainingsbeest te maken hebt. Met onderhoudend werk en meer periodisering proberen we hem fit te houden. Liever eens het veld links laten liggen in functie van stabilisatieoefeningen. Wat natuurlijk niet betekent dat hij het zich kan permitteren om minder te presteren. Maar dat weet hij als geen ander.”

Aangezien er maar één keeper in doel kan staan, is Louis Bostyn weer naar de bank verhuisd. Een rem op zijn ontwikkeling?

“Ja en nee, want uiteindelijk traint hij nog altijd zes dagen per week op hoog niveau. Louis is 24: dat kan niet meer zo jong lijken, maar voor een keeper valt dat best mee. En de voorbije seizoenen heeft hij serieuze stappen gezet. Niet vergeten dat we hem van de bank van SV Roeselare hebben geplukt. Intussen staan competitie- en bekervoetbal, maar ook Europese ervaring op zijn cv. En een Supercup. In dat duel op Anderlecht heeft Louis snel ondervonden dat pers en publiek een eerste doelman heel anders benaderen dan de tweede keeper, die na de opwarming op de bank plaatsneemt. En daar heeft hij het moeilijk mee gehad, zie maar het foutje in de Supercup dat werd afgestraft door Sofiane Hanni, de penaltyfout in Eupen… Veel is terug te brengen tot een gebrek aan ervaring. Op een bal die wegrolt van doel hoef je niet te komen. Dan moet je positie innemen en de verdedigers hun werk laten doen. Maar Louis stopte die strafschop in Eupen en was vertrokken voor drie clean sheets in de eerste vier matchen.”

Gianny De Vos. (Foto HDV)
Gianny De Vos. (Foto HDV)

“Het is nu geen zaak meer om Sammy te laten trainen zoals een doelman van 18”

Dan komen we uit bij die wedstrijd in Charleroi, waar jullie in het absolute slot de zege uit handen gaven.

“Daar merkte je onder meer dat hij nog te braaf is in zijn coaching, iets waar ik hem al vaak op wees. Daar moet je door als doelman.”

Dat gebrek aan coaching draagt hij al mee van bij Roeselare. Valt daar dan niet aan te werken?

“Je medespelers coachen een spelsituatie heel snel kunnen inschatten en in weinig woorden overbrengen wat je wil is een kunst. Louis zal dat toch snel moeten beginnen oppikken.”

In hoeverre is hij geëvolueerd tegenover de jonge keeper die ruim drie jaar geleden tegen het Poolse Zawisza Bydgoszcz voor Essevee debuteerde?

“Hij is in alle facetten een completere doelman geworden: veel sterker één tegen één en met de voeten, want zijn linker was net als bij Sammy in zijn beginjaren redelijk beperkt. Op de interceptie van de lage dieptepass kan hij nog beter, wat ook geldt voor zijn autoriteit in de zestien.”

Kan Louis de komende seizoenen de opvolger van Sammy worden?

“Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Hij heeft er alleszins het profiel voor. Louis mag nu vooral geen enkele concurrent meer tussen hem en Sammy laten komen.”

“Je merkt dat Nicola Leali altijd achter een laag spelende verdediging heeft gekeept”

Op de leeftijd van Bostyn was Bossut hier al een zekerheid in doel.

“Sammy is een winnaar in alles wat hij onderneemt, onderschat die factor niet. Hij is een van de grootste profs waarmee ik het voorbije decennium heb samengewerkt.”

Dan hebben we het nog niet over Nicola Leali gehad. De Italiaan kwam afgelopen zomer toch niet naar Zulte Waregem met de intentie hier derde doelman te worden?

“Dat denk ik ook niet. Eerst en vooral zaten de omstandigheden hem niet volledig mee. Door de onbeschikbaarheid van Sammy en de transfer van Kenny Steppe naar Sint-Truiden hadden we dringend nood aan een extra doelman en via onze contacten met Juventus werd dat Nicola. Hij was de scouting niet onbekend en we zagen ook wel wat beelden, maar op YouTube heb ik nog geen enkele mindere doelman gezien. Je hoort mij ook niet zeggen dat Leali een slechte keeper is, maar je merkt dat hij altijd achter een laag spelende verdediging heeft gestaan. Vooral tegen Waasland-Beveren viel op dat hij het niet gewoon is om hoog mee te voetballen. Nicola is een geweldige reflexkeeper en pakt op training fantastische ballen, maar hij komt uit een heel andere cultuur. Bovendien ondervindt hij problemen met de taal. Tegen dat hij het juiste woord in het Engels heeft gevonden, is een bepaalde situatie soms al voorbij.”

Hoe moet het nu verder?

“Ik weet niet hoe hij en Juventus in de winter zullen oordelen, maar zolang hij bij ons aan de slag is, gaan we er alles aan doen om de nodige progressie te boeken.”

Stel dat jullie in januari op zoek moeten naar een derde doelman, kondigt er zich iemand uit de jeugdopleiding aan?

“Het is afwachten hoe Yarno De Nayer (18) zich verder ontwikkelt. Hij is sterk één tegen één, maar heeft nog een lange weg voor de boeg. Technisch is hij, net als de meeste van onze jeugdkeepers, goed onderlegd, maar ze missen bijna allemaal wat body. Wel zijn we aan een inhaalbeweging bezig.”