Francky Dury hoopt op driemaal een vol huis in de Europa League

Francky Dury: "Ik weet dat door de uitschakeling van Club Brugge alle Belgische voetbalogen die donderdagavonden op ons gericht zullen zijn." © BELGA
Tom Van Houtte

Zulte Waregem wrijft zich in de handen met de loting voor de poulefase van de Europa League. Het mag het de komende weken en maanden opnemen tegen Lazio Roma en OGC Nice, lang geen onbekende namen, en Vitesse Arnhem, een korte trip naar Nederland.

“Het zijn goed doenbare verplaatsingen, ook qua organisatie voor de club”, reageerde coach Francky Dury na de loting. “Als je uit de derde pot komt, weet je dat er twee ploegen bijzitten die veel beter zijn. Nice komt uit de voorronde van de Champions League, Lazio is een subtopper uit Italië. Vitesse vergelijk ik als regerend bekerwinnaar in Nederland met Zulte Waregem.”

Kwestie van vorm en ontwikkeling

Dury wil niet gezegd hebben dat hij kansen ziet om bij de top twee in de poule te eindigen en door te stoten naar de volgende ronde. “Daarvoor ken ik de tegenstanders te weinig. Veel zal afhangen van het moment we welk team treffen. Zijn zij in vorm, hoever staan mijn jongens in hun ontwikkeling? Ik weet dat door de uitschakeling van Club Brugge alle Belgische voetbalogen die donderdagavonden op ons gericht zullen zijn, maar dat kan ons alleen maar motiveren. Ik hoop trouwens uit de grond van mijn hart dat ons stadion telkens volloopt.”

Kaya heel blij met ex-club

Onur Kaya toonde zich na de loting vooral in de wolken dat Essevee zijn ex-club Vitesse ontmoet. “Ik speelde er tussen 2002 en 2010 en ken er nog heel wat mensen, onder wie vleugelverdediger Alexander Büttner. Vitesse speelt in een prachtig stadion waarvan het dak dicht kan.” Aanvoerder Davy De fauw had dan weer liever een Nederlandse club ontweken. “Ik heb er tien jaar gespeeld, dus mocht de vierde opponent er eentje uit een ander land zijn geweest. Bij Europees voetbal horen vliegtuigreizen, maar Arnhem wordt een busrit van drie uur.”

Balotelli en Sneijder

Voor De fauw is deze poule dan ook geen droomloting. “Ik was graag naar Milan of Everton gereisd. Maar goed, het ziet er wel naar uit dat we toppers als Mario Balotelli en Wesley Sneijder tegenover ons krijgen. Hoe dan ook acht ik onze jonge ploeg in staat om iets te presteren in Europa, maar schiet me niet dood als we na drie wedstrijden met nul punten staan.”