Francky Dury over de uitdaging om tips uit zijn lezingen tijdens een moeilijk seizoen naar de praktijk te vertalen

foto Belga © Essevee's head coach Francky Dury pictured during the Jupiler Pro League match between Zulte Waregem and Waasland-Beveren, in W
Redactie KW

Als gewezen meervoudig Trainer van het Jaar beklemtoont Francky Dury in lezingen vaak het belang van een psychologisch correcte en motiverende omgang met een groep mensen. Hoe hard worstelde hij met de uitdaging om de tips en principes die hij af en toe aan bedrijfsleiders en managers geeft, gedurende dit moeilijk seizoen zelf toe te passen op zijn team? Analyse van een uitdagende campagne én een vooruitblik op de weg die Zulte Waregem in de toekomst moet bewandelen, op basis van enkele vroegere quotes van de Hulstenaar in Vlaanderen Manager.

TIP 1: EVOLUEER MEE MET UW TIJD

Francky Dury, mei 2013: “Iedereen is het kind van zijn tijd. Als zestiger ben ik opgegroeid met ouders die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt en hun kroost opvoedden via een strikte structuur, binnen duidelijk afgebakende krijtlijnen. Bovendien ben ik lang werkzaam geweest bij de politie, waardoor ik als trainer ook wou dat niemand buiten de lijntjes kleurde.”

Francky Dury, april 2019: “Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je aanvoelt wat je moet doen om het maximum uit iemand te halen. Vroeger zeiden je ouders: “het is zo, en niet anders.” Als jongere aanvaardde je dat toen gewoon. Vandaag is iedereen – zeker ook de jongeren – mondiger geworden. Coaching vergt meer energie dan vroeger, omdat je voor een geïndividualiseerde aanpak moet gaan. Je moet begrip opbrengen voor andere standpunten en – zeker in moeilijke momenten – rust prediken, maar het blijft wel cruciaal dat iedereen de doelstelling blijft begrijpen en daarvoor blijft gaan. In een succesvolle periode verloopt dat een stuk eenvoudiger dan in een crisissituatie, maar ook dan moet je ten allen tijde het geloof blijven behouden. Ook na elk van die eerste elf matchen van dit seizoen, toen we maar 5 op 33 pakten, moest ik de groep blijven motiveren.”

Hoe heeft u dat aangepakt?

“We hebben het geluk dat we over een perfecte omkadering beschikken. Nadat ik jaren geleden mijn ogen had uitgekeken tijdens een bezoek aan Milanello (de accommodatie van de Italiaanse topclub AC Milan, red.), is het bestuur me gevolgd in de ambitie om hier een klein Milanello uit te bouwen, met een infrastructuur en een staf die op alle vlakken gewapend zijn om het beste in spelers naar boven te halen. We hebben ook fors geïnvesteerd in technologie. Die helpt ons in de eerste plaats om spelers fysiek en technisch in topconditie te krijgen, maar daarnaast steken we wekelijks ook tien tot vijftien uren in een videocompilatie, die erop gericht is om voor elke speler de werkpunten aan te halen. Voetbal is, meer dan ooit, een denksport, waarin je bijvoorbeeld een gebrek aan explosiviteit kan compenseren door verstandig te anticiperen op een bepaalde situatie.”

TIP 2: FOCUS OP DE ‘MIND’

Francky Dury, mei 2013: “Bij fysieke trainingen ligt de klemtoon op karakter en mentaliteit, terwijl ik bij tactische sessies hamer op concentratie en motivatie. Van elke speler stellen we een mentaal profiel op. Ik heb ook leren aanvaarden dat elke speler op zijn specifieke manier naar een match toeleeft, de een al wat speelser dan de ander.”

Francky Dury, april 2019: “Elke speler heeft zijn aparte identiteit en is, in eerste instantie, een mens die je ten gronde moet leren kennen. Als voetballer moet je er in eerste instantie voor zorgen dat je technisch, tactisch en fysiek ontwikkeld bent, maar topatleten steken er bovenuit door hun emotionele en mentale sterkte. Als profvoetballer moet winnen in je bloed zitten en moet je over een bepaalde persoonlijkheid beschikken, want die zorgt ervoor dat je met een speler op niveau kan communiceren. Pas op, persoonlijkheid gaat niet altijd hand in hand met leiderschap. In een groep ben je meer gebaat met een positieve volger dan met een negatief ingestelde leider.”

Over de ‘mind’ gesproken. Hoe moeilijk was het om zelf de moed niet te verliezen toen het slecht draaide?

“Niemand is erbij gebaat als ik mijn hoofd laat hangen. Na elke match moet je een correcte analyse maken en de spelersgroep opnieuw meenemen in het verhaal van de volgende match. Daarbij moet je je maar twee vragen stellen. Wie is verantwoordelijk en wie zal het oplossen? Het antwoord was telkens: wijzelf. We hebben vorig en dit seizoen aan den lijve ondervonden dat, behalve de echte topploegen, elke club vroeg of laat in de problemen kan geraken. Wie had gedacht dat Lokeren, drie jaar nadat ze de beker hadden gewonnen, zou degraderen? We hebben het geluk gehad dat we, na lang zoeken, uiteindelijk min of meer de oplossing hebben gevonden om het gebrek aan balans en balrecuperatievermogen in de ploeg te herstellen, waardoor we uiteindelijk nog opgeschoven zijn van de laatste naar de elfde plaats. Daarvoor moet ik alle spelers en de hele technische en medische staf een welverdiend compliment geven.”

Francky Dury met de uitleg, Damien Marcq luistert. (foto Belga)
Francky Dury met de uitleg, Damien Marcq luistert. (foto Belga)© BELGA

TIP 3: WERK MET HAALBARE DOELSTELLINGEN

Francky Dury, mei 2013: “Als realist werk ik altijd met haalbare doelstellingen. Vooraf te hoog mikken, werkt alleen demotiverend. Na een nederlaag hebben we nooit iemand neergesabeld, maar telkens het positieve beklemtoond, met aandacht voor de werkpunten.”

Francky Dury, april 2019: “Kijk, bij deze club hebben we van alles meegemaakt. Na het vertrek van Patrick Decuyper kraakten we financieel harde noten, maar met dank aan onder meer meerderheidsaandeelhouder Tony Beeuwsaert en het stadsbestuur zijn we er toen in geslaagd om die financiële problemen op te lossen én de accommodatie op te waarderen. Alleen: je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken, dat heeft onmiskenbaar gevolgen gehad voor de sportieve uitbouw. Vorig jaar zijn we aan play-off 2 begonnen met acht huurspelers en drie tot vier spelers die einde contract waren. Daardoor haalden we amper inkomsten uit spelers die vertrokken. Voor aanvang van dit seizoen zijn we zoveel mogelijk afgestapt van huurcontracten en hebben we vooral jongens gehaald die einde contract waren (bijvoorbeeld Faik, Demir en Bürki, red.), terwijl we investeerden in een aantal (goedkopere) jongeren (vooral Scandinavische jongens zoals Henrik Björdal, Nissilä en Soisalo, red.).”

Wanneer besefte u dat het ook dit seizoen een moeilijk verhaal zou worden?

“Tijdens de voorbereiding voelden we al dat er te weinig balans in het elftal zat. Als je in die oefenmatchen zowel tegen Oostende, AZ als Lokeren het onderspit delft, besef je dat er iets niet snor zit. Bovendien speelden we in de competitiestart Derijck kwijt, die als Belg met routine en persoonlijkheid toch een impact had op de groep en samen met Bossut en De fauw de kleedkamer trok. Toen ook Johan Björdal (inmiddels vertrokken naar Valerengen, red.) met een langdurige blessure uitviel, werd het nog meer improviseren. Uiteindelijk vonden we in november op het middenveld een oplossing met de tandem Walsh-Tardieu en konden we door het aantrekken van Seck en Peeters na Nieuwjaar vrij snel opklimmen naar veiliger oorden.”

Hadden we dit verhaal ook geschreven als jullie uit de eerste twee matchen vier punten meer hadden gepuurd?

“Het is alleszins een feit dat we na vijf matchen veel méér verdienden dan een 5 op 15. Tegen Waasland-Beveren en Gent gaven we in blessuretijd een voorsprong uit handen. Vervolgens wonnen we probleemloos van Eupen en gingen we op Oostende en Cercle telkens met 3-1 de boot in, waarbij we zelf ongelukkig waren in de afwerking én penalty’s tegen kregen die er geen waren. Die start heeft ons het hele seizoen achtervolgd, vooral omdat je terecht komt in een negatieve flow.”

