Is de invloed van Leye op de kleedkamer de gezonde proporties niet aan het overschrijden?

© BELGA
Tom Van Houtte

De Waregem Koerse Feesten zijn vijf dagen vroeger begonnen dan gewoonlijk. Met dank aan de 2-0 thuiszege van SV Zulte Waregem tegen Club Brugge.

Essevee kan het dus nog, topclubs het nakijken geven. De laatste zege tegen een team van de zogenoemde Grote Vijf dateerde immers van 28 november vorig jaar, toen de latere kampioen AA Gent met 2-1 naar huis werd gestuurd. Maar een derby tegen Club Brugge winnen smaakt in Waregem nog altijd een beetje zoeter, zeker als dat gebeurt na een felbevochten wedstrijd.

Op basis van het aantal grote kansen had Club een gelijkspel in het Regenboogstadion kunnen rechtvaardigen. Nochtans geeft de verdediging van Essevee op dit moment een veel solidere indruk dan vorig seizoen. Uithangbord was zaterdagavond Abdou Diallo. De van Monaco gehuurde, 19-jarige Franse jeugdinternational etaleert de flair van een speler die het al gemaakt heeft bij een topclub. Diallo is zo compleet dat hij dat ook gewoon zal doen.

Nog te veel afval in de combinatie

In de andere linies heeft Dury zijn zaken nog niet op orde. Er zit, zeker in de omschakeling – toch altijd al het handelsmerk van Essevee geweest – nog te veel afval in de combinaties. Tot dusver vallen de flanken door de mand. Zaterdag waren dat Mame Thiam en Steve De Ridder, zonder aankoopoptie gehuurd van respectievelijk Juventus en FC Kopenhagen. Vooral van de Oost-Vlaming mag je toch meer verwachten dan dat hij er zijn kop voor legt. Dat zou er nog aan ontbreken. Waar zijn de splijtende acties van De Ridder gebleven waarmee hij twee seizoenen uitgroeide tot een ‘zenzaatsie’ in de Eredivisie?

Gelukkig voor Essevee brengt Mbaye Leye voorlopig wel helemaal wat van hem wordt verwacht: aanspeelbaarheid, doelpunten en leiderschap. Zo belangrijk is de Senegalese spits voor dit team geworden dat zich een torenhoog probleem stelt mocht hij voor langere tijd uitvallen. Een bijkomende spits met zijn profiel is in de laatste dagen van de transferperiode zeker welkom. Overigens koestert Leye zijn aureool zo fel dat hier en daar de vraag wordt gesteld of zijn invloed in de kleedkamer de gezonde proporties niet aan het overschrijden is.

Duel Berrier-Leye bepalend voor volgende derby

Zaterdag op bezoek bij KV Oostende krijgen we alvast een match in de match tussen de Waregemse ‘Professeur’ en Franck Berrier. De twee vormden een koningskoppel in het Regenboogstadion, tot de onderhuidse spanningen begin mei 2013 op het veld werden gegooid in een dramatisch play-off1-duel tegen Racing Genk. Een breuk was onafwendbaar. Elk op hun manier zijn ze nu sterkhouder in een totaal andere hoek van de provincie. In zoverre zelfs dat wie zich de sterkste toont in de onderlinge strijd zijn ploeg aardig op weg zal zetten naar de drie punten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier