Laurens De Bock over zijn terugkeer: “Mijn zin om te voetballen is hier weer aangewakkerd”

Laurens De Bock, hier nog in het shirt van Club Brugge: "Ik wil mijn niveau van bij Club opnieuw halen." (foto Belga) © belga
Valerie Van Avermaet

Gelukkig zijn, dat is wat Laurens De Bock het liefst van al wil. En voorlopig lukt dat bij zijn nieuwe club: Zulte Waregem. Essevee huurt de 27-jarige linksachter een jaar van de Engelse promovendus Leeds met aankoopoptie. De Bock zegt nu al dat hij langer aan de Gaverbeek wil blijven. Hij heeft er zin in en straalt ambitie uit. “Ik wil hier mijn oude niveau terug vinden.”

Laurens De Bock is nu twee weken terug in België. “Ik ben blij om terug te zijn. Weer voetballen dicht bij huis en bij mijn familie, dat scheelt veel.”

Waarom heb je voor Zulte Waregem gekozen?

“Het is een club die toch ambitie uitstraalt en hier en daar succes probeert te behalen. Bovendien is het een familiale club waar ik altijd een goed gevoel bij had toen ik hier kwam spelen. Eigenlijk was de keuze snel gemaakt.”

Klopt het dat trainer Francky Dury jou heeft overtuigd?

“Ik ken hem nog van bij de nationale jeugdploeg en zijn aanwezigheid vond ik wel belangrijk. Na mijn gesprek met hem heb ik inderdaad niet meer getwijfeld. Ik heb geen garanties op speelminuten gekregen, maar hield er wel een goed gevoel aan over. Hij heeft uitgelegd wat zijn voetbalvisie is en die komt overeen met de mijne. Zijn spelsysteem ligt me wel en ik heb er ook geen probleem mee om mij aan te passen. Hij zei ook wat hij verwacht van zijn spelers. Ik moet mij gewoon bewijzen en dan komen die speelminuten vanzelf. Hij gaf mij wel vertrouwen, maar natuurlijk moet ik dat vertrouwen blijven verdienen door hard te werken. Mijn zin om terug veel te voetballen is alleszins aangewakkerd.”

Vorig seizoen huurde ADO Den Haag je van Leeds United met aankoopoptie. Was je teleurgesteld dat die aankoopoptie niet werd gelicht?

“Nee, ik wist op voorhand al dat dat niet zou gebeuren. Het liep voor mezelf nochtans niet slecht bij ADO, maar we zijn daar naartoe getrokken met negen spelers die een link hadden met Engeland en een Engelse trainer. ADO wilde gewoon niet zakken naar tweede klasse. Eenmaal dat ze zeker waren van behoud, zijn wij allemaal vrij snel weer vertrokken.”

Zulte Waregem huurt je van Leeds United dat promoveert naar de Premier League. Wil je daar graag nog terugkeren?

“Dat is zeker geen doel. Leeds heeft mij verschillende keren uitgeleend dus ik besef ook wel dat het game over is, ook al lig ik er nog twee jaar onder contract. Ik wil mij bij Zulte Waregem weer bewijzen, de oude Laurens De Bock terug vinden en hier voor een langere tijd blijven. In het voetbal weet je natuurlijk nooit, maar ik denk dat ik in de toekomst ook eerder voor de stabiliteit en standvastigheid in België zal kiezen dan voor een nieuw buitenlands avontuur.”

Heb je spijt van je overstap destijds van Club Brugge naar Leeds? Je speelde er tenslotte maar zeven wedstrijden.

“Het is altijd een ervaring om in het buitenland en dan vooral in Engeland te spelen. Ik ben bovendien niet iemand die naar het verleden kijkt. Ik probeer altijd vooruit te kijken. Mijn beste herinnering aan mijn buitenlands avontuur is trouwens mijn debuut voor Leeds. Mijn volledige familie was er, de sfeer in het stadion was fantastisch en de voetbalbeleving in Engeland is speciaal.”

“Of ik heb gevreesd voor mijn carrière? Neen, ik wist dat er altijd kansen zouden komen”

Na dat debuut is het wel enkel bergaf gegaan. Heb je soms gevreesd voor jouw carrière?

“Niet echt. Ik hield in mijn achterhoofd dat er altijd wel nog kansen zouden komen. Kijk maar naar de nieuwe kans die ik hier krijg. Ik heb er mijn zinnen op gezet. De goesting is er om mij opnieuw te bewijzen en ik hoop om samen met de ploeg zo hoog mogelijk te eindigen.”

Wat denk je van de oefencampagne van Essevee voorlopig? Jullie konden nog maar één keer winnen.

“De nadruk ligt vooral op ingespeeld geraken op elkaar. Het resultaat zegt niet alles, al is het natuurlijk altijd leuker om die wedstrijden gewoon te winnen. Maar zolang het over twee weken lukt, is het goed. Ik ben hier nog niet lang genoeg om nu al te kunnen zeggen waar het schort. Volgens mij ligt het aan details. Ik ben er alleszins nog steeds gerust in dat ik de goede keuze heb gemaakt door naar hier te komen, die overwinningen volgen wel.”

Ben je zelf blij met wat je al toonde op het veld?

“Ik moet nog wat fysieke achterstand wegwerken omdat ik tijdens de coronaperiode niet echt werd begeleid door een club, maar ik voel dat ik hier snel stappen vooruit zet. Ik ben gelukkig met die evolutie, maar het kan altijd beter. Ik kampte de afgelopen jaren met enkele blessure, maar hier zal ik wel weer naar mijn beste niveau groeien. Die topvorm van bij Club Brugge terug vinden, is het doel. Ik ben dan ook tevreden dat ik al speelkansen kreeg.”

Centraal in de verdediging staat Olivier Deschacht meestal geposteerd. Klikt het met hem?

“Ollie is een leider die al veel bewezen heeft. Ik kijk wel naar hem op en kan er nog veel van leren. Hij gaf me nog geen concrete tips, maar we hebben wel al gepraat over hoe we moeilijke situaties in een match beter konden oplossen. De klik is er wel. Ik kende hem ook al een beetje dus dat maakte het iets makkelijker. We hebben ook wel wat om over te praten. Zo speelden we allebei voor Lokeren in het verleden dus het is wel al eens ter sprake gekomen hoe spijtig we het faillissement vinden. Zo’n mooie club die zo’n tragisch einde kent, dat is zonde.”

Wat hoop je te betekenen bij Essevee?

“Ik wil een vaste waarde worden en plezier beleven. Ik wil iemand zijn waarop ze kunnen rekenen. Ik wil hier niet snel weer vertrekken. Ik ben gelukkig met wat ik nu heb.”

“Ik voel me hier beter dan in het buitenland”

“Een terugkeer naar België zat al langer in mijn hoofd. Ik voel mij hier beter, rustiger dan in het buitenland. Ik ben een familiemens dus hoe dichter ik bij mij familie ben hoe beter. Het is niet zo dat ik tijdens mijn buitenlands avontuur in een hoekje zat te worstelen met mezelf, zo’n type ben ik niet, maar het was zeker niet gemakkelijk. Al ben ik wel blij dat ik het meegemaakt heb, het is toch een ervaring. Je leert jezelf er beter door kennen. Mijn zoontje Céril is intussen zes. Hij ging altijd al in België naar school, maar ook voor hem was het niet makkelijk als ik weg was. Nu kan hij altijd in zijn vertrouwde omgeving blijven en zien we elkaar veel meer. Hoe meer ik hem zie, hoe beter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier