Johan Bjørdal: “Als ik hier aan spelen toekom, kan ik weer Noors international worden”

Johan Bjørdal staat te popelen om voor het eerst het Zulte Waregemshirt aan te trekken. © Foto TVW
Tom Van Houtte

Johan Bjørdal: deze bijna 32-jarige Noor moet de komende maanden (en jaren) de concurrentie met het trio Derijck-Baudry-Heylen aangaan voor een stek centraal in de defensie van Zulte Waregem.

Onbetwist titularis was Johan Bjørdal niet bij Rosenborg BK, anders was hij in drie seizoenen bij de Noorse topclub aan meer gekomen dan 34 competitiewedstrijden. En toch staan drie opeenvolgende titels (2015, 2016 en 2017) natuurlijk niet slecht op een palmares. “Winnen verveelt nooit. De carrière van een topvoetballer is al zo kort dat je alles moet meenemen wat op je weg komt”, meent Bjørdal.

Zo redeneerde hij ook bij zijn transfer naar Zulte Waregem, zijn eerste club buiten Noord-Europa. “Mijn driejarig contract bij Rosenborg liep ten einde en er toonde een aantal clubs interesse, maar ik hield even de boot af. Tot Zulte Waregem zich meldde en mijn transfer in een paar dagen afgerond was.”

Ik hou ervan verantwoordelijkheid te nemen in een team dat zelf het initiatief neemt

Bjørdal geeft toe dat hij niet veel meer dan de naam van zijn nieuwe club kende. Hij won dan ook info in bij zijn landgenoot Fredrik Oldrup Jensen. “Ik herinnerde me hem van de duels tussen Rosenborg en Odd, altijd quite intensive games“, lacht de nieuwe Esseveeverdediger.

“Fredrik liet me weten dat dit een professioneel gerunde club in volle groei is. Dat het een ploeg is die echt de pal opeist en graag hoog druk zet. Precies wat ik zocht. Of dit een betere ploeg is dan Rosenborg? herhaalt hij onze vraag. Moeilijk in te schatten, want de Belgische en de Noorse competitie zijn totaal niet te vergelijken. En Rosenborg is natuurlijk niet de eerste de beste club, want ze spelen bijna jaarlijks Europees.”

Tweevoetige speler

Heeft Bjørdal zijn transfer niet in twijfel getrokken als hij zag hoezeer Zulte Waregem eind december in vrije val was in het klassement? “Fredrik zei dat die klassering niet de juiste weergave was van de kwaliteiten waarover de spelersgroep beschikt. Die 7 op 9 van de voorbije weken heeft dat ook bewezen.”

Hij omschrijft zichzelf als een tweevoetige speler die zowel links als rechts in de centrale defensie kan worden uitgespeeld. “Ik hou ervan verantwoordelijkheid te nemen in een team dat zelf het initiatief neemt. Net wat deze club voor Nieuwjaar miste? Oké, dan zit ik goed”, lacht de zelfbewuste Bjørdal, die zichzelf nog een weekje gunt om voor het eerst een wedstrijdselectie te halen.

Ik wil een half jaar de tijd nemen om deze stad te leren kennen

“Mijn laatste competitiewedstrijd met Rosenborg dateert van ergens midden november en onze laatste match in 2017 was een Europa Leaguedel in het eerste deel van december. Het is bijna twee maanden geleden dat ik een groepstraining afwerkte, de voorbije weken onderhield ik mijn conditie op eigen houtje.”

Vriendin was ook prof

Bjørdal weet heel goed waar hij met Zulte Waregem naartoe wil. “Eerst in de ploeg zien te geraken en sterk presteren, dan komt een selectie voor Noorwegen wel vanzelf om de hoek loeren.”

Eind vorige week verhuisde hij van zijn hotelkamer naar een appartement in Waregem. “Niets boven een eigen stek. Fredrik woont in Gent, maar ik wil een half jaar de tijd nemen om deze stad te leren kennen. Tegen de zomer, als Hanne me achterna komt, ben ik dan gesetteld.”

De vriendin van Bjørdal speelde in Noorwegen, een topland in het damesvoetbal, op professioneel niveau. Maar aangezien ze de voetbalschoenen inmiddels aan de wilgen heeft gehangen, hoeft Dames Zulte Waregem niet op onverwachte versterking te rekenen.