Essevee krijgt zege niet op een dienblaadje van promovendus Eupen

Tom Van Houtte

Zulte Waregem had het een uur lastig tegen een compact spelend en kwiek aanvallend Eupen, maar finaal versloeg het de nieuwkomer in eerste klasse, die tot 10 werd herleid, met 3-0-cijfers. Doelpunten van Leye (op penalty), Derijck en Lepoint. Een te zwaar verdict voor Eupen.

Zowat 1.800 Esseveefans volgden de wedstrijd vanuit de nieuwe sfeertribune, waarvan het bovenste deel nog niet werd opengesteld. Grote verandering dus naast het veld, maar geen wijzigingen óp de groene grasmat, waar het elftal aan de aftrap kwam dat vorige week NEC met klinkende 5-1-cijfers wegspeelde. De nog niet wedstrijdfitte Obbi Oulare volgde de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen vanuit de vipruimte.

De thuisploeg nam de beginfase voor zijn rekening, maar het was een kwartier wachten op de eerste kans. Timothy Dercijk verlengde een hoekschop met het hoofd tot bij Igor Vetokele, die in de handen van Hendrik Van Crombrugge kopte. Eupen overleefde de druk van de eerste minuten en zorgde in de 22ste minuut voor het eerste gevaar, maar Mamadou Sylla schoot net naast. Enkele minuten later moest Brian Hamalainen voor Essevee redding brengen op de doellijn en in een volgende fase besloot hij aan de overzijde net naast de linkerpaal.

Eupen aan het commando

Zulte Waregem verloor meer en meer de grip op de bezoekers, die over een kwieke aanvalslijn beschikken. Kort na het halfuur mikte Henry Onyekuru het leer over de kooi van Bossut, die zich even later in de voeten van de gevaarlijke Sylla moest werpen.

In de laatste 10 minuten voor de pauze versierde Essevee nog een tweetal kansjes. Lepoint werkte zich in zijn typische stijl vrij, maar besloot ver naast en een kopbal van Derijck raakte niet door een bos van benen. Brilscore bij de rust.

© BELGA

Na de pauze kwam de Deense nieuwkomer Lukas Lerager een bleke Sebastiaan Brebels vervangen bij de thuisploeg. Mbaye Leye probeerde de bakens te verzetten met een schot uit de draai vanuit een scherpe hoek, dat over de deklat werd getikt door Van Crombrugge. In de 55ste minuut viseerde Davy De fauw uit vrijschop de rechterkruising, maar opnieuw stond de Eupense doelman pal.

Op het uur gingen de poppen aan het dansen in het Regenboogstadion toen Essevee een penalty kreeg voor een onduidelijke overtreding van Eric Ocansey in de zestien. Na heel wat discussie in de grote rechthoek trapte Leye de strafschop ijzig kalm binnen: 1-0. Eupen furieus, vooral ook omdat scheidsrechter Lawrence Visser Ocansey enkele ogenblikken later met een tweede gele kaart naar de douches verwees. In de 72ste minuut nam Derijck met een kopbalgoal op voorzet van Alessandro Codaro alle twijfels over de eerste competitiezege weg. Christophe Lepoint maakte de pil voor de bezoekers alleen nog maar wat bitterder door een gemeten center van de ingevallen Onur Kaya vallend binnen te koppen.