TIP 4: ZELFDISCIPLINE LEIDT TOT RESPECT

Francky Dury, mei 2013: “Met krachtige, betekenisvolle oneliners hebben we ervoor gezorgd dat iedereen het respect kreeg dat hij verdiende. De jongens die naast de ploeg vielen, hebben de spreuk ‘Show your attitude and you receive respect’ perfect begrepen. Het komt erop aan correct met iedereen om te gaan.”

Francky Dury, april 2019: “Ik hou van spelers die een duidelijk afgelijnd beeld hebben van waar ze over vijf of tien jaar willen staan. Thorgan Hazard was er zo eentje: er was snel veel interesse voor hem, maar hij besefte dat het voor zijn ontwikkeling goed zou zijn om nog een seizoen bij ons te spelen, wat hij dan ook gedaan heeft. Bij Theo Bongonda wordt dat moeilijker. Sinds Thorgan hebben we hier geen enkele speler meer gehad die techniek en explosiviteit zo kan combineren. We beseffen dat we hem na dit seizoen moeten laten gaan, ook al omdat hij vroeger al van buitenlands voetbal in Spanje en Turkije heeft geproefd. Dergelijke talenten beseffen dat ze, als ze ooit naar een échte topclub willen, nog een tussenstation nodig hebben als ze hier vertrekken.”

Is het rotatiesysteem dat jullie nu in play-off 2 hanteren ingegeven door dat respect voor elke speler?

“Het is een goede manier om zoveel mogelijk jongens gemotiveerd te houden. Op Bédia en Buffel na hebben alle spelers nog een contract voor volgend seizoen. Daarom nemen we iedereen mee in het verhaal. Uiteraard ervaart iedereen dat op een andere manier. Neem nu Sammy Bossut: hij slikte dit jaar zestig goals, maar speelde op zich wel een goed kampioenschap. Natuurlijk zou hij ook nu liever spelen, maar hij begrijpt dat het nuttig is om jonge talenten als Bansen en Bostyn kansen te geven. Spelers als Soisalo, De Smet, Bjordal en Pletinckx kunnen zo speelminuten en ervaring opdoen en bevestigen wat ze al in eerdere matchen lieten zien.”

Francky Dury over de uitdaging om tips uit zijn lezingen tijdens een moeilijk seizoen naar de praktijk te vertalen
© BELGA

TIP 5: KIES VOOR EEN PERSOONLIJKE AANPAK

Francky Dury, mei 2013: “Elk individu is anders. De een heeft meer nood aan een knuffel, de ander wil een schouderklopje of bevestiging dat hij goed bezig is. Als je op die manier goede fundamenten hebt opgebouwd, kan je een akkefietje sereen binnen de groep oplossen.”

Francky Dury, april 2019: “We blijven die individuele aanpak hanteren, maar de regels zijn er natuurlijk voor iedereen. We gaan niemand boven de groep plaatsen. Sowieso werk je altijd met mensen en moet je soms het geluk hebben dat de omstandigheden meezitten. Voetbal is een ploegsport met sterke individuele belangen, want elke speler wil zo hoog mogelijk spelen, dus is het logisch dat er elk seizoen jongens vertrekken. De kunst bestaat erin hen beter te maken, zodat ook de club daar bij een transfer financieel beter van wordt en we weer verder kunnen bouwen.”

Loopt de ambitie van Francky Dury ook volgend seizoen parallel met die van de club?

“Ik zie niet in waarom dat niet het geval zou zijn. Deze club moet de ambitie hebben om minstens de linkerkolom te halen en ook de beker als een hoofddoel op te vatten. Je kan play-off 1 mislopen, maar toch een uitstekend seizoen hebben gedraaid. Kijk naar Sint-Truiden, dat in extremis de top zes mist: ze hebben tijdens de winterstop al De Norre en Bezus verkocht en intussen ook kanjers als Boli, Kamada en Tomiyasu in het uitstalraam gezet. Met de budgetten die ze voor die jongens zullen krijgen, kunnen ze aan de slag om een nieuwe ploeg te gaan bouwen. Dat zal vanaf eind juni ook weer onze uitdaging worden. We kregen in het verleden al complimenten om snel een nieuwe, kwalitatieve ploeg op de rails te kunnen zetten, maar de jongste twee jaar loopt dat een stuk stroever.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier