Zulte Waregem kiest voor ander systeem met twee diepe spitsen

Cameron Humphreys kwam tegen Cercle zowaar in de ploeg bij Zulte Waregem. © foto Belga
Redactie KW

Het was al van 29 augustus geleden dat de troepen van coach Francky Dury nog eens een overwinning konden boeken. Vorige zondag was het eindelijk zover. Essevee won met 1-3 op Cercle Brugge. Een broodnodige zege, net voor de interlandbreak. Een analyse.

Verdedigende compartiment herschikt

Dury herschikte zijn defensie. Flankverdedigers Opare en De Bock zaten op de bank. Ook verdedigende middenvelder Seck keek toe langs de zijlijn. Van een statement gesproken. Dury koos voor een vijfmansdefensie. Humphreys kwam zowaar in de ploeg. Srarfi opereerde op de linkerflank. Sissako is van nature een centrale middenvelder, maar hij stond op de rechterflank geposteerd. Het pakte allemaal wonderwel uit.

Govea als verbindingsman

Omar Govea mocht nog eens starten. Door de schorsing van Dompé koos Dury voor een ander systeem met twee diepe spitsen. Govea was de verbindingsman tussen het verdedigende en het aanvallende compartiment. Als de Mexicaan in goede doen is, heeft hij altijd zijn plaats in dit elftal. De international kroop bij het openingsdoelpunt in de rol van aangever met een prima hoekschop, zijn tweede assist van het seizoen. Met zijn traptechniek is hij een wapen op stilstaande fases.

Bruno vindt zijn neus voor goals terug

Gianni Bruno kennen we tegenwoordig als flankaanvaller. In principe is de Italiaanse Belg opgeleid als centrumspits. Zondag stond hij naast Chory in de punt van de aanval. Bruno zei in een interview met deze krant dat hij last had van een gebrek aan vertrouwen. “Maar de goals zullen wel komen.” Het waren profetische woorden. Zondag legde Bruno er twee in het mandje. Twee keer lag hij op de loer om een balletje binnen te prikken. Met vier goals is hij topschutter van dit Zulte Waregem.

Chory weegt op een defensie

Op 5 oktober haalde Essevee spits Chory. De Tsjech kan aardige statistieken voorleggen. Hij vond al twee keer de weg naar doel. Op bezoek bij Cercle Brugge brak hij de ban met een krachtige kopbal. Met zijn 1 meter 99 is hij nu eenmaal dreigend met het hoofd. Chory fungeert ook als bliksemafleider voor zijn medespits.

De boomlange aanvaller beschikt daarnaast over wils- en werkkracht. Voortdurend weegt hij op een defensie. Chory viel uit op Cercle, gelukkig voor Essevee gaat het slechts om een open wonde en is hij niet te lang out.

Grinta en ook een beetje geluk

Op Cercle Brugge zagen we grinta bij Essevee. Het mes tussen de tanden. Er werd gewerkt voor elkaar en voor elke morzel grond. Dat was ook nodig na zeven wedstrijden zonder zege. Door de driepunter duikt Zulte Waregem met een beter gevoel de interlandbreak in.

Het moet gezegd: er was ook een beetje geluk mee gemoeid. Zo raakte Hotic de lat en pakte doelman Bostyn uit met enkele reddingen. De bal viel ook eens goed. Kijk maar naar de twee goals van Bruno. De eerste was een afgeblokte kopbal, de tweede mistasten bij Cercle. Het mag ook eens meezitten. (JCS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.