Berahino-Larin-Oberlin: de gouden drietand van Essevee ontleed

Saido Berahino als derde van links, centraal Dimitri Oberlin die omhelsd wordt na zijn doelpunt, en rechts Cyle Larin. © belga
Tom Van Houtte

Een gouden drietand. Een geschenk uit de hemel. Twee speeldagen hebben Cyle Larin, Saido Berahino en Dimitri Oberlin, het nieuwe en vooral spectaculaire aanvalstrio van Zulte Waregem, nodig gehad om al hun talent te openbaren. In volle Waregem Koerse-periode vormen zij Dury’s gedroomde tiercé in de jacht op punten.

Dimitri Oberlin: “Hij kan defensies echt kapot lopen”

– 21 jaar

– Zwitser

– Gehuurd van Basel met aankoopoptie

Berahino-Larin-Oberlin: de gouden drietand van Essevee ontleed
© BELGA

Tip: geef eens de naam Dimitri Oberlin in op YouTube. Gegarandeerd kom je snel uit op een wedstrijdfase die alle troeven van de Zwitser in nauwelijks een handvol seconden bundelt. Bij een hoekschop van de tegenpartij zie je hem de bal in het eigen strafschopgebied wegkoppen om vervolgens als een dolle stier naar de overzijde te lopen waar hij, netjes aangespeeld door een ploegmaat, het leer tegen de netten jaagt. Dury: “Zoals ik hem als invaller tegen Charleroi spurtjes van 20, 30 meter zag trekken om druk te zetten op de keeper… Die had geen overschot, hoor.”

Diepgang, snelheid en scorend vermogen: het zijn dé handelsmerken van Dimitri Oberlin. “Hij is in staat om tal van verdedigingen kapot te lopen”, zegt Piet Verschelde. “Samen met Larin kan hij een bijzonder dodelijk duo vormen, dat me doet terugdenken aan mijn periode bij Harelbeke. Ik in de rol van Larin en Joris De Tollenaere als Oberlin avant-la-lettre, al vond Joris minder vlot de weg naar de goal.”

Oberlin is niet het type dat de tegenstander pijn kan doen met de rug naar doel. “Maar als je vanuit een laag, defensief blok de counter speelt, kan het wel de geknipte 9 zijn”, meent Verschelde, die in Oberlin ook een uitstekende flankspeler ziet.

Dury probeerde de Zwitser drie seizoenen tot Zulte Waregem te verleiden. “Hij kwam op onze radar tijdens een uitleenbeurt door Red Bull Salzburg aan Rheindorf Altach in 2016-2017, dat met een vlot scorende Oberlin zelfs even aan de leiding stond in Oostenrijk”, aldus nog Eddy Cordier. Geen wonder dat Basel hem graag zag terugkeren, maar de doorbraak bleef achterwege.

Toch volhardde de nieuwe chouchou van de Gaverbeek in de boosheid. “De ene keer had de speler geen interesse in een transfer, de andere keer was hij gewoon te duur geworden voor ons.” Tot een mislukt avontuur bij Empoli in de Italiaanse Serie A de aanvaller toch in de armen van Dury katapulteerde.

Cyle Larin: “Type Salou, maar beter voetballer”

– 24 jaar

– Canadees

– Gehuurd van Besiktas met aankoopoptie

Berahino-Larin-Oberlin: de gouden drietand van Essevee ontleed
© BELGA

Een logge, niet al te fitte indruk gaf Cyle Larin de Belgische voetballiefhebber die Racing Genk vorig najaar in de groepsfase van de Europa League met 2-4 zag winnen op Besiktas. Maar schijn bedriegt. “Een heel sterke spits, die we niet hebben gehaald om hier de bank te verwarmen”, zei Essevee-ceo Eddy Cordier al meteen nadat hij hem uit de vergeetput van het Turkse voetbal was gaan trekken.

In zijn debuutmatch voor Zulte Waregem leek Larin het slechte van in Turkije te gaan bevestigen. Dieptepunt was een gemiste penalty die Essevee bij een 0-2-stand de aansluitingstreffer tegen KV Mechelen had kunnen opleveren. Maar in het Regenboogstadion verwezen ze – niet ten onrechte – naar het feit dat Larin, na de Gold Cup te hebben gespeeld, amper een paar dagen in België was neergestreken.

Ook de coach wist beter. “Larin is een typische targetspits met veel kwaliteiten en vooral: balvastheid”, aldus coach Francky Dury na de 3-1-zege tegen Charleroi. Hij kwam hem op het spoor via een voetbalrelatie en speelde de info door aan zijn nieuwe scoutingteam.

De gave om een ploeg zuurstof te geven en medespelers te laten aansluiten viel ook Esseveescout Piet Verschelde op toen hij voor het eerst beelden van de Canadese tank onder ogen kreeg. “Hoe je hem in de Amerikaanse MLS op de korte ruimte zag wegdraaien, die wendbaarheid ondanks zijn opvallende postuur… Ik vergelijk hem wat met Salou in zijn topseizoen bij Zulte Waregem, al vind ik Larin een nog betere voetballer.”

Een ander type dan goaltjesdief Hamdi Harbaoui, dat zeker. Verschelde: “Larin wordt niet de man van minstens 20 goals per seizoen, mogelijk zullen het er met moeite 10 zijn. Maar hij is collectiever ingesteld. Dat zag je aan de manier waarop hij bij de 2-0 maandagavond nog een pass verstuurde naar Berahino in plaats van zelf af te drukken. In zo’n fase zou Harbaoui altijd voor eigen succes zijn gegaan.”

Saido Berahino: “Doelgericht en sneller dan je denkt”

– 26 jaar

– Engelsman/Burundees

– Contract voor twee jaar (plus optie)

Berahino-Larin-Oberlin: de gouden drietand van Essevee ontleed
© BELGA

Berahino, bij zijn vorige club(s) uitgespuwd als het enfant terrible van het Engelse voetbal, krijgt van over het Kanaal nog altijd een karrenvracht aan bagger over zich heen van het moment dat zijn naam nog maar op de sociale media verschijnt. “Ik beoordeel hem louter op wat ik van hem zíé, niet op wat ik hoor of wat er over hem geschreven wordt”, zweert Dury, die de aanvaller vanuit zijn netwerk getipt kreeg.

Clubeigenaar Tony Beeuwsaert was dezelfde mening toegedaan en vroeg Eddy Cordier om door te duwen voor Berahino. Cordier: “Saido kon ook naar andere clubs, maar nergens anders voelde hij blijkbaar de klik die er meteen was met Francky.”

De Engelse Burundees heeft dat vertrouwen met twee goals in twee wedstrijden nog niet beschaamd. Geen vedettestreken, geen zweetdief, maar mee de tegenstander opjagen en, zoals bij de 0-2 in Genk, zelf beslissende acties op touw zetten. Dury: “Het zijn alle drie jongens die op de positie 9 kunnen spelen, maar door hun intelligentie en werkkracht elkaar de kansrijkste posities gunnen.”

Volgens Piet Verschelde vormt Berahino als het ware de doorsnede van de troeven waarmee Oberlin en Larin de Essevee-aanhang de jongste weken doen kirren van de pret. “Hij heeft eigenlijk een beetje van alles. Hij weet de goal staan en is sneller dan je zou denken. Nu hij meer en meer ritme opdoet, zie ik hem nog elke week sneller lopen.”

De dag dat de verzamelde concurrentie het recept heeft gevonden om de aanvalsmachine van Zulte Waregem te doen sputteren, zou Berahino wel eens het allerbelangrijkste wapen kunnen worden. Dan moet je kunnen terugvallen op de genialiteit van je supertalent, zoals Thorgan Hazard de ploeg zo vaak door moeilijke momenten sleurde. Het grote verschil met het vertrek van Hazard is dat een uitgaande transfer van Berahino wél de clubkas kan doen rinkelen. En hoe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier