Essevee-KVK: corona boort match van het jaar door neus van de fans

Patrick Van Den Heede (links) en Martin Verfaille zullen, noodgedwongen, thuis de derby moeten bekijken. © KDS
Redactie KW

Elk seizoen klopt het hart van superfans sneller als de derby Zulte Waregem-KV Kortrijk eraan zit te komen. Dit jaar zijn er door het coronavirus geen supporters toegelaten in het stadion. Wij zochten van elke club één fanatieke fan en schotelden hen dezelfde vijf vragen voor.

Patrick Van Den Heede woont in Otegem en is al 55 jaar supporter van Zulte Waregem. Martin Verfaille is dan weer in Zwevegem woonachtig en is sinds 2015 voorzitter van supportersclub KVK Oost-Zwevegem/Wevelgem.

Wat ga je het meest missen aan de derby live?

Patrick Van Den Heede: “Ik ga de sfeer en de spanning missen. En natuurlijk ook de rivaliteit tussen de supporters, die je voelt op de tribune. Maar door corona kunnen we er niet bij zijn. De wedstrijd wordt gespeeld op een maandagavond. Dat is misschien wat raar, maar dat wisten we al lang vooraf. Alles in het voetbal draait tenslotte om geld. De televisiewereld maakt zijn eigen regels om meer inkomsten te genereren.”

Martin Verfaille: “De sfeer op de tribunes. Dat het bezoekende publiek niet welkom was, was al langer geweten. Nu is ook de horeca dicht. Ons stamcafé ‘t Boldershof in Zwevegem is gesloten. We kunnen niets organiseren. Het tijdstip, op een maandagavond, stel ik in vraag. Iedereen weet al langer dan vandaag dat de tv-rechten roet in het eten gooien. Alles moet wijken voor het geld. Zo’n derby moet altijd op zaterdagavond gespeeld worden. Dan is het jeugdvoetbal en amateurvoetbal al afgelopen en is het full house in de streek. Qua opbrengst wordt het nu niks. Het doet pijn aan mijn hart en aan dat van de lokale handelaars.”

Hoe ga je de derby dan volgen?

Patrick: “Ik ga gewoon thuis kijken op televisie. In de zetel zal ik zitten nagelbijten en wellicht ook vloeken. Of ik mijn supportersoutfit aantrek? Nee. (lacht) Ik ga niet speciaal doen. Mijn vrouw zal wel ondervinden dat er weer veel gesakker en gevloek bij zal zijn. Ze maakt zich dan uit de voeten.” (lacht)

Martin: “Op café kunnen we niet gaan, dus ik volg de derby thuis in mijn zetel. Ik zal met mijn gezin kijken. Ik ga geen mensen uitnodigen. Ik zal de wedstrijd beleven als een echte fan van KV Kortrijk.”

Wat is jouw mooiste herinnering aan een derby?

Patrick: “Na de fusie met Zulte was de mooiste herinnering de 5-1-derbywinst in 2009. Berrier was toen man van de match. Hij scoorde een keer, Nfor ook een keer en Makiese maakte een hattrick. Dat was een van onze beste matchen ooit.”

Martin: “Ik denk meteen aan de 0-5-zege in 2019. We wonnen de derby voor de vijfde maal op rij. Een van onze vaste leden had het voorspeld: we winnen met een forfaitscore en in de laatste minuut zullen we de 0-5 scoren. Hij had beter een pronostiek ingevuld, hij was superrijk geweest. (lacht) Uiteraard was op dat moment het hek van de dam. We stonden er met 150 man van onze supportersclub. Kristof D’Haene scoorde met een lage trap in de hoek. We zullen maandag nog eens gaan winnen op de boerderij.” (lacht)

Wat wordt het komende maandag?

Patrick: “Eerlijk gezegd: we zijn niet goed bezig de laatste weken. Ik ga een rare pronostiek doen: het wordt 2-1 voor ons. Chory en Vossen zullen scoren. De reden waarom ik dit zeg? Omdat ik lees in de pers dat de stoel van Francky Dury aan het wankelen is. Ik hoop dat de jongens er eens hun kopje voorleggen. Verdedigend is het momenteel een ramp. De kwaliteit van vroeger is er niet meer, maar toch kunnen ze beter.”

Martin: “We zullen met 0-2 winnen. Mboyo en De Sart zullen scoren. Zulte Waregem is niet echt goed bezig. Dat is in ons voordeel. Wij missen nog een afwerker, Luqman is op komst. We moeten hem de tijd geven om te groeien.”

Wat maakt jouw band met jouw club uniek?

Patrick: “Ik ben al 55 jaar supporter van Essevee. Toen ik 5 jaar was, ging ik met mijn vader mee naar het Regenboogstadion. Iedereen kent me ook als Patje Selfie. Ik neem veel selfies met de spelers. Elke speler en elk staflid ken ik. In goeie en slechte tijden blijf ik fan. Ik heb een hele verzameling wedstrijdshirts liggen. Dit jaar, door corona, was het moeilijk om er al te reserveren. Maar ik heb toch al bevestiging van jongens als Van Hecke, onze kapitein Pletinckx en ouderdomsdeken Deschacht.”

Martin: “Ik ben er straks 45. Ik ben door familiale omstandigheden pas laat écht een betrokken supporter geworden. Sinds de bekerfinale in 2012 zagen mensen dat ik meer in mijn mars had dan alleen maar deelnemer te zijn. Op 1 februari 2015 hebben we de officiële supportersclub KVK Oost-Zwevegem/Wevelgem opgericht. Ik heb als voorzitter stevige mensen achter mij staan.”

Maandag 2 november om 20.45 uur: Zulte Waregem KV Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier